Motivul halucinant pentru care o femeie era să fie linșată la un restaurant din Pakistan. Pe rochia ei scria „halwa”

0
Publicat:

O mulțime furioasă s-a abătut asupra unei femei la un restaurant din Lahore, capitala provinciei pakistaneze Punjab. Sute de oameni au încercat să o linșeze public dintr-un motiv halucinant. Mărul discordiei: rochia pe care o purta.

O femeie pakistaneză îmbrăcată în rochie, imprimată cu litere arabe, a fost salvată de polițiști din mâinile unei mulțimi agresive care pretindea blasfemie, anunță BBC.

Rochia cu caligrafie arabă, confundată cu versete din Coran FOTO Shalik Riyadh Instagram
Rochia cu caligrafie arabă, confundată cu versete din Coran FOTO Shalik Riyadh Instagram

O mulțime furioasă din Pakistan a acuzat de blasfemie o femeie care purta o rochie împodobită cu caligrafii arabe, după ce le-a confundat cu versete din Coran.

Ea a fost salvată de poliție, care a escortat-o în siguranță după ce s-au adunat în jurul ei sute de persoane. Ulterior, ea și-a cerut scuze în public.

Rochia are imprimat cu litere arabe cuvântul "Halwa", care înseamnă dulce în limba arabă.

Blasfemia se pedepsește cu moartea în Pakistan. Unele persoane au fost linșate chiar înainte ca dosarele lor să fie judecate.

Îi strigau să se dezbrace

Poliția a declarat pentru BBC că a primit primul apel duminică, în jurul orei locale 13.10 (08.10 GMT), despre faptul că o mulțime s-a adunat în jurul unei femei într-un restaurant din Lahore, capitala provinciei pakistaneze Punjab.

Aproximativ 300 de persoane se înghesuiseră în fața restaurantului până la sosirea forțelor de ordine, a declarat inspectorul adjunct Syeda Shehrbano.

Videoclipuri cu mulțimea furioasă au circulat pe rețelele de socializare, unul dintre ele arătând o femeie, vizibil speriată, care stătea într-un colț îndepărtat al restaurantului, protejându-și fața cu mâna.

Într-un altul, ea este înconjurată de ofițeri, care au format singura barieră între ea și o mulțime tot mai mare care îi striga să își scoată rochia. În unele videoclipuri, oamenii pot fi auziți scandând că cei care blasfemiază trebuie decapitați.

Imaginile distribuite pe rețelele de socializare o arată pe Shehrbano stând la intrarea în restaurant, încercând să restabilească ordinea într-o mulțime din ce în ce mai agitată.

„Nimeni nu știa, de fapt, ce era scris pe rochie", a spus ea. "Cel mai greu a fost să încercăm să o scoatem pe acea femeie din zonă pentru a fi  în siguranță". Shehrbano a adăugat că a trebuit să „negocieze" cu mulțimea.

„Le-am spus că vom lua femeia cu noi, că acțiunile ei vor fi luate în considerare și că o vom trage la răspundere pentru orice infracțiune comisă, conform legii țării."

Au format un lanț cu brațele

Imaginile filmate mai târziu au arătat-o pe doamna Shehrbano punându-și brațul în jurul femeii, acum acoperită de un halat negru și un văl pe cap, și făcându-și loc prin mulțime. Alți ofițeri de poliție au format un lanț cu brațele pentru a le elibera calea, în timp ce oamenii din mulțime se împingeau împotriva lor.

Doamna Shehrbano a declarat că printre cei din mulțime se aflau și susținători ai partidului  Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP).

Femeia a fost adusă la o secție de poliție, unde mai mulți cercetători religioși au confirmat că textul de pe rochia ei era caligrafie arabă, nu versete din Coran.

Poliția le-a cerut apoi cercetătorilor să înregistreze un videoclip în care să declare că au ajuns la concluzia că femeia este nevinovată.

Nu am avut o astfel de intenție, s-a întâmplat din greșeală. Totuși, îmi cer scuze pentru tot ce s-a întâmplat și mă voi asigura că nu se va mai întâmpla niciodată", a declarat femeia, adăugând că este o musulmană devotată și că nu ar comite niciodată blasfemie.

Autoritățile au declarat că aceasta se afla în Lahore pentru a face niște cumpărături, iar între timp a părăsit orașul.

„Bărbații ar trebui să își ceară scuze, nu femeia!”

Tahir Mahmood Ashrafi, un fost consilier al primului ministru pe probleme religioase, a declarat pe rețeaua X, fostă Twitter, că bărbații din mulțime, și nu femeia, ar fi trebuit să fie cei care să își ceară scuze.

Dna Shehrbano a declarat că autoritățile au mai văzut incidente similare cu cel de duminică.

Dacă nu aș fi țipat și dacă nu aș fi convins mulțimea că vom face ceva în privința asta, ar fi devenit mai urât... Slavă Domnului", a spus ea. Ea a fost lăudată pentru intervenție, iar șeful poliției din Punjab a cerut ca ea să primească un premiu pentru curaj.

Legile împotriva blasfemiei au fost codificate pentru prima dată de conducătorii britanici ai Indiei și au fost extinse în anii 1980, în timpul guvernului militar.

În luna august a anului trecut, zeci de biserici și case au fost incendiate în Jaranwala, un oraș din estul Pakistanului, după ce doi bărbați din oraș au fost acuzați de deteriorarea Coranului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite