Proteste ample au reizbucnit în mai multe orașe din Iran VIDEO
0Protestatarii au mărșăluit pe străzile mai multor orașe din Iran în cele mai ample demonstrații din ultimele săptămâni, potrivit unor înregistrări video apărute online vineri, relatează AP.
Demonstrațiile din noaptea de joi spre vineri au marcat 40 de zile de când Iranul a executat doi bărbați pentru acuzații în legătură cu protestele care au pus stăpânire pe Republica Islamică în ultimele luni.
Protestele inițiale - care au izbucnit după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată de "poliția moralității" - s-au transformat în revoltă și într-una dintre cele mai serioase provocări la adresa teocrației iraniene de la Revoluția islamică din 1979.
Videoclipurile suprind demonstrații în capitala Iranului, Teheran, dar și în orașele Arak, Isfahan, Izeh (provincia Khuzestan) și Karaj, a informat grupul Human Rights Activists din Iran. Associated Press nu a putut verifica imediat autenticitatea înregistrărilor video, multe dintre acestea fiind neclare sau arătând scene nocturne.
În regiunile kurde din vestul Iranului, imagini online partajate de Organizația pentru drepturile omului Hengaw au surprins baraje rutiere în flăcări în orașul Sanandaj, unde au avut loc mai multe demonstrații în urma morții lui Amini.
Hengaw a distribuit o înregistrare video care includea voci modificate digital care strigau: „Moarte dictatorului!" Acest apel a fost auzit în mod repetat în cadrul demonstrațiilor, vizându-l pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. În alte videoclipuri, care ar fi fost filmate în Teheran se puteau scandări similare, acestea surprinzând și scene cu polițiști antirevoltă pe străzi.
Presa de stat iraniană nu a recunoscut imediat protestele.
De la începutul acestora, cel puțin 529 de persoane au fost ucise, potrivit activiștilor pentru drepturile omului din Iran. Alte peste 19.700 de persoane au fost reținute de autorități în cadrul unei represiuni violente menite să reprime disidența. De luni de zile, Iranul nu a oferit nicio statistică a victimelor, deși guvernul părea să recunoască faptul că a efectuat "zeci de mii" de arestări la începutul acestei luni.
Demonstrațiile au părut să dea seme de domolire în ultimele săptămâni, parțial din pricina execuțiilor și a represiunii, deși strigăte de protest încă puteau fi auzite noapte în unele orașe.
Comemorările de patruzeci de zile pentru cei morți sunt obișnuite în Iran și în Orientul Mijlociu. Acestea se pot transforma însă în confruntări ciclice între o populație din ce în ce mai dezamăgită și forțele de securitate care folosesc mijloace tot mai violente pentru a le reprima. La fel au fost înăbușite revoltele și în perioada de tulburări care a precedat revoluția iraniană din 1979, notează AP.
Guvernul de linie dură al Iranului a afirmat, fără a oferi dovezi, că demonstrațiile sunt rezultatul unui complot pus la cale din exterior, mai degrabă decât o revoltă internă.