Președintele american a subliniat la ONU importanța respectării suveranității țărilor din Asia Centrală VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Joe Biden a insistat marţi asupra „principiilor comune ale suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale", după o întrevedere cu liderii a cinci ţări din Asia Centrală, şi a menţionat o posibilă vizită într-una din aceste foste republici sovietice.

Joe Biden FOTO EPA EFE
Joe Biden FOTO EPA EFE

„Aceste principii contează astăzi mai mult ca niciodată", a declarat preşedintele american în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York, cuvinte care pot fi înţelese ca un avertisment voalat la adresa Rusiei.

„Aştept cu nerăbdare să vă revăd în curând, poate într-una din ţările voastre", a adăugat preşedintele Biden. Aceste declaraţii au fost făcute la încheierea întâlnirii, prima de acest fel la acest nivel, cu liderii din Tadjikistan, Kârgâzstan, Kazahstan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Aceste state întreţin legături politice, economice şi militare strânse cu Moscova, dar sunt interesate şi să stabilească relaţii bune cu puterile occidentale.

Pe agenda reuniunii celor şase lideri s-au aflat numeroase subiecte, precum securitatea, comerţul şi investiţiile, conectivitatea, necesitatea de a respecta suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor naţiunilor şi reformele în desfăşurare ce vizează îmbunătăţirea bunei guvernări şi a statul de drept, potrivit unui comunicat oficial publicat de Casa Albă.

„Ne accelerăm cooperarea", a afirmat Joe Biden, referindu-se la o creştere a asistenţei americane în lupta împotriva terorismului, la crearea unei platforme pentru a încuraja schimburile economice şi la un posibil dialog privind mineralele strategice.

„Lumea este mai sigură dacă suntem împreună", a adăugat preşedintele american despre acest format, denumit C5+1.

Puţin mai devreme, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski estimase, de la tribuna Adunării Generale a ONU, că Moscova „ameninţă în mod clar" Kazahstanul, ţară care împarte cu Rusia cea mai lungă graniţă terestră neîntreruptă din lume (peste 7.500 de kilometri). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite