O nouă regulă pentru alpiniștii de pe Everest. Ce vor fi nevoiți să aibă la ei în permanență: „Sperăm să inițiem schimbări pozitive”

0
Publicat:

Alpiniștii care doresc să își întreacă limitele și să escaladeze cel mai înalt punct de pe Pământ vor fi nevoiți să respecte o nouă regulă, impusă de autorități.

O nouă regulă pentru alpiniștii de pe Everest FOTO Arhivă
O nouă regulă pentru alpiniștii de pe Everest FOTO Arhivă

Este vorba despre folosirea pungilor biodegradabile pentru deșeuri. Acestea se vor folosi, de acum, inclusiv pentru curățarea fecalelor, informează The Guardian.

Această schimbare a protocolului se va inplementa începând de luna viitoare, când începe sezonul de alpinism. Noua regulă vine în contextul în care poluarea de la deșeurile umane de pe Everest reprezintă o problemă de mulți ani.

Ca răspuns, autoritățile au ordonat ca, începând din acest sezon, alpiniștii să-și îndepărteze fecalele de pe munte folosind pungi biodegradabile. Un oficial al municipalității rurale Pasang Lhamu, una dintre autoritățile responsabile pentru partea nepaleză a muntelui, a declarat că schimbarea va fi una permanentă.

„Prin obligativitatea folosirii pungilor biodegradabile pentru nevoi fiziologice, sperăm să inițiem schimbări pozitive semnificative și să protejăm acest sit de patrimoniu mondial de alte daune cauzate de... poluarea cu deșeuri umane”, a scris președintele municipalității Mingma Sherpa, într-un e-mail.

„Acesta va fi o practică permanentă din următorul sezon al Everest Summit", a continuat el. Allan Cohr este un alpinist australian și proprietarul grupului Everest One, care conduce expediții pe munte. El se pregătește pentru o altă călătorie în acest sezon și a spus că a primit instrucțiuni clare despre noile reguli, de la Comitetul de control al poluării Sagarmatha (SPCC), autoritățile nepaleze care gestionează deșeurile în zona de drumeții din Everest.

„Ei eliberează fiecărui alpinist un număr de saci pentru reducerea deșeurilor. Au o compoziție chimică în interior care întărește fecalele și elimină mirosul (...). „Le dau tuturor alpiniștilor și tuturor șerpaților. Spun că vor verifica bagajele, nu știu dacă fac asta”, a spus Cohr.

Anterior, alpiniștilor li se recomanda să sape gropi ca o modalitate de a-și arunca deșeurile. Asociația de alpinism din Nepal, care poate elibera permise alpiniștilor, nu a actualizat încă ghidul. Site-ul său web le cere oamenilor să „își facă nevoile în mici găuri individuale pe care le acopere cu zăpadă după utilizare”.

Grupurilor li se spune să folosească latrine temporare săpate la cel puțin 20 cm adâncime. Dacă alpiniștii nu pot săpa gropi, atunci asociația cere ca deșeurile umane să fie lăsate expuse la soare, deoarece „în acest fel, descompunerea va fi mai rapidă”. Cohr este de acord cu schimbarea regulilor.

„Sus pe munte... este atât de frig cu lipsa oxigenului și a microbilor naturali, încât fecalele pur și simplu nu se descompun, ci doar stau acolo unde sunt așezate. Pot sta acolo pentru eternitate”, afirmă el.

Alpinistul și scriitorul Alan Arnette, care a escaladat Everestul în 2011, este sceptic în privința reușitei implementării noii reguli.

„Nepalul are o lungă istorie în a face aceste anunțuri… Nu știu dacă le vor aplica. Ar fi trebuit să fie făcute cu zeci de ani în urmă. S-au făcut pe Denali în Alaska, în Aconcagua în Argentina și pe Muntele Vinson în Antarctica”, a spus Arnette.

El este, de asemenea, îngrijorat de capacitatea Nepalului de a elimina în mod corespunzător cantități mari de deșeuri umane. În martie, singurul membru supraviețuitor al expediției de alpinism care a ajuns pentru prima dată pe vârful Muntelui Everest a spus că locul era prea aglomerat și poluat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite