Organizaţia Mondială a Sănătăţii, „un colos cu picioare de lut”, a primit un ultimatum de 30 de zile de la Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
Sediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o organizaţie săracă, dar în ultima vreme a devenit un câmp de bătălie geopolitică între marile puteri. Bugetul său pentru anii 2018 şi 2019 s-a ridicat la 5,6 miliarde dolari, suma reprezentând 2,5% din cheltuielile anuale ale Franţei în domeniu . OMS trebuie să-şi revizuiască sistemul de alertă, susţine o comisie independentă.

Adunarea anuală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a început luni virtual – pentru prima oară în istoria instituţiei -, iar ţările îndeamnă ca viitorul vaccin împotriva noul coronavirus să fie un ”bun public” şi la o reformă a Organizaţiei, pentru ca aceasta să răspundă mai bine pandemiilor, relatează AFP.

Secretarul general al ONU Antonio Gurerres a deschis lucrările criticând ţările care au ”ignorat recomandările OMS” şi apreciind că lumea plăteşte în prezent un ”preţ mare” strategiilor divergente.

”În consecinţă, virusul s-a răspândit în întreaga lume şi se îndreaptă acum către ţările din (emisfera de) sud, unde ar putea avea efecte şi mai devastatoare”, a subliniat el, îndemnând la un ”efort multilateral enorm” împotriva acestei ”tregedii”.

”Sper că cercetarea privind un vaccin va putea fi un punct de plecare”, a declarat Guterres în deschiderea reuniunii care durează până marţi.

''Eşecul'' Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în gestionarea pandemiei de COVID -19 a costat ''numeroase vieţi'', a afirmat luni secretarul american pentru sănătate, Alex Azar, în prima zi a reuniunii anuale a organizaţiei, relatează AFP.

''Să fim sinceri cu privire la unul dintre principalele motive pentru care epidemia a scăpat de sub controlul nostru: această organizaţie nu a reuşit să obţină informaţiile de care avea nevoie lumea şi eşecul ei a costat multe vieţi'', a declarat el.

''Funcţionarea OMS trebuie să fie transparentă şi susţinem o examinare independentă a fiecărui aspect al răspunsului OMS la pandemie'', a afirmat de asemenea responsabilul american.

Washingtonul, care acuză Beijingul că a ascuns amploarea epidemiei, apreciază că OMS-ul s-a ''plantat'' în gestionarea pandemiei, aliniindu-se la poziţia chineză. Statele Unite au suspendat imediat contribuţia americană la OMS.

OMS, care are una dintre principalele misiuni coordonarea situaţiilor de urgenţă sanitară, este de asemenea acuzată de Statele Unite că a neglijat un avertisment din partea Taiwanului cu privire la gravitatea situaţiei cauzate de noul coronavirus apărut la sfârşitul lunii decembrie în China, ceea ce agenţia ONU neagă.

"Într-o încercarea aparentă de a acoperi epidemia, cel puţin un membru (al OMS, ndlr) nu a reuşit să-şi respecte obligaţiile de transparenţă, iar acest lucru a fost foarte costisitor în întreaga lume", a spus Azar, fără însă a numi China.

''Observăm că OMS a eşuat în misiunea sa fundamentală de schimb de informaţii şi transparenţă în timp ce statele membre nu acţionează cu bună credinţă. Acest lucru nu trebuie să se repete niciodată. Acest status quo este intolerabil", a subliniat oficialul american.

"OMS trebuie să se schimbe, OMS trebuie să devină mult mai transparentă şi mai responsabilă", a insistat el.

Aceste noi critici americane survin într-un moment în care un anumit număr de ţări speră să aprobe la Adunarea Mondială a Sănătăţii o rezoluţie propusă de Uniunea Europeană prin care se solicită lansarea ''cât mai curând posibil (...) a unui proces de evaluare'' pentru a examina răspunsul sanitar internaţional şi măsurile luate de OMS. 

OMS trebuie să-şi revizuiască sistemul de alertă, susţine o comisie independentă

Sistemul de alertă în caz de izbucnire a unei epidemii pe care îl foloseşte Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar trebui revizuit, ţinând cont de faptul că unele ţări au reacţionat mai lent în faţa pandemiei, conform concluziilor din primul raport al unei comisii independente de analiză privind modul în care OMS a acţionat în cazul pandemiei de coronavirus, transmite DPA.

Acest lucru ridică întrebarea dacă această criză globală de sănătate, ce a fost declarată de OMS, a reprezentat „un declanşator suficient de clar” pentru acţiuni la nivelul fiecărei ţări în parte, conform raportului.

În raport se constată că OMS a reacţionat foarte rapid în faţa focarului epidemic din China şi că echipa de intervenţie de urgenţă a OMS este „suprasolicitată din cauza cererii uriaşe generate de pandemie”.

Această analiză a fost realizată de foşti şi actuali oficiali de rang înalt din domeniul sănătăţii din Marea Britanie, Liban, Japonia, SUA, Africa de Sud, Canada şi din partea ONU. Între timp, OMS a anunţat că pregăteşte în mod separat lansarea unei anchete mai extinse.

Ultimatumul lui Trump

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat luni să suspende definitiv contribuţia SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dacă aceasta nu procedează la "îmbunătăţiri substanţiale" în termen de 30 de zile, adăugând că ar putea lua în considerare revizuirea apartenenţei Statelor Unite la Organizaţie, potrivit AFP, Reuters şi DPA.

"Dacă OMS nu se angajează să procedeze la îmbunătăţi substanţiale în termen de 30 de zile, voi transforma suspendarea temporară a finanţării către OMS într-o măsură permanentă şi voi reconsidera calitatea noastră de membru în cadrul Organizaţiei", subliniază Trump într-un mesaj pe Twitter, publicând fotocopia unei scrisori în acest sens adresate şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În cursul zilei de luni, el a declarat că OMS a "făcut o treabă foarte tristă" în gestionarea virusului şi va lua în curând o decizie cu privire la finanţarea SUA.

În scrisoarea sa, Trump a declarat că singura cale de urmat pentru OMS este să-şi demonstreze independenţa faţă de China, adăugând că administraţia sa a început deja discuţii asupra reformei cu Tedros.

"Este clar că paşii greşiţi repetaţi din partea voastră şi a organizaţiei voastre pentru a răspunde la pandemie a costat extrem de scump lumea. Singura cale de urmat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii este aceea de a-şi putea dovedi independenţa faţă de China", subliniază preşedintele american în scrisoare.

Tot luni, Donald Trump afirmase de la Casa Albă: "Nu sunt mulţumit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii", "este o marionetă a Chinei".

În text, preşedintele american enumeră exemple a ceea ce el consideră drept erori ale OMS în gestionarea pandemiei, în special ignorarea primelor rapoarte despre apariţia virusului şi o abordare prea apropiată şi indulgentă faţă de China.

OMS a declarat luni că o anchetă independentă privind răspunsul global la virus va începe cât de curând "la momentul potrivit" şi că a primit sprijin şi o promisiune de fonduri importante din partea Chinei, sub luminile reflectoarelor întrucât se află la originea pandemiei.

Cu sediul la Geneva, OMS - o agenţie specializată a ONU - conduce iniţativa globală pentru dezvoltarea de vaccinuri, teste şi medicamente sigure şi eficiente pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratarea COVID-19.

Peste 4,75 milioane de oameni s-au contaminat pe glob cu SARS-CoV-2, dintre care 314.414 au decedat, potrivit unui bilanţ întocmit luni de Reuters.

SUA au contribuit cu peste 400 de milioane de dolari la OMS în 2019, sau aproximativ 15% din bugetul organizaţiei.

Anul acesta, Washingtonul a acordat OMS circa 58 milioane de dolari, au declarat înalţi responsabili ai administraţiei Trump luna trecută, jumătate din ceea ceea ce trebuie să achite pentru 2020 drept cotizaţie.

SUA alocă tradiţional mai multe sute de milioane de dolari pe an ca finanţare voluntară programelor specifice ale OMS, precum eradicarea poliomielitei, boala care poate fi prevenită prin vaccin, combaterea HIV, a hepatitei şi tuberculozei, programelor dedicate sănătăţii mamei, a nou-născutului, copilului şi adolescentului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite