Negocierile de pace de la Londra, în impas. Kievul respinge planul SUA. „Nu vom negocia suveranitatea noastră”

0
0
Publicat:

O întâlnire crucială care trebuia să aducă la aceeași masă miniștrii de externe ai Marii Britanii, Franței, Germaniei și Ucrainei a fost degradată la nivel de funcționari, după ce mai mulți lideri europeni și-au anulat participarea. Știrea, dezvăluită de Sky News, vine la scurt timp după ce secretarul de stat american, Marco Rubio, și trimisul special al Casei Albe, Steve Witkoff, au făcut un pas în spate – ca reacție la refuzul ferm al Kievului de a recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia ca parte a unui viitor acord de pace.

Șeful diplomatiei ucrainene Andrii Sibiha  și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov/ FOTO:X
Șeful diplomatiei ucrainene Andrii Sibiha și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov/ FOTO:X

De ce a explodat "planul de pace" american înainte de a fi lansat oficial

Potrivit surselor citate de Sky News, Washingtonul a înaintat Kievului o propunere de încetare a focului în timpul discuțiilor de la Paris din 17 aprilie. Printre condiții – recunoașterea legală a anexării peninsulei crimeene, sub ocupația Moscovei din 2014.

Volodimir Zelenski a respins imediat orice discuție pe tema cedării Crimeei, subliniind că aceasta rămâne pământ suveran ucrainean, iar orice recunoaștere a controlului rus ar încălca Constituția țării.

„Nu există subiect de discuție. E simplu: Crimea este Ucraina. Nu vom negocia suveranitatea noastră”, a declarat președintele ucrainean. El a avertizat că orice concesie pe această temă ar muta negocierile într-un cadru dictat de Kremlin și „ar intra direct în jocul lui Putin”.

Cine rămâne la masa de negocieri și ce vrea Kievul

Deși întâlnirea de la Londra va continua la un nivel tehnic, liderii diplomației europene sunt absenți. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiha, va ajunge totuși în capitala britanică pentru a-l întâlni pe omologul său, David Lammy.

În schimb, delegația americană va fi condusă de Keith Kellogg, trimisul special pentru Ucraina. Conform Axios, Kievul speră să discute doar o propunere de armistițiu de 30 de zile – și nu „planul de pace” mai amplu al administrației americane, pe care mass-media occidentală l-a dezvăluit deja în avans.

Ce spune Moscova și de ce presiunea asupra Kievului crește

Între timp, The Financial Times relatează că Vladimir Putin a oferit SUA să înghețe liniile frontului actuale – o informație pe care Kremlinul a negat-o categoric.

Presiunea asupra Ucrainei crește, mai ales după ce președintele american Donald Trump a avertizat că „va abandona eforturile de pace dacă nu există progrese tangibile”.

„Planul Casei Albe este dezastruos. Ne cere să renunțăm la Crimeea fără să știm ce obținem în schimb”, a spus pentru Axios o sursă apropiată guvernului ucrainean. „Este clar în favoarea Rusiei – și vag pentru Ucraina”.

Propunerea de pace „finală” a lui Trump

„Oferta finală” a lui Trump pentru pace cere Ucrainei să accepte ocupația rusă. Statele Unite așteaptă ca Ucraina să răspundă miercuri la o inițiativă de pace care include recunoașterea de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei și o recunoaștere informală a controlului rusesc asupra aproape tuturor teritoriilor ocupate de la invazia din 2022, relatează Axios , citând surse familiare cu propunerea.

Un document de o pagină prezentat de SUA oficialilor ucraineni la Paris săptămâna trecută este descris drept „propunerea finală” a președintelui Trump. Casa Albă insistă că este gata să abandoneze negocierile dacă părțile nu ajung la un acord în curând.

Ce primește Rusia în baza propunerii lui Trump

-Recunoașterea oficială de către SUA a controlului său asupra Crimeei.

-Recunoașterea de facto a controlului său asupra aproape tuturor teritoriilor ocupate din 2022, inclusiv a majorității regiunii Lugansk și a părților ocupate din regiunile Donețk, Herson și Zaporizhia.

-Promisiunea că Ucraina nu va deveni membră a NATO. Textul precizează că Ucraina ar putea deveni parte a Uniunii Europene.

-Ridicarea sancțiunilor impuse după 2014.

-Extinderea cooperării economice cu Statele Unite, în special în sectoarele energetice și industriale.

Ce primește Ucraina în urma propunerii lui Trump?

-„Garanții de securitate de încredere” cu participarea unui grup de țări europene și, eventual, a altor țări care au o gândire similară. Documentul nu precizează exact cum va funcționa această operațiune de menținere a păcii și nu menționează participarea Statelor Unite la ea.

-Revenirea unei mici părți din regiunea Harkov ocupată de Rusia.

-Trecere nestingherită de-a lungul râului Nipru, care trece de-a lungul liniei frontului în părți din sudul Ucrainei.

-Despăgubiri și asistență în recuperare, deși documentul nu precizează de unde va veni finanțarea.

-Alte elemente ale planului includ faptul că centrala nucleară Zaporojie — cea mai mare din Europa — va fi considerată teritoriu ucrainean, dar va fi administrată de Statele Unite și ar furniza energie electrică atât Ucrainei, cât și Rusiei.

-Documentul se referă la un acord între Statele Unite și Ucraina privind resursele minerale, despre care Trump a spus că va fi semnat joi.

Propunerea a fost redactată după ce Steve Witkoff, emisarul lui Trump, s-a întâlnit cu Putin la Moscova – într-o discuție maraton care a durat peste patru ore.

Următoarele mișcări

Toți ochii sunt acum ațintiți asupra Londrei, unde delegațiile vor încerca să salveze măcar o parte din dialog. Însă, fără sprijinul europenilor și cu SUA în poziție de „să nu se supere Kremlinul”, șansele de progres par din ce în ce mai mici.

„Lupta Ucrainei nu este doar pentru pământ, ci pentru dreptul de a exista”, a mai spus Zelenski. „Nu vom accepta un dictat al războiului”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite