Protestatari bătuţi de poliţia din Iran, după ce au acuzat autorităţile că deturnează apa unui râu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură video
FOTO Captură video

Poliţia antirevoltă a fost desfăşurată sâmbătă la Ispahan, în centrul Iranului, la o zi după violenţe la o adunare împotriva secării unui râu, potrivit unor martori şi televiziunii de stat, relatează AFP.

Serviciile de securitate au procedat vineri la „un număr limitat de arestări”, potrivit şefului poliţiei provinciei.

Locuitori din Ispahan, care se plâng de o secetă puternică în regiuni de ani de zile, organizează manifestaţii de peste două săptămâni şi reproşează autorităţilor faptul că deturnează apa din oraş pentru a aproviziona provincia vecină Yazd, afectată la rândul ei grav de lipsa apei.

Râul Zayandeh-Roud, care traversează al treilea cel mai important oraş din ţară, a secat din 2000, cu excepţia câtorva perioade scurte.

El a devenit principalul loc de adunare al manifestanţilor.

Sâmbătă, „situaţia este clamă în albia râului Zayandeh-Rud, iar străzile sunt goale, însă am auzit că poliţia antirevoltă a fost desfăşurată pe Podul Khadju” de peste celebrul râu, declară un locuitor care munceşte în cartier.”

„Obişnuiesc să mă plimb în albia râului cu prieteni, dar azi poliţia antirevoltă a fost desfăşurată în număr mare lângă Podul Khaju şi le cere locuitorilor să evite acest sector”, declară alt bărbat, în vârstă de 50 de ani, contactat telefonic.

Un purtător de cuvânt al Spitalului Universitar din Ispahan, Nurodin Soltanian, citat sâmbătă de agenţia de presă Mehr, anunţă că „între manifestanţii răniţi, doi sunt în stare gravă”.

El nu a anunţat niciun mort.

Confruntări au avut loc vineri la Ispahan între poliţie şi manifestanţi, care au incendiat mobilier urban la o adunare împotriva secării râului, potrivit agenţiilor Fars News şi Isna.

„După plecarea agricultorilor, oportuniştii şi contrarevoluţionarii au rămas pe loc, iar asta a permis aparatului de securitate, mai ales poliţiei, să identifice şi să aresteze uşor persoane care au distrus bunuri publice”, a anunţat vineri seara la televiziune şeful Poliţiei din Ispahan, Mohammad-Reza Mirheidari.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite