Persoanele care locuiesc în apropierea centralei Fukushima sunt rugate să rămână în casă / Cronologia unui dezastru (FOTO)
0Un incendiu a izbucnit marţi dimineaţa la cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare Fukushima. Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, declarat că nivelul radiaţiilor este destul de mare încât să afecteze sănătatea oamenilor. Numărul morţilor şi răniţilor creşte.
Vedeţi aici alte FOTO şi VIDEO din Japonia.
20.00 Nivelul de radiaţii a înregistrat o creştere în Tokyo şi în regiunea capitalei, premierul Naoto Kan cerând persoanelor care locuiesc pe o rază de 20-30 de kilometri în jurul centralei Fukushima să rămână în casă.
16.00 Preşedintele Autorităţii franceze pentru siguranţă nucleară plasează accidentul de la Fukushima imediat după cel de la Cernobîl, pe nivelul 6 dintr-o scară de până la 7.
15.54 Uzi Even, expert nuclear din Israel, crede că guvernul japonez ascunde multe lucruri. "În evaluarea mea, pagubele au o amploare mult mai mare şi pentru o perioadă de timp mult mai mare. Aceste reactoare sunt vechi. Miezul unui reactor care a operat timp de 40 de ani este plin de fisuri şi rugină. Faptul că japonezii nu reuşesc de patru zile să scadă temperatura la reactor spune multe", a spus el.
14.52 Rapoartele de siguranţă la centralele nucleare japoneze au fost falsificate timp de zeci de ani, anunţă Antena 3. Japonia are 55 de reactoare nucleare, o treime din ele fiind exploatate de compania Tepco. Falsificarea rapoartelor a fost făcută în unele cazuri timp de 25 de ani, estimându-se că în tot acest timp au avut loc peste 200 de evenimente. În aprilie 2007 un exploatant nipon, Hokuriku Electric, a recunoscut că a ascuns timp de opt ani un incident de la un reactor cu apă fierbinte de la Shika.
14.40 Materialele radioactive purtate de curenţii de aer pot contamina resursele de hrană şi de apă potabilă, cei mai afectaţi fiind copiii, transmite Reuters. Vacile de lapte sunt printre cele mai vulnerabile animale, pentru că pasc iarba expusa la radiaţii şi particulele radioactive trec în lapte.
14.07 Peste 15 cutremure, cel mai mare având 6 grade Richter, au avut loc marţi în Japonia.
13.45 Norul radioactiv se îndepărtează de Japonia, îndreptându-se către ocean, graţie direcţiei rafalelor de vânt, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM). Maryam Golnaraghi a avertizat, însă că "nu putem spune ce se poate întâmpla în următoarele două-trei zile".
12.15 Nivelul radiaţiilor lângă Tokyo este de 10 ori peste limitele normale, anunţă presa japoneză.
11.20 Nivelul de radioactivitate a scăzut la centrala japoneză Fukushima (nord-est). Un nivel care ar putea prezenta pericol pentru sănătate a fost atins marţi dimineaţa, dar a scăzut, între timp. Centrala Fukushima 1, care are şase reactoare, se află la 250 de kilometri nord-est de capitala japoneză, Tokyo
11.00 Creşte temperatura în reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare Fukushima 1 (nord-vestul Japoniei).
10.33 AIEA: Radioactivitate crescută înregistrată în atmosferă, după incendiul de la reactorul 4.
Incendiul de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1 a eliberat în atmosferă substanţe radioactive, potrivit Agenţiei Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.
"Autorităţile japoneze au informat, astăzi (marţi), AIEA, la ora 4.50 (5.50, ora României), că, la bazinul de combustibil folosit al reactorului 4 al centralei Fukushima Daiichi, era un incendiu şi că erau eliberate, direct în atmosferă, emisii radioactive", a adăugat Agenţia ONU într-un comunicat.
"La faţa locului au fost semnalate niveluri (de radioactivitate) de până la 400 de milisievert pe oră", a adăugat AIEA, în condiţiile în care începând de la un nivel de 100 de milisievert ajuns în corpul uman, se înregistrează o creşetere a numărului cancerelor. Premierul japonez, Naoto Kan, a anunţat anterior că nivelul radiaţiilor a "crescut în mod considerabil".
INFO: Centrala Fukushima 1 (foto dreapta), care alimentează în mod normal regiunea Tokyo şi Sendai, are şase reactoare, care datează din anii '70. Până în prezent, centrala a fost afectată de trei explozii şi un incendiu.
10.16 Bilanţul oficial: 2.414 de morţi, 3.118 dispăruţi şi 1.885 de răniţi
07.11 Premierul nipon Naoto Kan a rugat populaţia care locuieşte pe o rază de 30 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima să nu părăsească locuinţele, şi a cerut evacuarea de urgenţă a restului populaţiei care locuieşte pe o rază de 20 de kilometri de centrala nucleară.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ce s-a întâmplat luni spre marţi noapte:
04:15 Un purtător de cuvânt al Japoniei a declarat că nivelul radiaţiilor este destul de mare încât să afecteze sănătatea oamenilor (AP). Într-o singură oră nivelul radiaţiilor de la Fukushima a depăsit de opt ori limita legală pe un an întreg, potrivit operatorului centralei nucleare, Tokyo Electric Power Co (Tepco).
04:00 Un incendiu a izbucnit în cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare Fukushima, anunţă autorităţile.
01:45 Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, a spus că nu exclude posibilitatea topirii la toate cele trei reactoare cu probleme ale centralei nucleare Fukushima.
01:30 O explozie s-a auzit la Fukushima. Aceasta este a treia explozie care are loc centrala nucleară. Agenţia de siguranţă nucleară din Japonia spune că este vorba de reactorul Nr. 2.În jurul reactorului numărul doi a avut loc o expozie de hidrogen, au confirmat autorităţile japoneze, potrivit Reuters. Nivelul de radiaţii, imediat după explozie, este relativ scăzut.
20.53 Cutremurul din Japonia a determinat deplasarea internă a 100.000 de copii, iar mulţi dintre ei se află în centre de evacuare aglomerate.
19.20 Experţii UE în securitate nucleară au fost chemaţi de urgenţă la Bruxelles. După scurgerile radioactive produse în centrale nucleare din Japonia, riscurile pentru sănătatea publică sunt minime, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Japonia cere ajutorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Nivelul radiaţiilor detectate luni la uzina nucleară Fukushima este de două ori mai mare decât maximul înregistrat până acum. Peste 100.000 de oameni au fost evacuaţi din locuinţe pe o rază de 20 de kilometri de Fukushima.
Corespondenta de la Tokyo: "Bătrânii îşi fac provizii de frica exploziilor nucleare"
Corespondență de la Tokyo: Cum mi-am petrecut primul cutremur în Japonia
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CRONOLOGIA UNUI DEZASTRU:
Un cutremur de 8,9 grade Richter a lovit Japonia vineri seara, ora României. Seismul (foto dreapta) a provocat un tsunami care a provocat valuri de până la 10 metri înălţime şi a fost urmat de mai multe replici violente. În urma cutremurelor a avut loc o explozie la centrala nucleară Fukushima 1, aflată la 250 de kilometri de Tokyo. Un dezastru atomic bătea la uşă. Peste 170.000 de oameni au fost evacuaţi imediat şi numărul oamenilor din apropierea centralei care au fost expuşi radioactivităţii creştea de la oră la oră. Spre dimineaţa zilei de duminică, autorităţile anunţă că nu s-au pierdut cantităţi mari de material radioactiv în atmosferă. Încă se făceau eforturi pentru a controla materialul atomică. Situaţia era critică, guvernul decretase stare de urgenţă naţională.
Toată ziua de sâmbătă a stat sub ameninţarea unei catastrofe nucleare, iar specialiştii niponi se chinuiau să controleze centralele atomice avariate. Morţii, răniţii şi cei afectaţi de radiaţii creştea.
Autorităţile care se luptau cu două reactoare avariate au primit duminică o altă lovitură: la ora prânzului a fost decretată starea de urgenţă la o a doua centrală nucleară, Onagawa. Aproape 600.000 de persoane fuseseră evacuate, un adevărat exod. Apar noi alerte. O pompă din sistemul de răcire al unui reactor de la centrala nucleară Tokai a încetat să mai funcţioneze. Iar stare de urgenţă. Nivelul de radioactivitate creşte.
În noaptea de duminică spre luni au avut loc două explozii la Reactorul 3 de la Fukushima. Forţele navale americane şi-a îndepărtat navele şi avioanele din cauza radioactivităţii crescute. Autorităţile japoneze se luptă din rasputeri să răcească reactoarele. Luni dimineaţa a început cu o nouă alertă de tsunami. Nu s-a confirmat. Dar toată ziua a stat sub ameninţarea topiri miezului nuclear al reactorelor şi eliberarea materialor radioactive în atmosferă, după ce apa din sistemul de răcire s-a pierdut la Fukushima. Fără sistemul de răcire, temperaturile pot ajunge la sute de grade Celsius, ducând la topire.