Premierul Canadei anunță sfârșitul unei ere în relațiile cu SUA, după ce Trump a anunțat noi tarife: „Vom lupta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Canadei, Mark Carney, a declarat că era legăturilor strânse cu SUA „s-a încheiat” și că țara sa va răspunde noilor tarife anunțate de SUA pe importurile de mașini, relatează presa internațională. Carney i-a avertizat pe canadieni că Donald Trump a schimbat permanent relațiile între cele două țări și că nu există cale de întoarcere”, relatează The Guardian.

Premierul Canadei Mark Carney a spus că tarifele schimbă fundamental relația cu SUA Foto Profimedia
Premierul Canadei Mark Carney a spus că tarifele schimbă fundamental relația cu SUA Foto Profimedia

„Vechea relaţie pe care am avut-o cu Statele Unite bazată pe aprofundarea integrării economiilor noastre şi strânsă cooperare în plan militar şi de securitate a luat sfârșit", a declarat el reporterilor după o reuniune a cabinetului.

Canadienii trebuie să „regândească în mod fundamental economia noastră” în fața tarifelor președintelui american Donald Trump, relatează BBC.

Carney, liderul Partidului Liberal, a spus acordul original Canada-SUA privind produsele auto, semnat în 1965, cel mai important acord din timpul vieții sale.

„S-a încheiat odată cu aceste tarife”, a spus el în franceză.

Noul lider canadian a anunțat că se va întâlni vineri cu premierii provinciali și liderii de afaceri pentru a decide asupra unui răspuns coordonat.

„Răspunsul nostru la aceste ultime tarife este de a lupta, de a proteja, de a construi”, a spus Carney. „Vom lupta împotriva taxelor vamale ale SUA cu acțiuni comerciale de represalii proprii, care vor avea un impact maxim în Statele Unite și impact minim aici, în Canada.”

Trump a anunțat miercuri că va impune un tarif de 25% asupra mașinilor și pieselor auto livrate în SUA începând cu 3 aprilie, într-o decizie care va scădea producția, va crește prețurile și va alimenta un război comercial mondial, estimează experții.

„Acest lucru este permanent”, a spus Trump.

Canada își revizuiește relațiile cu partenerii comerciali

Premierul canadian a explicat că țara sa poate susține o industrie auto cu tarifele SUA, cu condiția ca guvernul și comunitatea de afaceri să lucreze pentru a „reimagina” și „reutiliza” industria.

Canada trebuie să clădească o economie pe care canadienii o pot controla, a spus el, iar asta ar include regândirea relației sale comerciale cu alți parteneri.

Rămâne de văzut dacă canadienii pot avea o relație comercială puternică cu Statele Unite în viitor, a adăugat el.

Carney s-a întâlnit cu miniștrii săi la Ottawa joi dimineață pentru a „discuta opțiunile comerciale”.

El a dezvăluit în timpul conferinței de presă că președintele american l-a contactat miercuri pentru a programa o discuție telefonică și că acesta va avea loc în următoarele zile.

SUA au importat anul trecut mașini în valoare de aproape 475 de miliarde de dolari, în special din Mexic, Japonia, Coreea de Sud, Canada și Germania. Numai producătorii de mașini europeni au vândut șoferilor americani peste 750.000 de vehicule.

Noile tarife auto vor intra în vigoare pe 2 aprilie. Taxele pe piese vor intra în vigoare în mai sau mai târziu.

Mexicul este cel mai mare furnizor de mașini pentru SUA, urmat de Coreea de Sud, Japonia, Canada și Germania.

Președintele mexican Claudia Sheinbaum, într-o conferință de presă de joi dimineață, a refuzat să comenteze direct noile tarife auto.

Ea a promis că guvernul ei „va apăra întotdeauna Mexicul” și va lupta pentru  crearea de locuri de muncă și pentru a proteja companiile mexicane afectate de taxele de import.

Sheinbaum a remarcat în mod repetat că multe companii auto din SUA au operațiuni atât în ​​Mexic, cât și în Canada, care sunt legate printr-un acord de liber schimb nord-american pe care Trump însuși l-a negociat în timpul primului său mandat la Casa Albă.

„Desigur, nu ar trebui să existe tarife”, a spus ea joi. „Aceasta este esența acordului de liber schimb”.

Donald Trump a avertizat Canada și UE împotriva unirii forțelor împotriva SUA 

„Dacă Uniunea Europeană lucrează cu Canada pentru a aduce prejudicii economice SUA, vor fi aplicate ambelor tarife la scară largă, mult mai mari decât cele planificate în prezent”, a postat el pe platforma sa Truth Social.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi că i-a spus omologului său american că tarifele nu sunt o idee bună. „Perturbează lanțurile valorice, creează un efect inflaționist și distrug locuri de muncă. Deci nu este bine pentru economiile SUA sau europene", a spus el.

Parisul va colabora cu Comisia Europeană la un răspuns menit să-l determine pe Trump să-și reconsidere decizia, a spus el. Oficialii de la Berlin au subliniat, de asemenea, că comisia va apăra comerțul liber ca fundament al prosperității UE.

Ministrul de Finanțe al Franței, Eric Lombard, a numit planul președintelui SUA „o veste foarte proastă” și a spus că UE va fi obligată să-și majoreze propriile tarife. Omologul său german, Robert Habeck, a promis un „răspuns ferm al UE”

Premierul polonez, Donald Tusk, a spus că Europa va aborda SUA cu bun simț, dar „nu în genunchi”. Relațiile transatlantice bune sunt „o chestiune strategică” și trebuie să supraviețuiască unui prim-ministru și unui președinte, a spus el.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris această mișcare drept „proastă pentru afaceri, mai proastă pentru consumatori”, deoarece „tarifele sunt taxe”. Ea a spus că blocul va continua să caute soluții negociate, protejându-și în același timp interesele economice.

Premierul britanic, Keir Starmer, a spus că tarifele sunt „foarte îngrijorătoare” și că guvernul său va fi „pragmatic și clar” în răspunsul său. Marea Britanie „nu vrea un război comercial, dar este important să păstrăm toate opțiunile pe masă”, a spus el.

O opțiune pentru Canada este să impună accize la exporturile de petrol, potasiu și alte mărfuri. „Nimic nu este exclus pentru a ne apăra muncitorii și țara”, a spus Carney

Coreea de Sud a declarat că va pune în aplicare un răspuns complet de urgență la măsurile propuse de Trump până în aprilie.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că abordarea SUA a încălcat regulile Organizației Mondiale a Comerțului și „nu este propice pentru rezolvarea propriilor probleme”

Premierul japonez, Shigeru Ishiba, a spus că Tokyo pune „toate opțiunile pe masă”. Japonia „face cea mai mare cantitate de investiții în SUA, așa că ne întrebăm dacă are sens ca [Washington] să aplice tarife uniforme în toate țările”, a spus el.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite