„Oferta finală” a lui Trump pentru pace în Ucraina. Kievul trebuie să accepte ocupația rusă

0
Publicat:

SUA așteaptă miercuri răspunsul Ucrainei la o întîlnire de pace care include recunoașterea de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei și recunoașterea neoficială a controlului rusesc asupra aproape tuturor zonelor ocupate de la invazia din 2022.

Volodimir Zelenski și Donald Trump în biroul Oval FOTO: Profimedia
Volodimir Zelenski și Donald Trump în biroul Oval FOTO: Profimedia

Documentul de o pagină pe care SUA l-a prezentat oficialilor ucraineni la Paris săptămâna trecută descrie acest lucru ca fiind „oferta finală” a președintelui Trump. Casa Albă insistă că este pregătită să renunțe dacă părțile nu ajung curând la o înțelegere, scrie Axios.

Propunerea lui Trump ar necesita concesii majore din partea președintelui ucrainean

Volodimir Zelenski, care a exclus anterior acceptarea ocupării de către Rusia a Crimeei și a unor părți din patru regiuni din estul Ucrainei.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin s-ar fi oferit să înghețe actualele linii de front pentru a ajunge la un acord, acesta a respins anterior alte elemente ale cadrului american, cum ar fi o forță europeană de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat că Kievul vede propunerea ca fiind foarte părtinitoare față de Rusia:

„Propunerea spune foarte clar ce câștiguri tangibile obține Rusia, dar spune doar vag și general ce va obține Ucraina”.

Ce obține Rusia conform propunerii lui Trump

-Recunoașterea "de jure" de către SUA a controlului Rusiei în Crimeea.

-„Recunoașterea de facto” a ocupării de către Rusia a aproape întregii regiuni Luhansk și a părților ocupate din Donețk, Herson și Zaporojie

-O promisiune că Ucraina nu va deveni membră a NATO. Textul menționează că Ucraina ar putea deveni parte a Uniunii Europene.

-Ridicarea sancțiunilor impuse începând din 2014.

-Cooperarea economică consolidată cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.

Ceea ce primește Ucraina în conformitate cu propunerea lui Trump

"O garanție de securitate robustă" care implică un grup ad hoc de țări europene și, eventual, de țări neeuropene cu opinii similare. Documentul este vag în ceea ce privește modul în care ar funcționa această operațiune de menținere a păcii și nu menționează nicio participare a Statelor Unite.

-Returnarea micii părți din regiunea Harkov ocupată de Rusia.

-Trecerea neîngrădită a râului Nipru, care trece de-a lungul liniei frontului în unele părți din sudul Ucrainei.

-Compensații și asistență pentru reconstrucție, deși documentul nu precizează de unde vor proveni fondurile.

Alte elemente ale planului

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare instalație de acest tip din Europa - va fi considerată teritoriu ucrainean, dar va fi operată de SUA, energia electrică fiind furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei.

Documentul face referire la acordul SUA-Ucraina privind mineralele, despre care Trump a spus că va fi semnat joi.

Planul a fost redactat după ce emisarul lui Trump, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin timp de mai mult de patru ore săptămâna trecută.

După ce planul a fost prezentat, Putin s-a oferit să întrerupă invazia Rusiei de-a lungul liniilor de front actuale ca parte a unui potențial acord, relatează FT.

Acesta este cel mai mare gest din partea lui Putin de până acum pentru a semnala că este dispus să facă pace, dar oficialii europeni rămân sceptici.

Witkoff se va deplasa la Moscova la sfârșitul acestei săptămâni pentru a patra sa întâlnire cu Putin, a anunțat marți Casa Albă.

Cu toate acestea, Witkoff și secretarul de stat Marco Rubio vor lipsi de la discuțiile de miercuri de la Londra, la care vor participa oficiali americani, ucraineni, francezi, germani și britanici. Ambii planificaseră anterior să participe.

Un oficial american implicat în discuții a declarat că Rubio și Witkoff au lucrat împreună „pentru a dezvolta un cadru care să ne apropie de încheierea războiului”.

Cu toate acestea, oficialul a declarat că în ultimele 24 de ore au existat indicații din partea ucrainenilor că doreau să discute despre o încetare a focului de 30 de zile în timpul întâlnirilor de miercuri de la Londra, mai degrabă decât despre cadrul planului de pace al lui Trump.

"S-a luat decizia ca secretarul de stat să nu călătorească la Londra. În schimb, delegația americană va continua să se angajeze în conversații cu omologii britanici și ucraineni", a declarat oficialul.

Rubio a scris pe Twitter că a avut o conversație „productivă” cu omologul său britanic și că așteaptă cu nerăbdare „să continue” după discuțiile de la Londra.

Volodimir Zelenski a respins imediat orice discuție pe tema cedării Crimeei, subliniind că aceasta rămâne pământ suveran ucrainean, iar orice recunoaștere a controlului rus ar încălca Constituția țării.

„Nu există subiect de discuție. E simplu: Crimea este Ucraina. Nu vom negocia suveranitatea noastră”, a declarat președintele ucrainean. El a avertizat că orice concesie pe această temă ar muta negocierile într-un cadru dictat de Kremlin și „ar intra direct în jocul lui Putin”.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite