Moscova şi Beijingul, cu ochii aţintiţi asupra protestelor din SUA. Expert ucrainean: „Dovezi ale unui război hibrid”. Cum comentează Putin
0Moscova şi Beijingul urmăresc îndeaproape şi încearcă să profite de pe urma protestelor din Statele Unite. Miza este prăbuşirea dominaţiei geopolitice americane, avertizează un expert ucrainean.
Moscova şi Beijingul sunt destul de atente la tulburările sociale din Statele Unite şi încearcă să influenţeze lumea să le interpreteze prin narativele lor.
Potrivit Politico, canalele chineze şi cele ruseşti au fost destul de active încă de la începutul protestelor declanşate în Statele Unite de moartea lui George Floyd, un afro-american care a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb. Astfel, în doar trei zile, ambasadorii chinezi, canalele de ştiri aflate în solda Kremlinului sau alte surse de informare legate de puterile de la Moscova şi Beijing au distribuit peste 1.200 de postări referitoare la Statele Unite, folosind mai ales hashtaguri precum #BlackLivesMatter şi #Minneapolis. Aceste postări încearcă să prezinte o ţară aflată pe marginea prăpastiei şi ipocrită, care acuză China şi Rusia de abuzuri dar se dedă la rândul ei unor acţiuni de acelaşi tip, relevă sursa citată.
Una din cele mai distribuite postări pe reţelele de socializare îi aparţine purtătoarei de cuvânt a Ministerului chinez de Externe Hua Chunying, care a scris „Nu pot respira” - ultimele cuvinte ale lui George Floyd - deasupra unei reacţii dure a Departamentului de Stat american faţă de recentul atac al Beijingului asupra libertăţilor din Hong Kong. Totodată, versiunea spaniolă a reţelei de televiziune RT, susţinută de Kremlin, a fost unul dintre cei mai activi actori digitali de la începutul protestelor din Statele Unite, reflectând situaţia în termeni apocaliptici.
Dacă interesul rus pentru exploatarea oricărui eveniment potenţial exploziv de peste Atlantic este bine ştiut, datând de pe vremea lui Stalin, cel chinez reprezintă o premieră pentru o situaţie care nu implică direct regimul comunist de la Beijing. Cert este că Beijingul începe să se manifeste ca atare la capătul mai multor tensiuni acumulate în relaţiile cu Washingtonul, cum ar fi neînţelegerile comerciale, dosarul taiwanez, noul coronavirus sau situaţia explozivă din Hong Kong, unde China şi-a înăsprit controlul recent prin două legi criticate aspru de Statele Unite.
La cel mai înalt nivel, Beijingul tace deocamdată, spre deosebire de Moscova. Într-un interviu publicat duminică de postul Rossia 1, Vladimir Putin a ţinut să-şi facă auzită opinia despre protestele din Statele Unite. Este vorba de prima reacţie a preşedintelui rus în legătură cu evenimentele declanşate de moartea lui George Floyd, survenită la 25 mai.
Un război hibrid
Potrivit liderului de la Kremlin, manifestaţiile din Statele Unite sunt expresia unor „crize interne profunde”. El explică această criză prin faptul că unii încă nu au acceptat venirea la putere a lui Donald Trump, care a câştigat „în mod democratic” alegerile din noiembrie 2016. O reacţie absolut banală, în care preşedintele rus vede paiul din ochiul altuia şi încearcă din nou să se apere în faţa acuzaţiilor precum că a depus eforturi pentru a influenţa ultimul scrutin prezidenţial american.
Pe de altă parte, expertul ucrainean în chestiuni de securitate Oleksandr Daniliuk avertizează că Rusia nu stă cu mâinile în sân în cazul protestelor din Statele Unite. În opinia sa, Moscova duce un război hibrid împotriva Washingtonului în scopul de a-l defăima şi a pune capăt dominaţiei mondiale americane, în acord cu solicitările sale mai vechi pentru o lume multipolară.
Expertul ucrainean avertizează în privinţa implicării spionajului rus în provocarea şi radicalizarea tensiunilor rasiale din Statele Unite, inflamând atât comunitatea afro-americană, cât şi extrema dreaptă americană. Rapoarte arată că ruşii s-au dedat diferitor acţiuni de destabilizare, recrutând membri ai comunităţii afro-americane pentru a participa la diferite proteste şi creând un număr mare de site-uri, conturi pe reţelele de socializare şi platforme video pentru a menţine tensiunea, acoperind în special manifestaţiile Black Lives Matter. Una dintre cele mai importante organizaţii implicate în această operaţiune de manipulare este Agenţia de Cercetare a Internetului, cunoscută ca fabrica de troli a Kremlinului. De asemenea, ruşii au asigurat pregătiri militare pentru membri ai extremei drepte americane. Una dintre grupările arătate cu degetul este Mişcarea Imperială Rusă, declarată organizaţie teroristă în Statele Unite, scrie Oleksandr Daniliuk pentru c4isrnet.com.
El atrage totodată atenţia că Moscova a procedat la fel în cazul Ucrainei înainte de a trece la atacurile din 2014, cu anexarea Crimeei şi susţinerea rebeliunii forţelor proruse din Donbas. Potrivit lui Daniliuk, Statele Unite au trecut deja de etapa timpurie a acestei agresiuni hibride ruse.
La începutul protestelor în Statele Unite, Susan Rice, fostă ambasadoare la ONU şi consilieră pentru Securitate Naţională la Casa Albă, avertiza că Rusia ar putea miza pe inflamarea situaţiei din ţara prin provocarea părţilor extremiste.
„Nu aş fi surprinsă dacă Rusia i-ar incita pe extremiştii din ambele tabere cu ajutorul reţelelor de socializare. Nu aş fi surprinsă dacă Moscova ar finanţa sub o formă sau alta”, declara Susan Rice pentru CNN.