Pas istoric pentru drepturile LGBTQ. Prima țară din Asia de Sud-Est care legalizează căsătoriile gay
0Regele Thailandei a promulgat legea privind căsătoriile gay, a anunţat marţi Royal Gazette, ziarul oficial al ţării, făcând din Thailanda primul stat din Asia de Sud-Est care recunoaşte egalitatea dreptului la căsătorie.
Regele Maha Vajiralongkorn şi-a dat asentimentul regal pentru noua lege, care a fost adoptată de Parlamentul thailandez în iunie şi care va intra în vigoare peste 120 de zile, ceea ce înseamnă că primele căsătorii gay vor putea fi oficiate în ianuarie 2025, potrivit Agerpres.
Thailanda a devenit astfel cea de-a treia ţară din Asia care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, după Taiwan şi Nepal.
Textul de lege modifică termenii "bărbaţi", "femei", "soţi" şi "soţii", înlocuindu-i cu termeni neutri din punct de vedere al genului, mai exact prin "indivizi" şi "parteneri de căsătorie". De asemenea, legea le acordă cuplurilor gay aceleaşi drepturi de care beneficiază cuplurile heterosexuale în ceea ce priveşte adopţia şi moştenirea.
Promulgarea de către rege a legii, un act formal, marchează punctul culminant al anilor de campanie pentru recunoaşterea legală a căsătoriilor gay şi a încercărilor de legalizare a acestora.
Thailanda are de mult timp reputaţia unei ţări tolerante faţă de persoanele LGBTQ, iar sondajele de opinie publicate de companiile mass-media au evidenţiat un sprijin majoritar al cetăţenilor thailandezi faţă de căsătoriile gay.
Totuşi, o mare parte a societăţii predominant budiste din regatul asiatic rămâne ataşată valorilor conservatoare, iar persoanele LGBTQ spun că încă se confruntă cu obstacole şi discriminări în viaţa lor de zi cu zi.
Activiştii thailandezi au luptat mai mult de un deceniu pentru legalizarea căsătoriilor gay, însă încercările de legalizare nu au avut până acum rezultate din cauza instabilităţii politice cronice, între lovituri de stat şi mari mişcări de proteste populare, care domnesc în Thailanda.
Activiştii care susţin cauza LGBTQ au organizat vineri la Bangkok un spectacol festiv de drag queen pentru a-şi exprima bucuria.
Apiwat Apiwatsayree, o personalitate a cauzei LGBTQ în Thailanda, şi partenerul său de viaţă, Sappanyoo Panatkool, care formează un cuplu de 17 ani, se numără printre cei care spun că au trebuit să aştepte mult timp pentru a putea, în sfârşit, să se căsătorească.
"Am aşteptat mult timp. Imediat după ce legea va intra în vigoare, vom merge să ne înregistrăm căsătoria", a declarat Apiwat, în vârstă de 49 de ani.
Legea a fost transmisă în Parlament de fostul prim-ministru Srettha Thavisin, cu susţinerea comunităţii LGBTQ.
Srettha Thavisin a fost destituit în august din cauza unui dosar de corupţie şi a fost înlocuit de Paetongtarn Shinawatra, fiica miliardarului şi fostului premier controversat Thaksin Shinawatra.
Peste 30 de ţări au legalizat căsătoriile gay. În 2001, Ţările de Jos au devenit primul stat din lume care a legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.