Polemică la Adunarea Generală a ONU între palestinieni şi israelieni. Abbas, acuzat de Netanyahu că este blocat în trecut şi invitat să vorbească în Knesset

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacea între palestinieni şi israelieni căutată de preşedintele american Barack Obama, aflat în imagine între Benjamin Netanyahu (în dreapta sa) şi Mahmoud Abbas, pare departe FOTO Arhivă
Pacea între palestinieni şi israelieni căutată de preşedintele american Barack Obama, aflat în imagine între Benjamin Netanyahu (în dreapta sa) şi Mahmoud Abbas, pare departe FOTO Arhivă

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut un schimb dur de replici, joi, în marja Adunării Generale a ONU de la New York. Deranjat de scuzele solicitate de Abbas Marii Britanii pentru Declaraţia Balfour din 1917, care a pus bazele înfiinţării statului Israel, Netanyahu i-a răspuns că este „blocat în trecut“.

Abbas şi Netanyahu au schimbat replici dure pe tema procesului israelian de colonizare în Cisiordania, fapt ce denotă impasul diplomatic din Orientul Mijlociu, relatează AFP, potrivit news.ro.

Cei doi lideri, care au stiluri opuse - unul ferm dar aşezat, celălalt sigur dar critic -, au urcat la tribună la un interval de doar câteva minute unul de celălalt.

Ei au fost despărţiţi, pe lista vorbitorilor, de premierul norvegian Erna Solberg, o amintire ironică a Acordurilor de la Oslo care au lansat procesul de pace, în prezent blocat.

Solberg a profitat de ocazie pentru a-i invita să „aplice recomandările Cvartetului“ pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte Statele Unite, Uniunea Europeană, ONU şi Rusia.

Cvartetul cere Israelului să înceteze colonizarea, iar palestinienilor că pună capăt violenţelor, însă ambele tabere i-au criticat concluziile.

Abbas, profund deranjat de colonizarea israeliană şi Declaraţia Balfour

Abbas, care a vorbit primul, a denunţat accelerarea colonizării israeliene în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, subliniind că acest fapt va ucide orice speranţă a unei soluţii cu două state - Israel şi Palestina - care să coexiste în pace.

ONU îşi bazează speranţele unei soluţionări a conflictului pe această soluţie şi consideră colonizarea un obstacol în calea păcii.

„Ceea ce face Guvernul israelian continuîndu-şi colonizarea expansionistă va distruge ceea ce mai rămâne din posibilităţile aplicării soluţiei cu două state în frontierele din 1967“, a acuzat Abbas.

„Coloniile sunt ilegale în toate aspectele lor“, a insistat preşedintele palestinian.

Oficialii de la Ramallah, a anunţat el, vor continua ofensiva diplomatică pe care au lansat-o de când Palestina a obţinut statutul de observator la ONU.

Ei vor depune eforturi în vederea adoptării de către Consiliul de Securitate a unei rezoluţii care să condamne colonizarea şi atacurile „teroriste“ ale coloniştilor asupra familiilor palestiniene.

„Suntem angajaţi, în acest moment, în consultări intense cu ţări arabe şi alte ţări prietene în acest sens“, a subliniat Abbas.

Însă este o misiune aproape imposibilă atât timp cât Statele Unite vor bloca printr-un vot de veto, în calitate de membru permanent al Consiliului, orice text care condamnă aliatul său israelian, comentează AFP.

Cealaltă pistă este o conferinţă internaţională pe care Franţa vrea să o convoace într-o încercare de relansare a procesului de pace, aflat într-un punct mort din aprilie 2014.

Abbas şi-a exprimat dorinţa ca „toate statele lumii să susţină convocarea acestei conferinţe internaţionale de pace până la sfârşitul anului“.

Însă Israelul respinge amestecul ONU sau al altor părţi şi reclamă negocieri directe cu palestinienii.

De asemenea, Mahmoud Abbas a denunţat Declaraţia Balfour, din 1917, care a pus bazele statului Israel.

„Cerem Marii Britanii, acum când ne apropiem de 100 de ani de la acea declaraţie infamă, să tragă învăţămintele necesare şi să îşi asume responsabilitatea istorică, legală, politică, materială şi morală pentru consecinţele acestei declaraţii, inclusiv scuze către poporul palestinian pentru catastrofele, mizeria şi nedreptăţile create de această declaraţie, şi să acţioneze pentru remedierea acestor dezastre şi a consecinţelor, inclusiv prin recunoaşterea statului Palestina“, a spus preşedintele palestinian, citat de Reuters.

Netanyahu, ironic cu ONU şi aspru cu Abbas

Netanyahu a respins pur şi simplu argumentul colonizării.

„Acest conflict nu vizează coloniile, nu a fost cazul vreodată“, a spus el. Acest conflict „a vizat întotdeauna existenţa unui stat evreu, un stat evreu indiferent de frontierele sale“, a precizat el.

Premierul a citat Haifa, Jaffa şi Tel Aviv, localităţi din Israel, şi a spus „iată cu adevărat coloniile cărora ei (palestinienii) li se opun“.

Totodată, Netanyahu s-a opus voinţei „absurde“ a lui Abbas de a obţine „scuze“ de la Marea Britanie pentru Declaraţia Balfour. „Iată ceea ce se cheamă că trăieşti în trecut!“, a spus el.

Un orator strălucit, premierul israelian a consacrat prima parte a discursului pe care l-a susţinut argumentând, cu ajutorul unor anecdote, că în pofida „parţialităţii“ de care ONU dă dovadă faţă de ţara sa - „o adevărată farsă“ -, aceasta ţese tot mai multe legături cu ţări din Africa, Asia şi America Latină, care o consideră un gigant al tehnologiei şi un scut împotriva terorismului.

El a revenit apoi la teme predilecte precum Statul Islamic şi Iranul, considerat „principala ameninţare“ la adresa Israelului, precum şi la „îndoctrinarea“ tinerilor palestinieni pentru a avea ură faţă de evrei.

Netanyahu a adus de asemenea un omagiu Statelor Unite, „ţara cea mai puternică şi mai generoasă de pe planetă“, care tocmai a acordat Israelului un ajutor militar fără precedent - 38 de miliarde de dolari în decurs de zece ani.

La final, premierul israelian l-a invitat pe preşedintele palestinian să susţină un discurs în Knesset (Parlamentul israelian) şi a declarat că ar accepta bucuros o invitaţie de a lua cuvântul în Parlamentul din Ramallah, relatează Reuters şi AFP.  Însă Reuters pune sub semnul întrebării seriozitatea acestei oferte. Agenţia reaminteşte că Parlamentul palestinian nu s-a mai întrunit din 2007, iar primul lider arab care a ţinut un discurs în Knesset - preşedintele egiptean Anwar Sadat, în 1977 - a fost asasinat patru ani mai târziu, după ce a încheiat pacea cu Israelul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite