SUA amenință cu sancțiuni după ce Rusia transmite că nu poate accepta propunerile lui Trump privind încheiere războiului în Ucraina „în forma actuală”
0În Congresul SUA a fost dezbătută marți o inițiativă legislativă bipartizană privind instituirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă aceasta mai tergiversează să se angajeze în negocieri cu bună credință pentru a se ajunge la pace în Ucraina, relatează Reuters.

Principalii autori ai acestui proiect legislativ, senatorul republican Lindsey Graham și senatorul democrat Richard Blumenthal, au declarat că inițiativa lor vizează instituirea de sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei și a entităților care sprijină agresiunea rusă în Ucraina dacă Moscova nu se angajează în negocieri sau dacă inițiază un alt efort de subminare a suveranității Ucrainei după orice acord de pace.
Respectivul proiect reprezintă un exemplu rar de convergență bipartizană în Congresul SUA, puternic divizat, și vine în contextul în care președintele Donald Trump pare să devină din ce în ce mai nerăbdător față de ceea ce a sugerat că ar fi tergiversarea unui acord mai amplu cu Moscova pentru încheierea războiului.
”Sancțiunile împotriva Rusiei vizează taxe vamale împotriva țărilor care achiziționează petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești”, au indicat cei doi senatori într-un comunicat.
”Opinia dominantă în Senatul Statelor Unite este că Rusia este agresorul și că acest război îngrozitor și agresiunea lui Putin trebuie să înceteze acum și să fie descurajate în viitor”, subliniază ei.
În timp ce mulți membri ai Congresului din ambele partide au sprijinit ferm Ucraina la început în lupta împotriva invadatorilor ruși, tot mai mulți dintre cei mai apropiați aliați republicani ai lui Trump și-au retras sprijinul de când partidul său a preluat controlul asupra Camerei Reprezentanților în urmă cu doi ani, iar apoi asupra Casei Albe și Senatului în ianuarie.
De la începutul celui de-al doilea mandat, la 20 ianuarie, Trump a adoptat o poziție mai conciliantă față de Rusia, ceea ce i-a neliniștit pe aliații europeni ai Washingtonului, în timp ce administrația americană încearcă să pună capăt conflictului în Ucraina, care a intrat deja în al patrulea an.
În Camera Reprezentanților a fost introdusă o legislație similară, de asemenea cu sprijinul atât al republicanilor, cât și al democraților.
Susținătorii proiectului de lege spun că acesta ar putea fi adoptat cu un sprijin covârșitor în ambele camere dacă liderii republicani ai Congresului ar permite un vot. Dar deocamdată nu se știe când ar putea să fie supus unui vot.
Mesajul Moscovei
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Statele Unite nu iau în considerare „cerința principală” a Moscovei pentru a asigura pacea în războiul cu Ucraina, motiv pentru care Kremlinul „nu poate accepta” propunerile americane, așa cum sunt ele prezentate în momentul de față.
„Nu am auzit din partea lui Trump niciun semnal către Kiev pentru a pune capăt războiului”, a declarat Riabkov într-un interviu acordat revistei International Affairs din Rusia.
„Tot ceea ce avem astăzi este o încercare de a găsi un anumit mecanism care, mai întâi, să permită obținerea unui armistițiu, așa cum îl înțeleg americanii. Și apoi să trecem la alte modele și scheme, în care, din câte putem observa, nu există loc pentru cerința noastră principală, și anume soluționarea problemelor legate de cauzele fundamentale ale acestui conflict.”
„Acest lucru este complet absent și trebuie depășit. Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu putem accepta toate acestea așa cum sunt”, a declarat Ribakov în interviu.
„Avem cu siguranță un set profund și atent gândit al propriilor noastre priorități și abordări ale acestui subiect, care este elaborat de echipa noastră de negociere la recentele discuții cu americanii de la Riad.”
Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 și a invadat părți din estul țării pentru a opri orientarea acesteia spre Vest. Ucraina, fostă republică sovietică, aspiră să adere la NATO și la Uniunea Europeană (UE).
Unele state NATO sunt foste republici sovietice și văd această alianță ca pe o garanție vitală împotriva agresiunii rusești, protecție pe care o dorește și Ucraina. Pentru Moscova, aderarea Ucrainei la NATO, condus de Statele Unite, reprezintă o linie roșie. Kremlinul consideră NATO o amenințare la adresa securității sale.
Într-un interviu pentru NBC News, Trump a spus că este „foarte supărat” și „mânios” pe președintele rus Vladimir Putin, care a sugerat recent ca Ucraina să implementeze un guvern de tranziție ca parte a unui acord de armistițiu. Aceasta ar însemna practic înlăturarea de la putere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar Trump a respins această idee. De asemenea, Trump a transmis un avertisment pentru Putin.
„Dacă eu și Rusia nu reușim să ajungem la un acord pentru a opri vărsarea de sânge în Ucraina, și dacă voi considera că Rusia este de vină — deși poate nu va fi așa — dar dacă voi crede că Rusia este vinovată, voi impune taxe suplimentare pe petrolul care vine din Rusia”, a declarat Trump.
„Aceasta înseamnă că, dacă cumperi petrol din Rusia, nu vei mai putea face afaceri în Statele Unite”, a adăugat președintele american. „Vor exista taxe de 25% pe tot petrolul, și taxe între 25 și 50% pe tot petrolul.”
Negociatorul lui Putin merge în SUA
Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, urmează să se întâlnească cu emisarul președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, la Washington în această săptămână, a relatat CNN, citând un oficial american și alte două surse.
SUA ar fi relaxat temporar sancțiunile pentru a-i permite lui Dmitriev să obțină o viză. Este prima vizită a unui oficial rus de rang înalt la Washington de când Rusia a invadat Ucraina în 2022, conform CNN.
Dmitriev, numit de Vladimir Putin în calitate de reprezentant pentru relațiile economice cu țările străine, a luat parte la discuțiile cu SUA la Riad în februarie.
Negociatorul a cooperat cu Witkoff pentru eliberarea profesorului american Marc Fogel, încarcerat în Rusia.
Vizita lui Dmitriev subliniază eforturile administrației Trump de a restabili legăturile cu Rusia în timp ce încearcă să negocieze un acord de pace rapid în Ucraina.
Oficialul rus a afirmat anterior că SUA și Rusia au început să exploreze posibilități de cooperare economică, și anume exploatarea minereurilor rare din Rusia.
Responsabili ai administrației Trump iau în considerare o cale mai lungă pentru pacea
Responsabili de rang înalt din cadrul administrației președintelui american Donald Trump au luat în discuție în ultimele zile probabilitatea ca SUA să nu poată să ajungă la un acord de pace în Ucraina în următoarele luni, concepând noi planuri pentru a exercita presiuni atât asupra Kievului, cât și asupra Moscovei, afirmă doi oficiali familiarizați cu dosarul, potrivit Reuters.
La începutul mandatului său, președintele Donald Trump și principalii săi consilieri și-au propus să ajungă la o încetare completă a focului până în aprilie sau mai. Ei sperau să negocieze un acord de pace durabil în lunile următoare.
Dar niciun acord nu pare iminent, au declarat oficialii citați de Reuters, lăsând să se înțeleagă faptul că războiul ce durează de peste trei ani ar putea s-ar putea prelungi, iar Ucraina va avea nevoie de mai mult sprijin occidental pentru operațiunile sale militare.
Un astfel de rezultat ar fi un dezastru pentru Trump, care se consideră un negociator redutabil și a promis de nenumărate ori o încheiere rapidă a conflictului, ce a făcut deja zeci de mii de morți și care riscă să atragă NATO într-un război cu Rusia, țară dotată cu arsenal nuclear.
Timp de săptămâni întregi, înalți oficiali americani au criticat, în privat, modul în care Kievul gestionează negocierile și ceea ce ei consideră drept rezistență la acordul cu Washingtonul privind exploatarea mineralelor rare și continuarea negocierilor de pace. Dar în ultimele zile, au declarat sursele, Moscova este cea care a provocat frustrări administrației de la Washington.
Într-o serie de reuniuni și discuții telefonice în weekendul trecut, responsabili ai Casei Albe și Departamentului de Stat au recunoscut că președintele rus Vladimir Putin se opune intens tentativelor Washingtonului de a se ajunge la un acord de pace durabil și au discutat ce sancțiuni economice sau diplomatice, dacă este cazul, ar putea împinge Rusia mai aproape de un acord, au spus sursele.
Furia tot mai mare față de Moscova, inclusiv din partea lui Trump însuși, marchează o schimbare în deliberările interne ale administrației americane cu privire la dorința Moscovei de a negocia.
Trump a declarat mult timp că are încredere în președintele rus și că el crede că liderul este angajat față de pace, dar Casa Albă a devenit neîncrezătoare în intențiile lui Putin în ultimele zile, au spus sursele citate, deși Trump continuă să-și afișeze public convingerea că Putin dorește să pună capăt războiului.
Nu este clar ce planuri specifice ar putea avea administrația americană pentru a exercita presiuni asupra Moscovei, însă un înalt oficial american a afirmat că executivul SUA continuă să analizeze tarife și sancțiuni suplimentare pe care le-ar putea impune.
Zelenski va discuta vineri cu partenerii occidentali despre posibila desfășurare de trupe în Ucraina
Liderii militari occidentali urmează să discute vineri despre posibila desfășurare de trupe în Ucraina, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează dpa.
În cadrul unei întâlniri la Kiev cu ministrul german de externe Annalena Baerbock, Zelenski a declarat că un grup mic de țări este dispus să trimită contingente în Ucraina.
Zelenski a anunțat vinerea trecută o întâlnire la care vor participa șefii de Stat Major din Franța, Regatul Unit și Ucraina, dar nu a precizat când va avea loc reuniunea.
Franța și Regatul Unit și-au exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în cadrul așa-numitei ”coaliții a celor dornici” pentru a monitoriza o potențială încetare a focului. Cu toate acestea, Rusia s-a opus cu fermitate oricărei desfășurări de trupe ale NATO, avertizând asupra unei escaladări a conflictului. Germania a exclus trimiterea de trupe în Ucraina.
Zelenski a declarat marți seara că discuțiile de la reuniunea de vineri se vor concentra și asupra unui nou cadru de securitate pentru Ucraina.
”Pregătim propuneri detaliate cu privire la contingentele partenerilor noștri care ar putea deveni parte a noii arhitecturi de securitate. De fapt, aceasta este una dintre garanțiile de securitate pentru Ucraina”, a mai spus Zelenski.