Kremlin Leaks. Comisarii politici se întorc în Rusia: ce prevede un document secret semnat de Putin

0
Publicat:

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat un ordin secret privind desemnarea de comisari politici pentru „consolidarea patriotismului” în instituțiile guvernamentale ale Rusiei, dezvăluie publicația independentă Meduza.

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Meduza, un site de știri interzis în Rusia pe fondul represiunii instaurate de regimul Putin, continuă seria de dezvăluiri din scurgerea de documente intitulată „Kremlin Leaks”.

Publicația rusească cu sediul la Riga, capitala Letoniei, a descoperit, în colaborare cu portalul estonian Delfi și un alt site de știri interzis în Rusia, iStories, o parte din propaganda dusă de Kremlin pentru a asigura victoria lui Putin în așa-zisele alegeri prezidențiale programate pentru 15-17 martie, dar și felul în care angajați ai Crucii Roșii din Rusia și-au bătut joc de prizonierii de război ucraineni.

O altă descoperire este că Putin a semnat un decret secret privind desemnarea de comisari politici pentru „consolidarea patriotismului” în instituțiile guvernamentale ale Rusiei, o practică ce aduce aminte de comisarii poporului de pe vremea Uniunii Sovietice, cunoscuți și ca politruci sau zampoliți (adjuncții comandanților în problemele muncii politice).

Loialitate cu forța

Conform ordinului 106, semnat în februarie 2023 și clasificat „doar pentru uz oficial”, Putin dispune înființarea postului de „adjuncți pentru afaceri politice și publice” în cadrul organismelor guvernamentale ale Rusiei.

Recrutarea acestor comisari politici este prevăzută din cadrul organismelor guvernamentale, iar fiecare candidatură necesită aprobarea Kremlinului. Misiunea lor: să întărească patriotismul și să se asigure că fiecare angajat din Guvernul rus înțelege politicile Kremlinului.

În aprilie 2022, ziarul „Kommersant” a relatat în baza unor surse de la Kremlin că unii consilieri ai lui Putin au propus crearea unui institut pentru comisarii politici asemănător celui care a existat în perioada sovietică. Potrivit surselor citate de „Kommersant”, propunerea a venit ca urmare a faptului că „s-a constatat că anumite agenții guvernamentale se confruntă cu probleme de loialitate față de acțiunile actuale ale autorităților”. Cu toate că decretul semnat de Putin se referă doar la agențiile guvernamentale, „Kommersant” nu exclude implantarea comisarilor politici și în companiile de stat, notează Meduza.

Meduza și iStories au găsit pe site-ul Agenției Federale pentru Managementul Resurselor Naturale o serie de recomandări metodologice „pentru organizarea și desfășurarea activităților publice și politice”.

„Circumstanțele geopolitice provocatoare din lume, amenințările la adresa securității și independenței Federației Ruse provenite din țările neprietenoase și operațiunea militară specială (așa cum numește Kremlinul războiul său împotriva Ucrainei, n. red.) în curs necesită ca autoritățile statului să desfășoare o muncă sistematică și eficientă pentru a forma și menține un nivel moral, politic și psihologic excepțional în rândul oficialilor și angajaților, un simț al responsabilității față de soarta Patriei, consolidarea patriotismului și a identității civice rusești, o înțelegere profundă și sprijin pentru politicile internaționale și interne ale statului rus”, se arată în document.

Întărirea patriotismului

Pentru a obține un „patriotism consolidat”, se va desfășura un set cuprinzător de „evenimente educaționale” cu angajații guvernamentali, inclusiv întâlniri cu veterani ai războiului din Ucraina, recomandă Kremlinul.

Kremlinul le transmite comisarilor politici să informeze „cu promptitudine angajații despre situația politico-militar din țară și din întreaga lume” și să desfășoare „activități educaționale privind studiul istoriei Rusiei, etapele dezvoltării politicilor sale internaționale, istoria războaielor și conflictelor militare, formarea și edificarea statului rus”.

Toate aceste activități sunt menite să ajute la „umplerea golurilor” și la „aprofundarea cunoștințelor angajaților în domeniul istoriei, istoriei militare și politicii”.

Scurgerile de documente de la Kremlin conțin și un text despre organizarea „activității publice și politice” în Ministerul rus al Educației și instituțiilor de învățământ superior aflate sub controlul său. Același document descre activitatea Centrului de Integrare, o altă structură de propagandă a Kremlinului.

Înăsprirea monitorizării

Putin vrea o „monitorizare a atitudinilor politice și a preferințelor electorale” ale profesorilor și studenților, precum și „întâlniri și evenimente publice cu experți în problemele actuale” în vederea „creșterii nivelului de alfabetizare publică și politică în rândul angajaților din Ministerul Educației”.

Meduza a contactat angajați de la unele ministere și agenții federale pentru a constata gradul de implementare a decretului. Surse din Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor afirmă că încă nu s-au confruntat cu noii comisari politici. O altă sursă care a participat la ședințe guvernamentale a menționat că noii comisari au fost numiți deja, iar aceștia au început să convoace discuții despre război și politica internă.

De altfel, în ultimele câteva luni, mai multe instituții guvernamentale din Rusia au raportat succese în domeniul „activității publice și politice”. Angajații Serviciului Federal de Înregistrare, Cadastru și Cartografie au participat la prelegeri despre „scopurile și obiectivele operațiunii speciale”, au colectat ajutor umanitar pentru soldații invadatori și au făcut plase de camuflaj. Și angajații de la Agenția Federală pentru Pescuit au postat pe rețelele de socializare o parte din munca lor „în sfera educației patriotice”, în timp ce angajații de la Serviciul Vamal au depus flori la memoriale pentru cei care au fost uciși de „invadatorii fasciști germani”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite