Paștele catolic: Zeci de mii de credincioși așteptați la slujba oficiată de Papa Francisc

0
Publicat:

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi duminică în Piaţa Sfântul Petru din Roma pentru a asista la slujba oficiată cu ocazia Paştelui catolic de papa Francisc, care va pronunţa apoi tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi”.

Papa Francisc FOTO EPA-EFE
Papa Francisc FOTO EPA-EFE

Sâmbătă seară, suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, care a fost spitalizat săptămâna trecută, a prezidat timp de două ore şi jumătate vigilia pascală a Învierii Domnului în bazilica Sfântul Petru din Roma, în prezenţa unui public alcătuit din aproximativ 8.000 de persoane.

„În faţa puterii răului (...), a logicilor de calcul şi a indiferenţei care par să guverneze societatea, a cancerului corupţiei, a propagandei nedreptăţii, a vânturilor îngheţate ale războiului”, papa Francisc i-a îndemnat pe credincioşi „să regăsească amintirea care regenerează speranţa”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă a botezat apoi, unul câte unul, opt adulţi - femei şi bărbaţi - din Albania, Statele Unite, Nigeria, Italia şi Venezuela.

Duminică, papa Francisc va oficia slujba de Înviere la ora locală 10.00 (11.00 ora României), apoi va pronunţa la ora 12.00 (13.00) binecuvântarea „Urbi et Orbi”, prin care suveranul pontif face în mod tradiţional un tur de orizont al conflictelor de pe Terra.

La fel ca în 2022, mesajul său ar urma să fie marcat de războiul din Ucraina, dar şi de reaprinderea tensiunilor în Orientul Apropiat şi de recentele naufragii prin care mai mulţi migranţi şi-au pierdut vieţile în Marea Mediterană, notează AFP.

Papa Francisc, a cărui sănătate pare tot mai fragilă şi care se deplasează într-un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi, va face şi o baie de mulţime în Piaţa Sfântul Petru la bordul „Papamobilului”.

Vineri, suveranul pontif şi-a anulat, din cauza frigului, participarea la tradiţionala ceremonie „Drumul Crucii” organizată în jurul Colosseumului din Roma, dar a prezidat totuşi celebrarea Patimii Domnului.

Săptămâna Mare şi Paştele, care comemorează moartea şi învierea lui Hristos, reprezintă în calendarul catolic principalul eveniment al anului, relatează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite