Nicolas Sarkozy vorbeşte pe bani grei despre criza din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a avut o intervenţie în faţa unor bancheri din New York cu prilejul unei conferinţe private. Sarkozy le-a vorbit despre criza din Europa, dar şi despre aspiraţiile sale la „o viaţă nouă", la cinci luni după ce a părăsit Palatul Elysée.

„Acum vreau o viaţă nouă, nu numai pentru a ţine conferinţe (...) Ceea ce-mi place nu este politica, ci să ţin conferinţe, în domeniul politicii sau altundeva", a declarat fostul preşedinte.

Exprimîndu-se în engleză la începutul discursului său, primul, după cum a subliniat, de la retragerea din viaţa politică, Nicolas Sarkozy, în vârstă de 57 de ani, s-a prezentat ca fiind „un tânăr pensionar". „Tînăr - poate, pensionar - cu siguranţă. Nu am mai muncit de cinci luni, niciodată în viaţa mea nu am avut o vacanţă atât de lungă, iar mai rău este că sunt fericit în această situaţie", s-a confesta Sarkozy.

El a vorbit despre criza din Europa, estimând că „abia peste doi ani vor fi îndeplinite condiţiile pentru a ieşi din criză".

2Este o problemă complexă, însă Europa nu se va sparge, iar moneda euro nu va dispărea", a mai afirmat fostul preşedinte francez.

Punând Europa într-un context istoric, el a subliniat că, „dacă nu există Uniunea Europeană, va fi război. Germania şi Franţa nu au altă opţiune decât să se apropie, dacă Germania şi Franţa nu se apropie, ele se vor înfrunta", a insistat el.

Sarkozy, retras din viaţa publică în ultimele cinci luni, a intervenit cu prilejul unei conferinţe private, închisă pentru presă, organizată pe o perioadă de trei zile de banca braziliană de investiţii BTG Pactual, la Waldorf Astoria, un luxos hotel din Manhattan. El a vorbit timp de aproximativ 50 de minute în faţa a circa 400 de bancheri, la ora dejunului.

Acest gen de intervenţii este în general foarte bine plătit, notează AFP

La astfel de conferinţe internaţionale private, unii foşti preşedinţi sau şefi de guvern sunt plătiţi cu zeci de mii de dolari pentru o intervenţie, chiar şi mai mult.

Unul dintre cei mai bine plătiţi, fostul premier britanic Tony Blair, ar câştiga până la 250.000 de lire (circa 300.000 de euro) pentru un discurs.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite