OMS denunță „constrângeri” în livrarea ajutoarelor în Siria, unde peste 5,3 milioane de persoane riscă să rămână fără adăpost
0Până la 5,3 milioane de persoane riscă să rămână fără adăpost în Siria după cutremurele care au devastat nord-vestul acestei ţări eșuate şi partea central-sudică a Turciei, a avertizat vineri un oficial de rang înal al ONU.
„Până la 5,37 milioane de persoane din Siria ar putea rămâne fără adăpost din cauza cutremurului”, a declarat Sivanka Dhanapala, un reprezentant al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), la o conferinţă de presă, la Damasc.
„Este o cifră colosală, care se aplică unei populaţii ce a suferit deja deplasări în masă” din cauza războiului civil care afectează Siria din 2011 încoace, a adăugat înaltul reprezentant ONU.
„Pentru Siria, aceasta este o criză în criză, (după) şocuri economice, COVID şi o iarnă aspră în prezent”, a insistat el.
Pe de altă parte, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a susținut vineri că lumea uită de Siria.
„Astăzi, cutremurul atrage din nou atenţia, însă lumea a uitat de Siria”, a declarat Michael Ryan, directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Dubai, Emiratele Arabe Unite.
Michael Ryan a precizat că există „constrângeri” importante ce restricţionează intrarea „cantităţilor enorme de provizii” pregătite pentru sinistrații din Siria.
În timp ce ajutoarele umanitare ajung în cantităţi mari în Turcia, sosirea acestora în Siria este mult mai dificilă, mai ales în zonele controlate de rebeli.
În 2014, ajutoarele puteau ajunge în zonele controlate de rebeli prin patru puncte de trecere a frontierei, însă, sub presiunea Chinei şi Rusiei, doar punctul de trecere Bab-al-Hawa, din nordul Siriei, la graniţa cu Turcia, a rămas operaţional, notează Agerpres.
Vineri, un convoi ONU cu ajutoare a sosit prin Bab al-Hawa, al doilea după ziua precedentă, acoperind doar o mică parte din nevoile sirienilor afectați de cutremure. Potrivit ONU, traficul prin acest post de frontiera se desfășoară cu dificultate din cauza drumurilor avariate.
În aceste condiții, Turcia intenționează să redeschidă două posturi de frontieră cu Siria.
Peste 40 de avioane cu ajutoare umanitare au ajuns până acum în teritoriul controlat de Damasc. Țările fără relaţii cu regimul de la Damasc, precum Franţa, solicită că ajutoarele să fie trimise prin intermediul unor ONG-uri, pentru a ocoli astfel regimul Assad. Statele Unite, care au deblocat un ajutor de peste 83 de milioane de dolari pentru Siria și Turcia, preferă de asemenea să facă transporturilor prin intermediul partenerilor locali. Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE, pentru a înlesni răspunsul la catastrofă.
Însă regimul de la Damasc, condus de dictatorul Bashar al-Assad, a condiționat livrarea ajutoarelor în zonele rebele de traversarea teritoriului pe care îl controlează. În același timp, regimul Assad insistă pentru ridicarea sancțiunilor internaționale impuse împotriva sa.
Preocupat mai mult de condițiile livrării și ridicarea sancțiunilor, regimul de la Damasc a autorizat abia vineri, la cinci zile de la cutremure, trimiterea primului ajutor către zonele rebele. Cu toate acestea, Bashar al-Assad respinge orice critici dedându-se în acuzații la adresa occidentalilor și reluând retorica despre colonialism.