O profesoară din Franța se teme pentru viața ei după ce a prezentat elevilor musulmani, la ora de artă, o pictură din secolul al XVII-lea cu femei goale

0
Publicat:

În Franța a izbucnit o dispută furibundă și o profesoară se teme pentru viața ei după ce a arătat elevilor de la ora de artă o pictură renascentistă din secolul al XVII-lea care înfățișează femei goale, ceea ce a provocat plângeri din partea părinților musulmani, potrivit dailymail.co.uk.

”Diana și Acteon”, pictura care a stârnit scandalul de la colegiul francez FOTO: wikimedia
”Diana și Acteon”, pictura care a stârnit scandalul de la colegiul francez FOTO: wikimedia

Personalul de la școala Jacques Cartier din Issou, la vest de Paris, a refuzat să lucreze luni în semn de solidaritate cu profesoara care a arătat capodopera - "Diana și Actaeon" a pictorului italian Giuseppe Cesari - în clasă joi.

Lucrarea înfățișează o poveste din mitologia greacă în care vânătorul Actaeon dă buzna într-un loc în care se îmbăiază zeița Diana și nimfele sale. Lucrarea prezintă o Diana goală și patru însoțitoare nud și se află la muzeul Louvre din Paris.

În urma orei, pe rețelele de socializare au circulat postări false care îl acuzau pe profesor că ar fi făcut comentarii rasiste, alimentând și mai mult furia.

Ministrul francez al educației, Gabriel Attal, a vizitat personal școala luni și a declarat ulterior că elevii care au făcut afirmațiile false vor fi sancționați.

Criza survine după ce vineri un tribunal francez a condamnat șase adolescenți pentru rolul lor în decapitarea lui Samuel Paty în 2020 în fața liceului său de lângă Paris, după ce au ajutat la identificarea acestuia cu un islamist radicalizat.

Paty, un profesor de istorie și geografie în vârstă de 47 de ani, a fost înjunghiat și decapitat în suburbia pariziană Conflans-Sainte-Honorine în octombrie 2020, la doar 12 mile de Issou.

Profesorii de acolo sunt acum îngrijorați că și ei ar putea fi atacați, relatează The Times.

Joi, "în timpul unei ore de franceză, un coleg a arătat o pictură din secolul al XVII-lea care înfățișa femei goale", a declarat Sophie Venetitay, secretar general al sindicatului profesorilor de liceu Snes-FSU.

Numele profesoarei și afirmațiile false potrivit cărora aceasta ar fi făcut remarci rasiste la adresa elevilor musulmani au fost ulterior difuzate pe rețelele de socializare, potrivit rapoartelor, ceea ce a generat temeri că ar putea fi luată în vizor.

Potrivit Le Figaro, elevii și-ar fi acuzat profesoara de rasism - susținând că aceasta a arătat tabloul ca o provocare și ca un mijloc de a-și viza elevii musulmani, arătându-le femei goale.

Referindu-se la scandal, Venetitay a declarat pentru postul de televiziune BFMTV: "Știm bine că astfel de metode pot duce la o tragedie... Am văzut-o în cazul uciderii lui Samuel Paty”.

”Colegii noștri se simt amenințați și în pericol”

Pictura ar fi fost expusă în timpul unui curs de artă pentru elevii cu vârste de 12 și 13 ani.

”Unii elevi și-au ferit privirea, s-au simțit jigniți, au spus că au fost șocați”, a declarat Venetitay, adăugând că ”unii au afirmat, de asemenea, că profesorul a făcut comentarii rasiste” în timpul unei discuții în clasă.

Un părinte al unui elev a trimis un e-mail directorului școlii spunând că fiul său a fost împiedicat să vorbească în timpul acelei discuții și că va depune o plângere, a mai spus ea.

Venetitay a spus că aceasta a fost ”picătura care a umplut paharul” pentru profesorii din școală, care s-au plâns de un ”climat foarte degradat”, precum și de ”lipsa de sprijin” din partea conducerii, în ciuda ”mai multor alerte”.

Într-un e-mail trimis vineri părinților, profesorii au declarat că își exercită dreptul de a nu intra în sălile de clasă din cauza ”situației deosebit de dificile” de la liceu.

Ei au descris ”disconfortul palpabil” și ”o creștere a cazurilor de violență” ca fiind realitatea lor zilnică.

Profesorii au spus că elevii au recunoscut că au inventat lucruri în postările online, că este prea târziu pentru a potoli furia. ”Avem de-a face cu părinți răzbunători care preferă să-și creadă copiii decât pe noi”, au spus ei într-un comunicat.

Profesorii de la școală au declarat că acest comportament s-a deteriorat chiar înainte de scandal, elevii certându-se și amenințând cu violul.

Simțim că suntem în mod clar în pericol. Suntem susținuți de superiorii noștri direcți, dar nu și de cei de la nivel superior”, a declarat un profesor pentru The Times. ”Acesta este un adevărat apel la ajutor”.

Attal a precizat că va fi lansată o procedură disciplinară ”împotriva elevilor care sunt responsabili de această situație și care au și recunoscut faptele”.

De asemenea, o echipă va fi trimisă la școală pentru a se asigura că aceasta respectă ”valorile republicii”, a mai spus el.

Aceeași școală ar fi înregistrat 10 incidente de discriminare sau rasism în semestrul școlar din acest an, potrivit televiziunii franceze BFMTV.

Le Figario a citat surse care au declarat că viața în școală a fost de mult timp tensionată.

O sursă a declarat pentru ziar că directorul școlii era în concediu în momentul incidentului și că ”au fost trimise întăriri pentru a consolida numărul personalului de viață școlară”.

Climatul în cadrul acestui colegiu este tensionat de la începutul anului, în special din cauza părinților elevilor care pun sistematic la îndoială conținutul cursurilor și pedepsele”, adaugă sursa citată, precizând că mai multe plângeri au fost depuse de profesori.

Aceste tensiuni survin după o serie de atacuri împotriva profesorilor în ultimii ani.

În 2020, Samuel Paty a fost asasinat după ce pe rețelele de socializare s-au răspândit mesaje potrivit cărora Paty ar fi arătat clasei sale caricaturi cu profetul Mahomed din revista satirică Charlie Hebdo.

Iar în octombrie, un alt islamist radicalizat l-a înjunghiat mortal pe fostul său profesor Dominique Bernard în orașul Arras, din nordul țării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite