Primarul Vienei îi vrea pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialist-democratul Michael Haupl, actual edil al capitalei Austriei, a fost ales ieri pentru încă un mandat de cinci ani. Printre promisiunile electorale, Haupl a precizat că, din 2011, emigranţii din estul UE vor putea munci în Viena fără permis de muncă, aşa cum se întâmplă în prezent.

După 15 ani la conducerea Primăriei din Viena, timp în care a adus oraşul pe locul 1­ în topul capitalelor cu cea mai ridicată calitate a vieţii, reprezentantul Partidului Social-Democrat Austriac (SPO) a câştigat încrederea vienezilor.

Citeşte şi:
EXCLUSIV Dana Războiu, despre viaţa de emigrant: „La Roma mi-e ruşine să vorbesc româneşte"

Cum s-a adaptat Dana Războiu în Viena: „Numai menajera, româncă, mi-a cerut 1.600 de euro pe lună"

Ţăranii din Austria au soluţia pentru salvarea turismului din Banat

Astfel, după numărarea a peste 58,4% din voturile exprimate Michael Haupl (61 de ani) obţinuse 44,14% din sufragii. Începeând de astăzi el va avea un nou mandat în fruntea primăriei Vienei. Haupl l-a depăşit cu aproximativ 20% pe contracandidatul lui, Heinz-Christian Strache (41 de ani) de la Partidul Liberal Austriac (FPO), o formaţiune considerată de extremă dreapta.

Diferenţele dintre cei doi sunt extreme de asemenea, Haupl fiind un adept al politicilor UE, în timp ce Strache urmează linia partidului, aceea de a respinge deschiderea pieţei muncii austriece pentru ţările din estul UE.

„Majoritatea celor 11.000 de români înregistraţi oficial în Viena au arătat în ultimii ani că se pot integra foarte bine în civilizaţia acestei capitale, astfel că realegerea primarului Michael Haupl este o garanţie a continuităţii acestor relaţii", a declarat, ieri, pentru „Adevărul", subcomisarul Dorel Şchiopu, ataşat pentru afaceri interne în cadrul Ambasadei României la Viena.  

Străinii, încurajaţi

Tot ieri, în ziua votului, o bună parte din cei 1.400.000 de vienezi au preferat să profite de prima duminică însorită din această toamnă şi să iasă la plimbare. Puţini şi-au exprimat dorinţa de a merge la vot, în special tinerii, deşi ei pot vota, spre deosebire de români, de la vârsta de 16 ani.

„A, da, ştiu că se votează astăzi, dar prefer să stau cu prietenii decât să pun o ştampilă. Oricum, l-aş vota pe Haupl, dar toţi îl vor vota", a spus Simone Aufhauser (17 ani), în timp ce savura o cafea în ­curtea Museum Quartier.

Nici vienezii cu vechime nu au arătat un alt apetit pentru evenimentul electoral de ieri. „Nu mă duc să votez. Sunt implicat în ceea ce se petrece aici, dar o fac zi de zi, nu neapărat prin vot. Oricum, problema integrării imigranţilor, nu este punctată clar de nimeni", a spus Michael Beagriff (51 de ani).

"Viena va rămâne un oraş în care toţi oamenii, indiferent de origine, să se simtă ca fiind parte integrantă a oraşului."
Michael Haupl
 primarul Vienei

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite