Piaţa neagră a ostaticilor: cum se finanţează grupările teroriste din vânzarea şi cumpărarea de occidentali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe grupări teroriste cumpără şi dau la schimb străini răpiţi, însă Statul Islamic din Irak şi Siria (ISIS) pare să opereze independent.

Militanţii terorişti de peste tot din lume se folosesc de ostatici pentru a obţine răscumpărări din partea familiilor – o tactică de strângere a fondurilor prin care Al Qaeda a strâns peste 125 de milioane de dolari din 2008. Acuzaţiile recente precum că un grup rebel din Siria, susţinut de SUA, a ajutat la capturarea unui jurnalist american, decapitat ulterior de ISIS, Steven Sotloff, a atras atenţia asupra unui fenomen destul de puţin discutat: piaţa neagră a ostaticilor, notează vocativ.com.

Grupări locale sunt subcontractate pentru a răpi occidentali

De la evenimentele din 11 septembrie 2001, Al Qaeda a pus la punct un protocol de subcontractare a bandelor locale care realizează răpirea propriu-zisă. „Pentru a minimiza riscul propriilor militanţi, grupările teroriste au subcontractat răpirea ostaticilor, folosindu-se de grupări criminale locale care lucrează pe bază de comision“, raporta „The New York Times“.

Însă, potrivit multor observatori, ISIS funcţionează diferit, cel puţin acum. „Aproape toţi ostaticii străini ţinuţi de Statul Islamic au fost răpiţi direct de oamenii acestei grupări“, este de părere Peter Bouckaert, de la Observatorul pentru Drepturile Omului.

Cazul răpirii lui Steven Sotloff

Însă, un caz proeminent de răpire, cel al jurnalistului american Steven Sotloff, a ridicat întrebări cu privire la acţiunile ISIS: dacă grupul terorist este ajutat? Sotloff a fost răpit în 2013, iar un membru al ISIS l-a ucis mai târziu, moarte care a fost arătată într-un film înfiorător dat publicităţii la puţin timp după un altul, cel cu uciderea lui James Foley. 

Un prieten de-al lui Sotloff şi purtător de cuvânt al familiei jurnalistului, Barak Barfi, a mărturisit pentru „The Daily Beast“ că un grup de rebeli sirieni, susţinut de SUA, a spus unde se află Sotloff membrilor ISIS contra unei sume de bani. Barfi estimează că Steven Sotloff ar fi fost vândut pentru 25-50.000 de dolari. Citând surse locale, el a susţinut că jurnalistul ar fi fost vândut la graniţă, fapt care a făcut câteva agenţii media să raporteze, incorect, că SUA susţine rebelii care l-au răpit pe Sotloff.

Secretarul de Stat John Kerry şi senatorul american John McCain au negat versiunea lui Barfi despre evenimente. La fel a făcut-o şi Mouaz Moustafa, directorul executiv al Forţei de Intervenţie Rapidă a Siriei, un grup de lobby cu legături în guvernul american. „Adevărul este că grupul de rebeli «Furtuna Nordică» (cei acuzaţi că l-au vândut pe Sotloff Statului Islamic, n.r.) sunt inamici declaraţi ai ISIS“, explica Moustafa.

ISIS s-ar putea folosi de propria reţea de agenţi secreţi

Mai mult, Moustafa este „foarte sceptic“ cu privire la faptul că ISIS cumpără ostatici de la grupările locale, la fel cum face Al Qaeda. „ISIS se luptă împotriva tuturor. Mai degrabă, ISIS desfăşoară echipe de servicii secrete, acestea fiind cele care sunt în diverse locuri şi care ajută la răpirea jurnaliştilor sau a altor străini“, explică Moustafa.

Însă, Bouckaert adaugă că ISIS n-ar scăpa ocazia să cumpere ostatici străini, fie de la Al-Nusra, fie de la grupări mai puţin cunoscute. „Dată fiind importanţa răscumpărărilor plătite pentru străini, sunt sigur că ar plăti pentru ostaticii reţinuţi de alte grupări dacă li se oferă ocazia. Cu răscumpărările care ajung şi până la 10 milioane de dolari, răpirea străinilor este ceva foarte atractiv“, adaugă Bouckaert.

Zeci de milioane ca răscumpărare pentru occidentali

Estimările despre sumele plătite pentru răscumpărarea a aproximativ 15 ostatici occidentali nu prea există, însă unele rapoarte susţin că Franţa a plătit ISIS cu 18 milioane de dolari pentru eliberare a patru ostatici. Germania, se zvoneşte, ar fi plătit o sumă pentru a asigura întoarcerea acasă a unui conaţional. Ambele ţări au negat că ar fi plătit bani pentru răscumpărarea de prizonieri, notează vocativ.com.

Se pare că ISIS ar fi solicitat 132 de milioane de dolari pentru eliberarea jurnalistului american James Foley. SUA ar fi refuzat să plătească această sumă, respectând politica potrivit căreia nu se negociază cu teroriştii. Gruparea l-a ucis pe Foley.

Şi totuşi, cu toată atenţia îndreptată către occidentali, majoritatea ostaticilor ISIS sunt sirieni, irakieni şi alţii din regiune. „O practică de şantaj mai mare o reprezintă răpirea celor bogaţi, dar şi a celor mai puţin bogaţi, cum ar fi sirieni şi irakieni. Aceasta este una dintre principalele surse de finanţare a ISIS, dar şi a altor grupări din Irak şi Siria“, conchide Bouckaert pentru vocativ.com.


Citeşte şi:

Peter Kassig, următoarea victimă desemnată de Statul Islamic: „Mi-e frică de moarte“

Părinţii ostaticului american Peter Kassig, cel ţinut de militanţii Statului Islamic în Siria şi care a fost ameninţat cu decapitarea, au dat publicităţii o scrisoare pe care bărbatul le-a adresat-o din captivitate, informează BBC.

Un britanic răpit de Armata Islamului a fost eliberat

Un britanic, ţinut captiv timp de patru luni în Libia, a fost eliberat de cei care îl răpiseră, potrivit unui comunicat al ministerul de Externe din Marea Britanie, informează AFP.

Gruparea jihadistă Statul Islamic l-a decapitat pe ostaticul britanic Alan Henning

Gruparea Statul Islamic (SI) a revendicat executarea prin decapitare a ostaticului britanic Alan Henning, drept consecinţă a atacurilor aeriene britanice contra SI în Irak, a anunţat vineri centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE, citat de AFP.

O grupare islamistă din Filipine ameninţă că va executa doi ostatici germani

Gruparea islamistă Abu Sayyaf ameninţă că va ucide doi ostatici germani deţinuţi în Filipine dacă Guvernul de la Berlin nu va înceta să ofere susţinere coaliţiei occidentale, coordonată de SUA, împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, relatează BBC News online.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite