Dezastru total la Rio de Janeiro. Cum se prezintă metropola braziliană cu cinci luni înainte de startul Jocurilor Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările din Rio de Janeiro avansează cu viteza melcului (foto: AFP)
Lucrările din Rio de Janeiro avansează cu viteza melcului (foto: AFP)

Bazele care vor găzdui întrecerile sportive din cadrul celui mai aşteptat eveniment sportiv şi cultural al lumii sunt aproape gata, însă multe alte probleme par de nerezolvat pentru brazilieni: poluarea, virusul Zika, reducerile bugetare şi interesul scăzut al publicului.

Pregătirile finale pentru Jocurile Olimpice avansează cu viteza melcului, spre disperarea celor din Comitetul Internaţional Olimpic, care i-au băgat marţi în şedinţă pe organizatorii competiţiei ce va fi găzduită de Rio de Janeiro. Şeful comisiei de organizare, Carlos Nuzman, a încercat să-i liniştească pe oficialii olimpismului că pregătirile îşi urmează cursul normal, cu doar cinci luni până la ceremonia de deschidere. E cert însă că Jocurile Olimpice din 2016 nu vor avea strălucirea ediţiilor anterioare, găzduite în 2008 de Beijing şi în 2012 de Londra, mai ales că Brazilia traversează cea mai gravă recesiune din 1930 încoace, iar inflaţia a crescut cu 10% în ultimii doi ani.

“Adevărul” vă prezintă principalele probleme ale organizatorilor, unele dintre ele părând a fi fără de rezolvare în acest moment.

@ Epidemia Zika: Brazilia numără deja peste un milion şi jumătate de cazuri de virus Zika începând din 2015, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii se aşteaptă la o propagare explozivă pe continentul american, cu trei-patru milioane de cazuri în acest an.
@ Poluarea: Rămâne o problemă majoră în unele râuri care vor găzdui competiţiile. Mai mulţi sportivi s-au plâns recent că au fost nevoiţi să navigheze printre obiecteşi moloz, iar în august 2015, un marinar neamţ a contractat o boală din apa din Golful Guanabarra. Săptămâna trecută, rămăşiţe umane au fost descoperite în locul de desfăşurare al probelor de navigaţie. 
@ Dezinteresul publicului: Doar jumatate din cele 4,5 milioane de bilete scoase în vânzare au fost vândute. O nouă lovitură pentru bugetul competiţiei, vânzarea biletelor interne acoperind doar 17% din bugetul necesar.Situaţia este mai îngrijorătoare pentru Jocurile Paralimpice, unde doar 10% din cele 3 milioane de bilete au fost vândute.
@ Infrastructura: Extensia liniei de metrou de pe plajele Copacabana şi Ipanema către Barra de Tijuica, unde este amplasat Parcul Olimpic, nu va putea fi finalizată, aproape sigur, până la startul competiţiilor. Costurile sunt ridicate la 247 de milioane de dolari, bani care nu s-au găsit momentan.
@ Criza politică: Procedura de punere sub acuzare a fost lansată împotriva preşedintelui ţării, Dilma Rousseff, anul trecut, după ce guvernul său a fost acuzat de încălcarea legilor privind responsabilitatea fiscală.
@ Criza financiară: Din cauza dificultăţilor economiei braziliene, organizatorii au anunţat reduceri de până la 30% în anumite sectoare.

Suspiciuni de corupţie în atribuirea Jocurilor

Justiţia din Franţa, care a deschis în noiembrie 2015 o anchetă împotriva fostului preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism, Lamine Diack, a extins investigaţiile privind suspiciuni de corupţie în atribuirea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, respectiv de la Tokyo, tot cu senegalezul de 82 de ani în prim-plan.  Conform “The Guardian”, anchetatorii îl bănuiesc pe fostul preşedinte al atletismului mondial că ar fi servit drept intermediari între oraşele candidate la organizarea Jocurilor Olimpice şi anumiţi membri ai Comitetului Olimpic Internaţional.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite