Paştele evreiesc, sărbătorit în contextul unor puternice operaţiuni de securitate
0Israelul celebrează începând de vineri, în stare de tensiune şi în mijlocul unor puternice măsuri de securitate, Paştele evreiesc (Pesah), care comemorează, potrivit scrierilor biblice, eliberarea din robie a evreilor din Egiptul faraonic în urmă cu 3.200 de ani, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Credincioşii israelieni se reunesc seara pentru tradiţionala cină pascală (Séder), care inaugurează şapte zile de sărbătoare în timp ce pentru evreii din diaspora vor fi opt. Sărbătoarea coincide cu un nou episod de tensiune după atentatul sinucigaş asupra unui autobuz la Ierusalim, primul după mulţi ani, revendicat de mişcarea islamistă Hamas.
„A fost ridicat gradul de alertă la nivelul 3 (din 4) şi mii de poliţişti vor fi desfăşuraţi în centrele de pelerinaj şi recreere a publicului“, a informat poliţia într-un comunicat. De Pesah punctele de trecere cu Fâşia Gaza, Iudeea şi Samaria sunt închise, singurele excepţii fiind cazurile umanitare.
Alerta a fost intensificată şi pentru că Pesah este una dintre cele trei sărbători tradiţionale marcate de pelerinaje la Ierusalim care sporeşte numărul vizitelor evreilor la Zidul Plângerii. Mulţi credincioşi vor să meargă şi la Muntele Templului, aflat pe Esplanada Moscheilor, unul din principalele focare ale conflictului palestiniano-israelian.
Caracterizat prin lipsa produselor de panificaţie care conţin drojdie, Pesah este cunoscut şi că sărbătoarea primăverii, care presupune pentru evrei naşterea conştiinţei ca popor, momentul în care a obţinut identitate proprie ca naţiune după ieşirea din robia faraonului egiptean.
Potrivit cărţii Exodului, evreii nu mănâncă niciun aliment fermentat, în amintirea fugii din Egipt când nu au avut timp să aştepte ca aluatul să dospească şi să poată fi băgat la cuptor. Brutăriile oferă zilele acestea „matzoh“, o pască făcută dintr-un amestec de făină cu apă introdusă imediat la cuptor.
La tradiţii se adaugă şi obiceiul de a face curat în gospodării pentru ca nicio rămăşiţă de „chametz“ sau produs dospit să să întineze sărbătorile. „Ne purificăm căminele, dar şi în lăuntrul nostru“, a spus o localnică din Glazer, unde ultraortodocşii şi-au spălat vasele în plină stradă, pentru ca niciun rest să le întineze bucatele, scrie Agerpres.