OMS a declarat pandemie de coronavirus: numărul ţărilor afectate s-a triplat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coronavirus - covid19. FOTO Inquam Photos/octav Ganea

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat epidemia de coronavirus „pandemie”, adică recunoaşterea oficială a propagării rapide a virusului la nivel global, explicând că nu este un termen care poate fi utilizat cu uşurinţă, întrucât poate induce o stare de resemnare că „lupta s-a terminat”, or nu este cazul de aşa ceva.

„În ultimele două săptămâni numărul cazurilor în afara graniţelor Chinei a crescut de 13 ori, iar numărul ţărilor afectate s-a triplat. Mii de oameni se luptă pentru viaţa lor în spitale. În următoarele zile şi săptămâni ne aşteptăm la şi mai multe cazuri, la o creştere a deceselor şi a numărului de ţări afectate.

Ne îngrijorează profund nu doar nivelurile alarmante ale răspândirii virusului, ci şi cele ale inacţiunii”, a spus directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS preciza zilele trecute că „această epidemie este o ameninţare pentru fiecare ţară, pentru săraci şi bogaţi deopotrivă”. O epidemie se poate transforma însă într-o pandemie. Pandemia în sine reprezintă „o epidemie care are loc în întreaga lume, sau într-o arie geografică extrem de extinsă, peste barierele graniţelor internaţionale şi care afectează un număr ridicat de oameni”, conform Dicţionarului de Epidemiologie Oxford.

Acţiunile rapide pot împiedica formarea unor focare extinse şi transmiterea intercomunitară; chiar dacă nu reuşesc cu totul, pot schimba situaţia fundamental. Provocarea nu este dacă ţările pot schimba cursul epidemiei, ci dacă îşi vor da silinţa să o facă, a transmis directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Descrierea situaţiei ca pandemie nu schimbă evaluarea OMS a ameninţării produse de coronavirus şi nu trebuie să schimbe ce au de făcut alte ţări în sensul măsurilor care trebuie luate, a spus acesta.

Şeful OMS  a atras atenţia asupra faptului că unele ţări au dificultăţi din pricina resurselor şi a capacităţii, în timp ce altele nu sunt destul de determinate în lupta lor. El a spus că cursul pandemiei poate fi schimbat în toate ţările, iar „cifrele nu spun toată povestea” în privinţa epidemiilor locale.

Până în prezent, de la apariţia coronavirusului în Wuhan (China), la finalul anului trecut, peste 118.000 de oameni din peste 110 de ţări au fost infectaţi.

Numărul deceselor la nivel mondial a depăşit 4.200.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut: „Nu am mai văzut niciodată o pandemie provocată de un coronavirus”. El a adăugat că totuşi crede că poate fi controlată.

Cel mai recent bilanţ făcut de OMS este: 118.000 de cazuri înregistrate la nivel global în 114 ţări. Mai mult de 90% dintre ele, în China şi Coreea de Sud.

„Optzeci şi una de ţări nu au comunicat niciun caz şi 57 de ţări au comunicat 10 cazuri sau mai puţin”, a spus directorul.

Pandemie nu este un cuvânt care poate fi folosit cu uşurinţă; ci unul care utilizat impropriu poate determina o frică iraţională sau o acceptare a faptului că lupta s-a încheiat”. Organizaţia aminteşte că folosirea termenului de „pandemie” nu schimbă lucrurile în privinţa măsurilor necesare care trebuie luate în continuare.

„Am făcut evaluarea şi Covid-19 poate fi caracterizat ca o pandemie”, a declarat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că „mai multe ţări au demonstrat că acest virus poate fi eliminat şi controlat”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite