Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, este tot mai aproape de impeachment. Curtea Supremă a respins cererea sa de anulare a procedurii parlamentare de destituire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a Braziliei a respins vineri recursul înaintat de Guvern pentru anularea procedurii din Parlament privind destituirea preşedintei Dilma Rousseff, cu două zile înaintea votului crucial de duminică al deputaţilor şi care pare să se îndrepte tot mai mult spre un verdict defavorabil şefei statului.

Dilma Rousseff, realeasă cu dificultate la sfârşitul lui 2014 şi a cărei popularitate s-a prăbuşit sub efectele devastatoare şi conjugate ale scandalului Petrobras, recesiunii economice şi unei crizei politice acute, este vizată în Congres de o cerere de destituire pentru presupusa manipulare a conturilor Guvernului în 2014 pentru a permite majorarea cheltuielilor publice înaintea scrutinului prezidenţial.

După opt ore de deliberări, şapte din cei zece judecători ai Curţii Supreme au respins recursul înaintat joi de apărătorul şefei statului, care solicita anularea procedurii, transmit agenţiile de presă Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Prin urmare, deputaţii vor putea începe vineri dimineaţă sesiunea maraton de trei zile care va decide soartei preşedintei de stânga.

Opoziţia va trebui să strângă două treimi din voturi în camera inferioară, adică 342 din 513, pentru ca procedura de destituire a preşedintei să meargă spre aprobare în Senat.

În caz contrar, procedura va fi închisă automat, iar Dilma Rousseff îşi va păstra mandatul.

Dacă însă deputaţii vor vota pentru destituire, situaţia va deveni extrem de critică pentru Dilma Rousseff, pentru că, la votul din Senat, ce ar avea loc în luna mai, ar fi suficientă o majoritate simplă pentru punerea sa sub acuzare. Preşedinta ar fi astfel îndepărtată de la putere pe o perioadă maximă de 180 de zile, în aşteptarea unui verdict final.

Vicepreşedintele Michel Temer, care vizează fotoliul suprem în stat, ar prelua ca interimar atribuţiile de şef al statului şi ar avea libertatea de a forma un guvern de tranziţie, notează Agerpres.

Dilma Rousseff, care a promis să lupte „până în ultimul moment“, este confruntată de marţi cu o cascadă de dezertări din coaliţia sa.

În afara sprijinului în bloc al celor 57 de deputaţi din formaţiunea sa, Partidul Muncitorilor, şi al partidelor mici de extremă stânga, ea mizează pe fidelitatea unor deputaţi de centru dreapta, aflaţi în dezacord cu formaţiunile lor pe acest subiect.

Opoziţia a anunţat însă că poate conta deja pe mai mult decât cele 342 de voturi necesare pentru trimiterea procedurii în Senat.

Preşedinta Braziliei se declară victima unei tentative de „lovitură de stat“ instituţională pusă la cale de opoziţia conservatoare care nu a acceptat înfrângerea electorală din 2014.

Apărătorul său, avocatul general al Guvernului, José Eduardo Cardozo, ceruse Curţii Supreme „să-şi joace rolul de gardian al Constituţiei şi, în consecinţă, să exercite un control comis de puterea legislativă“.

Cardozo a pus sub semnul îndoielii în special imparţialitatea preşedintelui Congresului Deputaţilor, Eduardo Cunha, adversar vehement al Dilmei Rosseff şi membru al partidului de centru PMDB al vicepreşedintelui Michel Temer, care va prelua puterea în cazul destituirii şefei statului.

Judecătorii Curţii Supreme au decis însă că aceste argumente nu pot fi apărate decât în Senat, în cazul deschiderii formale a unui proces împotriva preşedintei.

Pentru a-i separa pe manifestanţii „pro-impeachment“ şi pe cei „anti-puci“, autorităţile au ridicat în faţa clădirii Parlamentului o barieră înaltă de 2 metri şi lungă de un kilometru.

Joi, după căderea nopţii, pe Esplanada ministerelor, 200 de manifestanţi zgomotoşi au cerut „destituirea imediată“ a Dilmei Rousseff, în timp ce, la câţiva kilometri mai departe, vreo 500 de susţinători ai preşedintei şi-au instalat corturile într-o incintă sportivă din apropierea stadionului „Mane Garrincha“, relatează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite