China și Rusia cooperează sau se confruntă în Asia Centrală? Cât rezistă „parteneriatul fără limite”? China la zi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol relevant pentru viziunea chineză, publicat în ziarul Global Times pe data de 18 mai, cu privire la Summit-ul China-Asia Centrală, organizat în perioada 18-19 mai 2023 la Xi'an, capitala provinciei Shaanxi din China.

image

La acest summit, prezidat de președintele chinez Xi Jinping, au participat cei cinci șefi de stat ai țărilor din Asia Centrală - Shavkat Mirziyoyev, președintele Uzbekistanului; Emomali Rahmon, președintele Tadjikistanului; Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului; Sadyr Japarov, președintele Kyrgyzstanului; Serdar Berdimuhamedow, președintele Turkmenistanului (enumerați potrivit fotografiei de mai sus, de la stânga la dreapta).

Xi Jinping și cei cinci șefi de stat ai țărilor din Asia Centrală la Summit-ul China – Asia Centrală, organizat în perioada 18-19 mai 2023 la Xi’an (China), Sursa: aici.

Evenimentul trebuie pus în perspectivă, și aceasta ține de statutul pe care Asia Centrală îl va avea în viitor și rolul jucat de Rusia și China în regiune. Reamintim că, pe 9 mai 2023, președinții fostelor republici sovietice din regiune s-au aflat la Moscova, participanți la parada militară anuală a lui Vladimir Putin. Zece zile mai târziu, în timp ce liderii G7 s-au adunat în Japonia, aproape ca reacție, a venit rândul lui Xi Jinping să fie gazda, la Xi’an. Cu ocazia întâlnirii cu cei cinci lideri ai Asiei Centrale, președintele Chinei a pus pe masă o mulțime de investiții, tranzacții comerciale și transferuri de cunoștințe (know-how), în valoare de 3,8 miliarde de dolari. Conform The Economist, „Asia Centrală găzduiește rezerve de gaze naturale și petrol neexploatate, rezerve de cupru și uraniu și 10.300 km de granițe terestre cu China și Rusia. Extinderea în regiune a preocupat Beijingul și Moscova de la căderea Uniunii Sovietice”. Până acum, rușii au avut întâietate, dar, din cauza incertitudinii din Afganistan și a războiului din Ucraina, „oficialii chinezi manifestă un interes deosebit în ultimul timp”. Mai mult: „Premiile oferite de domnul Xi se adaugă unui impuls deja în curs de consolidare a legăturilor economice ale Chinei cu Asia Centrală. Beijingul este implicat în peste 90 de proiecte industriale în regiune. Numai gazul turkmen reprezintă peste 70% din importurile anuale de gaze ale țării. În 2022, China a fost cel mai mare partener comercial al Asiei Centrale, deoarece valoarea importurilor și exporturilor dintre cele două părți a crescut la 70 de miliarde de dolari, în creștere cu peste 40% față de anul precedent, potrivit cifrelor oficiale chineze. În schimb, comerțul dintre Rusia și Asia Centrală s-a ridicat la mai puțin de 40 de miliarde de dolari”.

Două lucruri trebuie urmărite în regiune în viitor:

1.    Cum se vor sincroniza agenda de securitate a acestor state, deocamdată consonantă – chiar dacă nu de fiecare dată identică – cu cea a Rusiei și agenda economică, unde China începe să intervină finanțând proiecte colosale?

2.     Cum vor reuși Rusia și China în cazul sporirii concurenței în regiune să nu pericliteze „parteneriatul fără limite” clamat de liderii celor două stat? (CSSR)

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:

Care sunt aspectele relevante ce merită atenția noastră în ceea ce privește viitorul Summit China-Asia Centrală?

 Logo-ul Summit-ului China-Asia Centrală
Logo-ul Summit-ului China-Asia Centrală

În perioada 18-19 mai, a avut loc la Xi'an Summitul China-Asia Centrală. Potrivit declarațiilor Ministerului chinez al Afacerilor Externe, acest summit este primul eveniment diplomatic major din China din acest an și este, de asemenea, primul eveniment fizic organizat de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și cele cinci țări din Asia Centrală (*Kazahstan, Kyrgyzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan) în urmă cu 31 de ani, la care vor participa șefii de stat ai celor șase țări.

Pe 17 mai, mai mulți analiști au declarat reporterilor de la Global Times că, în contextul suprimării intense a Chinei (*de către Washington) și a evoluțiilor internaționale și regionale, importanța Asiei Centrale pe agenda politicii externe a Chinei este în creștere și este de așteptat ca în continuare relația dintre cele două părți să fie consolidată. La acest summit, se preconizează ca toate părțile să obțină rezultate în domenii precum conectivitatea și cooperarea în lanțul industrial. Potrivit opiniilor analiștilor, problema Ucrainei nu va reprezenta „cel mai important subiect” al acestui summit. Cu toate acestea, țările din Asia Centrală susțin în principiu poziția Chinei față de acest conflict și se preconizează ca întâlnirea să fie încheiată cu emiterea unui document comun, ca o voce comună în această problemă.

Summit-ul China-Asia Centrală versus Summit-ul G7 de la Hiroshima, opoziția dintre cele două reuniuni este evidentă!

image

Foto: Zhao Huirong, cercetător la Institutul de Studii despre Rusia, Europa de Est și Asia Centrală al Academiei Chineze de Științe Sociale, Sursa: aici

Zhao Huirong, cercetător la Institutul de Studii despre Rusia, Europa de Est și Asia Centrală al Academiei Chineze de Științe Sociale, a declarat pe 17 mai celor de la Global Times că organizarea primului summit China-Asia Centrală se datorează în principal necesității Chinei de a-și dezvolta relațiile cu Asia Centrală; este o evoluție firească precum apa care își croiește singură albia. Ea își exprimă încrederea că mecanismul creat prin această întâlnire va deveni o nouă normalitate, o cooperare firească și instituțională, care va impulsiona relația dintre China și cele cinci țări din Asia Centrală să evolueze către un nivel superior.

Este de remarcat faptul că summitul China-Asia Centrală este organizat în același timp cu summit-ul Grupulului celor Șapte (G7), care  va avea loc anul acesta pe 19 mai, în orașul Hiroshima (Japonia). Potrivit mass-mediei străine, printre problemele ce vor fi dezbătute vor figura și discuții despre China și Rusia. „Coincidența” alegerii acestor date pentru organizarea celor două summit-uri a stârnit atenția publicului.

„Cred că organizarea celor două summit-uri (*Summitul China-Asia Centrală și summit-ul G7) în aceeași perioadă este o coincidență, întrucât planificarea unui summit la nivel înalt între șefii de stat necesită un timp lung de pregătire”.

image

Foto: Wang Xiaoquan, cercetător la Institutul de Studii despre Rusia, Europa de Est și Asia Centrală al Academiei Chineze de Științe Sociale, Sursa: aici

Wang Xiaoquan, cercetător la Institutul de Studii despre Rusia, Europa de Est și Asia Centrală al Academiei Chineze de Științe Sociale, a declarat unui reporter la Global Times că cele două summit-uri au avut loc aproape în același timp, ceea ce, într-adevăr, a transmis un „semnal semnificativ” lumii. În viziunea acestuia, principalele probleme dezbătute în cadrul summit-ului G7 vor fi menținerea dominației asupra ordinii mondiale și monopolul asupra economiei globale, în timp ce țările în curs de dezvoltare precum China și țările din Asia Centrală se vor concentra pe stabilirea unei ordini mondiale juste și rezonabile, așadar în cadrul summit-ul China-Asia Centrală se vor dezbate inițiativele lansate de China precum inițiativa de securitate globală, inițiativa de dezvoltare globală, inițiativa „Centura și Drumul”, considerate reprezentative pentru evoluțiile actuale.

Mecanismul „China + cinci țări din Asia Centrală” este un mecanism nou, înființat de China în scopul extinderii și intensificării cooperării cu țările din Asia Centrală. În 2020, cele două părți au stabilit înființarea unui mecanism pentru întâlniri regulate ale miniștrilor de externe. În iunie 2022, în timpul celei de-a treia întâlnire a miniștrilor de externe ai „China+Cinci Țări din Asia Centrală” s-a decis instituirea unui mecanism de întâlnire a șefilor de stat „China-Cinci Țări din Asia Centrală”, primul summit fiind găzduit de China.

Potrivit unei articol publicat de Deutsche Welle pe 17 mai, care denotă opiniile mai multor experți, mecanismul de cooperare dintre China și Asia Centrală este un model nou, care îmbunătățește nivelul schimburilor între cele două părți. Beijingul încearcă să construiască o „unitate regională” în Asia Centrală, rolul acestei regiuni fiind și mai proeminent acum, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei”. În cadrul inițiativei „Centura și Drumul”, Asia Centrală este văzută ca un punct de tranzit pentru fluxurile comerciale dintre China și Europa.”

Jocul marilor puteri se intensifică, „Asia Centrală dobândind o și mai mare importanță pe agenda de politică externă a Chinei”

„În contextul incertitudinii războiului din Ucraina și a ostilității tot mai mare a Occidentului față de China, se preconizează ca aceasta să își consolideze relațiile cu Asia Centrală”. Potrivit unui articol din data de 17 mai a South China Morning Post, Beijingul urmărește stabilirea unor legături mai strânse cu Asia Centrală, văzând în aceste țări niște parteneri cheie în ceea ce privește cooperarea în domenii precum cel comercial, al securității energetice și al stabilității în regiunea de frontieră de nord-vest. „În septembrie 2022, prima vizită oficială efectuată de președintele Xi Jinping după izbucnirea noii epidemii de coronavirus a fost Kazahstanul, o vizită care a surprins multă lume.

image

Foto: Președintele chinez Xi Jinping și omologul său kazah, Kassym-Jomart Tokayev (septembrie 2022, Kazahstan), Sursa: aici

Articolul subliniază că, deși președintele SUA nu a pus niciodată piciorul în Asia Centrală, în ultimii ani, Statele Unite ale Americii au urmărit să-și consolideze prezența în Asia Centrală. În luna februarie a acestui an, secretarul de stat al SUA Blinken a vizitat Kazahstanul, acesta fiind cel mai înalt oficial al administrației Biden care a vizitat Asia Centrală. Potrivit unor analize ale New York Times și alte altor mass-media, relația dintre țările din Asia Centrală și Moscova este puternică și este puțin probabil să se diminueze. Deși sunt conștiente de acest lucru, ele întreprind acțiuni pentru a „concura cu China și Rusia pentru influența în această regiune”.

„Asia Centrală are o semnificație strategică fundamentală pentru China, care devine și mai proeminentă în actualul context internațional și regional”, a declarat Wang Xiaoquan reporterului de la Global Times. „Asia Centrală este „spatele strategic al Chinei, pentru a răspunde provocărilor de securitate din direcția maritimă de est.” Pe măsură ce jocul strategic dintre China și Statele Unite se intensifică, iar Statele Unite depun mari eforturi în construirea unui sistem de alianță în jurul coastei Chinei, China are nevoie de Asia Centrală pentru a-și menține stabilitatea, a explicat acesta. Schimbările care vor avea loc în ceea ce privește securitatea Asiei Centrale vor avea un impact important asupra securității frontierei de nord-vest a Chinei.

Asia Centrală este o bază importantă de aprovizionare cu energie pentru China, a subliniat Wang Xiaoquan. Conducta de petrol brut din Asia Centrală și conductele A, B, C de gaz natural din Asia Centrală au o capacitate anuală de transport de petrol și gaze de 20 de milioane de tone, respectiv 55 de miliarde de metri cubi. În 2022, China a importat 11,262 milioane de tone de petrol și 43,21 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conductele din Asia Centrală. „Asia Centrală este esențială pentru securitatea energetică și strategică a Chinei”.

Potrivit unor surse publice, Asia Centrală este bogată în resurse minerale și este cunoscută ca o bază strategică de energie și resurse în secolul XXI. Dintre acestea, Kazahstanul este cea mai mare țară producătoare de petrol din Asia Centrală, iar Turkmenistanul este cunoscut drept al patrulea mare gigant al gazelor naturale din lume, cea mai mare producție anuală a sa atingând 63 de miliarde de metri cubi. 63% din suprafața Uzbekistanului este situată în centura de acumulare de petrol și gaze și este una dintre cele 15 țări producătoare de gaze naturale majore din lume. Cum China este cel mai mare consumator de energie din lume și important importator de petrol și gaze, trebuie să asigure securitatea aprovizionării naționale cu energie.

În acest context, conducta de țiței din China-Kazahstan a devenit prima conductă de țiței transfrontalieră din China importată pe uscat. Construcția acestei conducte a cărei lungimi totale este de 2 835 de kilometri a început oficial în septembrie 2004, începând să funcționeze  din 2006. În afară de aceasta, mai există și o conductă de gaze naturale între China și Asia Centrală. Liniile A și B ale conductei pornesc de la granița dintre Turkmenistan și Uzbekistan, trec prin centrul Uzbekistanului și sudul Kazahstanului și intră în China prin portul Khorgos din Xinjiang. Lungimea totală a acestei conducte este de 1833 de kilometri, fiind pusă în funcțiune începând cu  2009. Linia C și linia AB au fost așezate în paralel și finalizate, fiind puse în funcțiune la sfârșitul lunii mai 2014.

„Asia Centrală dobândește o și mai mare importanță pe agenda de politică externă a Chinei”. China şi cele cinci ţări din Asia Centrală au stabilit parteneriate strategice. Printre acestea, China şi Kazahstanul au stabilit, un parteneriat strategic cuprinzător permanent”, singurul dintre cele cinci țări, a declarat Zhao Huirong reporterilor Global Times.

Dintr-o perspectivă mai largă, de la izbucnirea conflictului din Ucraina, gândirea geopolitică în comunitatea internațională a crescut, iar tendința de formare a taberelor a devenit și mai evidentă, cu tensiuni continuu. În ceea ce privește cooperarea dintre China și cele cinci țări din Asia Centrală, consolidarea cooperării reciproce poate promova pacea și dezvoltarea regională, poate reprezenta o voce diferită de susținere a confruntării în tabără și, de asemenea, poate ajuta la evitarea escaladării unor conflicte mai mari.

Privind către viitor, cele două părți pot pune bazele unui „nou sistem economic al puterilor transcontinentale terestre euro-asiatic”

Potrivit declarațiilor Ministerului chinez al Afacerilor Externe din data de 16 mai, la acest summit, liderii țărilor vor ajunge la o serie de consensuri importante în ceea ce privește aprofundarea încrederii reciproce strategice, precum și în domenii cheie între China și Asia Centrală. Șefii de stat ai celor șase țări vor semna sau vor asista la semnarea unui număr de  documente politice importante în domenii precum cel economic, comercial, investițional și al conectivității.

Potrivit unor relatări de presă ale Agence France Presse și Deutsche Welle, se preconizează ca după încheierea acestei întâlniri, China să introducă noi politici în ceea ce privește accesul cetățenilor din cele cinci țări din Asia Centrală pe teritoriul său ( se preconizează scutirea vizelor). În prezent, Kazahstanul și Uzbekistanul au ajuns la un acord cu China privind scutirea vizelor, în timp ce Kârgâzstanul încă negociază anumiți termeni cu Beijingul. În plus, este posibil ca summitul să continue promovarea nivelului de conectivitate dintre China și cele cinci țări din Asia Centrală, de exemplu, extinderea conductelor de gaze naturale.

image

Foto: Zhu Yongbiao, directorul executiv al Centrului de Cercetare „Centura și Drumul” din cadrul Universității Lanzhou, Sursa: aici

Summitul va contribui la aprofundarea cooperării dintre China și cele cinci țări din Asia Centrală, în special în ceea ce privește nivelul de andocare industrială între țări în cadrul inițiativei „Centura și Drumul”, a declarat Zhu Yongbiao, directorul executiv al Centrului de Cercetare „Centura și Drumul” din cadrul Universității Lanzhou pentru Global Times. În contextul geopolitic actual, cooperarea dintre China și țările din Asia Centrală în domenii precum cel energetic, al prevenirii și reducerii dezastrelor, al construcției infrastructurii are un impuls puternic.

„China este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Uzbekistanului, însă acesta din urmă nu este mulțumit de cooperarea existentă, considerând că încă există un mare potențial de cooperare economică între cele două țări. Uzbekistanul are un interes puternic în consolidarea cooperării cu China în domeniile precum cel al vehiculelor electrice și al produselor electronice și electrice”, a declarat ministrul Investițiilor, Industriei și Comerțului, Laziz Kudratov, în cadrul forumului de afaceri China-Uzbekistan, organizat pe data de 17 mai la Xi'an. Potrivit acestuia, odată cu creșterea rapidă a investițiilor Chinei în Uzbekistan și a cooperării industriale dintre China și Uzbekistan, din 2017, investițiile chineze în țară au crescut de cinci ori.

Wang Xiaoquan a declarat pentru Global Times că țările din Asia Centrală consideră China o forță importantă în menținerea păcii, stabilității, dezvoltării și prosperității regionale și că au așteptări mari de la ea. În contextul evoluțiilor internaționale, al intensificarii concurenței între marile puteri și al unei economii mondiale lente, Asia Centrală are o dorință și mai mare de a-și consolida cooperarea cu China, considerată de țările din această regiune atât o poartă importantă către Est, cât și o sursă de factori economici precum capitalul, tehnologia și piața.

În opinia acestui expert, summit-ul va contribui la extinderea lanțurilor industriale și de aprovizionare în Asia Centrală și poate chiar să formeze un nou sistem economic al puterilor transcontinentale terestre euro-asiatic,care să conecteze sectoarele economice din Asia și Europa. Caracteristicile sale de bază sunt cooperarea egală și reciproc avantajoasă și dezvoltarea comună, care reprezintă direcția viitoare a cooperării economice mondiale și conduce la formarea unei ordini economice regionale juste și rezonabile.

Cooperarea China-Asia Centrală-Rusia încotro?

În ajunul Summitului China-Asia Centrală, unele mass-media străine au profitat de ocazie pentru lansarea unor idei precum precum „competiția China-Rusia în Asia Centrală”, „China ocupă poziția Rusiei în Asia Centrală”, „Relațiile dintre Rusia și Asia Centrală sunt în declin”. Acesta este un un truc al presei occidentale de a crea tensiuni între China, Rusia și țările din Asia Centrală, au subliniat analiștii intervievați de Global Times.

„După izbucnirea conflictului ucrainean, Statele Unite și Occidentul au acordat mai multă atenție țărilor din Asia Centrală și și-au intensificat eforturile de a distanța țările din Asia Centrală de Rusia”, a declarat Wang Xiaoquan celor de la Global Times. Influențate de SUA și îngrijorate de suveranitatea și securitatea lor națională, elitele din mai multe țări din Asia Centrală pledează pentru păstrarea unei anumite distanțe față de Rusia. Cu toate acestea, Rusia încă ocupă o poziție esențială în politica, securitatea și economia Asiei Centrale.

„Rusia face parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și Uniunea Economică Eurasiatică împreună cu țările din Asia Centrală, regiune în care există un număr  mare de nativi ruși sau populații vorbitoare de limbă rusă. În plus, cantitatea mare de valută trimisă înapoi în fiecare an de muncitorii din Asia Centrală care lucrează în Rusia este încă unul dintre principalele venituri în valută ale unor țări din Asia Centrală.” Wang Xiaoquan a declarat că cele menționate mai sus subliniază prezența Rusiei în regiune și rolul important pe care îl joacă în domeniul politic, economic și cel al securității în Asia Centrală pentru o perioadă lungă de timp.

Potrivit unui reporter Global Times, pe 9 mai 2023, liderii celor 5 țări din Asia Centrală au mers în Rusia pentru a participa la parada militară organizată cu ocazia celebrării Zilei Victoriei în Piața Roșie. Potrivit unei analize, țările din Asia Centrală sunt extrem de precaute în ceea ce privește concurența dintre marile puteri - China, Rusia, Statele Unite etc.

Zhao Huirong a declarat că, deși în Occident, au existat voci care au încercat să semene discordie între China și țările din Asia Centrală și între China și Rusia, relațiile deja menționate s-au dezvoltat în mod constant, atât la nivel bilateral, cât și multilateral. Rusia are o atitudine pozitivă față de cooperarea dintre China și țările din Asia Centrală și acordă din ce în ce mai multă atenție rolului activ al Chinei în promovarea stabilității și prosperității în Asia Centrală.

„Cooperarea dintre China, Rusia și țările din Asia Centrală este un proces de promovare reciprocă, care nu este dominat de o anumită țară, fundamentul acestei cooperări fiind luarea în considerare a propriilor interese și se concentrează pe dezvoltarea pe termen lung. Țările din Asia Centrală aderă la o politică externă complexă, sperând să aibă o cooperare strânsă cu China și să mențină relații de prietenie cu Rusia, neexistând vreo contradicție în acest lucru”, a declarat expertul.

Potrivit analizei mai multor experți, cel mai important subiect dezbătut în cadrul acestui summit nu va fi problema ucraineană. Cu toate acestea, în ceea ce privește această chestiune (*războiul din Ucraina), țările din Asia Centrală susțin poziția Chinei și speră ca criza ucraineană să fie rezolvată pe cale politică, iar China să joace un rol important în promovarea discuțiilor de pace. Se preconizează ca, la finalul acestei întâlniri, șefii de stat să emită un document comun în ceea ce privește problemele regionale fierbinți.

Sursa: aici, 18 mai 2023.

Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana Ghinea, Cristian Oancea și stagiarii Petraru Miruna, Davițoiu Elena, Pușchiulescu Raluca, Marin Diana, Rogojinaru Andreea Bianca.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite