Munchen 2.0: Israelul plănuiește să-i vâneze pe liderii Hamas oriunde în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a dat toate semnalele că va porni o vânătoare a liderilor Hamas responsabili de atacul din 7 octombrie, iar după toate aparențele aceasta a început deja.

Israelul a intrat în ultima etapă a campaniei sale terestre în Fâșia Gaza FOTO PROFIMEDIA
Israelul a intrat în ultima etapă a campaniei sale terestre în Fâșia Gaza FOTO PROFIMEDIA

Există un precedent în acest sens, scrie POLITICO, amintind de campania de asasinate inițiată după ce Septembrie Negru, o facțiune a Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a ucis 11 sportivi israelieni ce participau la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972.

La o zi după ce Saleh al-Arouri, șeful adjunct al biroului politic al Hamas și cofondator al aripii militare a mișcării islamiste palestiniene Hamas, a fost ucis într-un atac cu dronă într-o suburbie a Beirutului, în ianuarie, șeful Mossadului, David Barnea, anunța că agenția sa are misiunea de a-i trage la răspundere pe cei care au plănuit și ordonat atacul asupra sudului Israelului.

„Va lua timp, la fel ca după masacrul de la Munchen. Dar vom pune mâna pe ei oriunde s-ar afla”, a spus el.

La rândul lor, premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, au dat de înțeles, mai mult sau mai puțin voalat, că făptașii nu vor avea scăpare - indiferent că se refugiază în Liban, Qatar, Turcia sau chiar pe teritoriul UE.

După mai bine de 10 ani, Israelul a reușit să dea de urma celor care au plănuit masacrul de la Munchen și nu ar trebui să-i lase să scape nici pe cei din Hamas, a comentat pentru Politico Yaakov Peri, fost șef al agenției de securitate Shin Bet.

„Vom ajunge la ei, și ei știu asta”, a subliniat el.

Operațiunea „Mânia lui Dumnezeu”

Premierul israelian Golda Meir a aprobat prima campanie menită să-i lichideze pe autorii asaltului din septembrie 1972 asupra atleților israelieni.

Zvi Zamir, șeful Mossadului la vremea respectivă, avea să dezvăluie ulterior că Meir a fost reticentă din pricina preocupărilor privind potențiale „acțiuni ilegale pe pământ european”.

Prima țintă a fost Wael Zwaiter, un văr al lui Yasser Arafat, liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), împușcat la Roma în octombrie 1972. Au urmat un oficial de vârf al OEP la Paris, un reprezentant al facțiunii Fatah în Cipru și un profesor de drept suspectat că a furnizat ajutor logistic (aprilie 1973, la Paris).

Apoi Israelul a efectuat Operațiunea Primăvara Tinereții asupra cartierul Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (Beirut).

După multiple tentative, inclusiv în Norvegia, șeful operațiunilor Septembrie Negru, Ali Hassan Salameh („Prințul Roșu”), a fost asasinat în 1979 la Beirut.

Totuși, Israelul nu a reușit să pună mâna pe capul masacrelor, Abu Daoud, care a supraviețuit miraculos după ce a fost împușcat de aproape.

Vânătoarea liderilor Hamas

Israelul nu se va opri la liderul Hamas din Fâșia Gaza despre care se crede că se ascunde în rețeaua de tuneluri de sub enclavă, apreciază Danny Danon, fost trimis israelian la ONU și în prezent parlamentar Likud.

„Ei știu că nu se pot ascunde în Beirut, în Qatar, în Turcia, în Europa. Vor fi siliți să se ascundă mulți ani de acum încolo”, a spus el.

În prezent, eforturile Israelului de a-i vâna pe liderii Hamas sunt înfrânate de negocierile în curs privind ostaticii, a declarat pentru Politico David Meidan, un fost ofițer de top al serviciilor secrete Mossad.

„Europenii sunt obișnuiți ca Israelul să vină și să ucidă teroriști. Doar că nu pot fi cetățeni ai acelor țări - nu pot fi francezi sau belgieni, de pildă”, a explicat fostul șef al Mossadului, Yaakov Peri, subliniind că Israelul va porni pe urmele lor, dar își va asigura o „negare plauzibilă”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite