"Operaţiunea Troia", cel mai eficient atac al CIA? Trei terorişti al-Qaida de marcă, ucişi dintr-un singur foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În atacul cu drone din Yemen a fost ucis "designerul" de bombe, "şeful de personal", dar şi "responsabilul cu propaganda de limbă engleză" ai organizaţiei teroriste. Unul era cetăţean american născut în SUA, ceea ce a născut controverse de proporţii asupra atacului.

Atacul cu drone al CIA de vineri din Yemen este probabil cel mai eficient din istorie, notează Associated Press. Atacul a dat o grea lovitură Al-Qaida, susţine şi preşedintele american Barack Obama. A fost eliminat "designerul" de bombe al organizaţiei, Ibrahim Hassan al-Asiri, dar şi Anwar al-Awlaki, un cleric cu origini yemenite, dar cetăţean american, acuzat că recruta militanţi pentru organizaţia teroristă. În atac, şi-a pierdut viaţa şi Samir Khan, un american de origine pakistaneză, responsabil cu propaganda în limba engleză în cadrul al-Qaida. Acesta era editorul revistei online a organizaţiei şi îi instruia pe teroriştii singuratici cum să îşi construiască o bombă în casă. Un oficial al administraţiei americane a dezvăluit, relatează "The Telegraph", că operaţiunea a primit numele de cod "Troia" şi că a fost similară cu cea care l-a ucis, în mai, pe liderul al-Qaida, Osama bin Laden.

Cine este al-Asiri?

Abia în urmă cu câteva ore a apărut informaţia că în atacul de vineri a fost ucis şi Ibrahim Hassan al-Asiri, teroristul saudit care construia bombe pentru organizaţie, inclusiv cele pentru cele mai notorii atentate din ultima vreme. El a construit materialul exploziv pe care un terorist nigerian îl purta în chiloţi pentru a detona un avion american, dar şi bomba purtată de propriul său frate, în încercarea de a asasina un prinţ saudit.

Christoper Boucek, expert american în materie de Yemen, spune că moartea lui al-Asiri va pune în umbră uciderea celorlalţi doi, datorită importanţei sale operaţionale în cadrul al-Qaida. Sauditul în vârstă de 29 de ani a fost printre primii care s-au alăturat ramurii din Yemen şi a devenit principalul responsabil în ceea ce priveşte conceperea materialului exploziv. Amprentele sale au fost găsite pe pachetul exploziv găsit în chiloţii unui nigerian, acuzat de tentativă de detonare la bordul zborului 253 către Detroit al Northwest Airlines, chiar în ajunul Crăciuniului 2009. Atentatul a eşuat atunci deoarece Umar Farouk Abdulmutallab nu a reuşit să detoneze materialul, ci doar să se ardă, şi a fost apoi pus la pământ de pasageri.

Exploziv identic din punct de vedere chimic a fost găsit şi în interiorul a două cartuşe de imprimantă trimise anul trecut din Yemen către Chicago şi Philadelpia. Bombele au fost interceptate în Marea Britanie şi în Dubai.

Experimente pe frate


Însă cel mai crunt experiment pe care l-a făcut al-Asiri a fost de a-şi transforma fratele mai tânăr în atentator sinucigaş. În 2009, l-a trimis, ticsit cu material exploziv, să îl ucidă pe prinţul saudit Mohammed bin Nayef, şeful contraterorismului saudit şi fiu al ministrului de Interne. Atentatorul s-a prefăcut că se predă autorităţilor saudite, a cerut să fie adus în faţa prinţului pentru a-i oferi informaţii. A fost primit şi a reuşit să se detoneze, însă prinţul saudit a reuşit să scape cu câteva răni uşoare.

Al-Asiri şi fratele său şi-au părăsit brusc locuinţa lor din Mecca în urmă cu trei ani, a povestit, conform AP, tatăl lor, veteran în armata saudită. De atunci, a mai primit un singur telefon scurt de la ei.
"Le-am văzut saudiţilor servitudinea profundă faţă de cruciaţi (n.r. americani) şi ura pentru adevăraţii servitori ai lui Allah", se explica al-Asiri publicat în revista organizaţiei teroriste.

Teroriştii, eliminaţi pe bandă rulantă

Celălalt terorist de marcă ucis vineri, Anwar al-Awlaki, cleric radical născut pe teritoriul Statelor Unite, era numit "şeful operaţiunilor externe" ale al-Qaida în Peninsula Arabă. Era considerat de SUA unul dintre cei mai periculoşi membri ai organizaţiei, din cauza capacităţii sale de a racola radicali din Vest.

Toţi cei trei au fost ucişi de drone, în timp ce se aflau într-un convoi, în Yemen. Atacul survine la câteva zile după eliminarea numărului doi din al-Qaida, Atiyah Abd al-Rahman, la sfârşitul lui august şi după ce, în mai, un comando american l-a găsit şi ucis pe Osama bin Laden, în Pakistan.

Al-Qaida din Peninsula Arabă - ramura ce acţionează pe teritoriul Yemenului - este considerată cea mai activă ramură a organizaţiei teroriste. Al Qaida din Peninsula Arabă este condusă de un militant yemenit - Nasser al-Wahishi - fost "colaborator" al lui Osama bin Laden. Gruparea numără, se estimează, câteva sute de militanţi, şi s-ar ascunde în regiunea muntoasă din Yemen, slab controlată de autorităţile yemenite.

Controverse asupra atacului

Anticipând problemele pe care incidentul le-ar putea pune, fiind vorba de primul atac cu drone menit să ucidă un cetăţean american, oficialii SUA s-au explicat imediat: "Anwar al-Awlaki era unul dintre cei mai periculoşi terorişti ai al-Qaida din Peninsula Arabă şi a fost implicat direct în atentate împotriva Statele Unite. Uciderea sa era necesară pentru a elimina de pe câmpul de luptă un terorist decis să atace SUA". Natura morţii lui Awlaki ridică probleme legate de dovezile clare împotriva sa, dar şi de cooperarea cu Yemenul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite