China, tot mai activă pe reţele sociale în legătură cu protestele din SUA: „Nu pot respira”, scriu oficiali chinezi pe Twitter
0Rusia şi China profită de protestele şi tulburările provocate de moartea afro-americanului George Floyd pentru a sădi dezbinare pe tot spectrul politic înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA şi a prezenta o criză care aruncă America în pragul disoluţiei, potrivit unei analize POLITICO a postărilor pe Twitter.
Din 30 mai încoace, analiştii au observat o activitate intensificată pe conturi oficiale de Twitter şi canale media controlate de stat asociate Beijingului şi Moscovei în legătură cu protestele şi violenţele din SUA.
Experţii în strategii de dezinformare online spun că în cazul Rusiei nu se întâmplă nimic nou, însă „Este prima dată când China intră într-o luptă narativă care nu-i afectează în mod direct interesele, spune un consultant de la Fondul german Marshall al Statelor Unite din cadrul Alianţei pentru Asigurarea Democraţiei.
În ultimele trei zile, ambasadorii chinezi, canalele de ştiri sprijinite de Rusia sau altele cu legături în Rusia şi China au distribuit peste 1,200 de postări referitoare la SUA, folosind hashtaguri precum #BlackLivesMatter şi #Minneapolis.
America a fost menţionată pe aceste platfome mai mult decât oricare ţară, inclusiv China şi Rusia, iar hashtagurile referitoare la protestele din America s-au situat pe locul 4 printre utilizatorii Twitter chinezi şi ruşi.
Mesajele însoţite de clipuri ale protestelor ale acestor actori digitali au încercat să prezinte o ţară aflată pe marginea prăpastiei prin prezentarea ipocriziei unei Americi care a denunţat abuzurile Beijingului şi Moscovei, ca apoi să fie inflamată de violenţe sociale la ea acasă.
Una din cele mai larg distribuite postări pe reţele sociale a venit din partea purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.
Pe 30 mai acesta a postat mesajul „Nu pot respira” deasupra unei fotografii conţinând cuvintele dure ale Departamentului de Stat american legate de politica Chinei în Hong Kong. Mesajul a fost distribuit de peste 8.000 de persoane.
Versiunea spaniolă a canalului RT, susţinut de Kremlin, a fost unul dintre cei mai activi actori digitali de la începutul protestelor americane, postând actualizări constante ale situaţiei descrise în termeni catastrofici. Cea mai distribuită postare a fost făcută pe 30 mai: mesajul a legat violenţele de Malcom X, sădind îndoieli în privinţa tratamentelor rele aplicate afro-americanilor. Peste 1.200 de persoane l-au dat mai departe.
Redfish, o platformă cu sediul la Berlin finanţată de Rusia a postat actualizări constante pe contul său de Twitter legate de proteste, iar pe 31 mai a distribuit cea mai de succes postare însoţită şi de un clip. 3.400 de oameni au redistribuit-o. „Aşa arată o răscoală populară”, se arăta în mesaj.
Postările au venit de pe conturi oficiale, strategia folosită nefiind dezinformarea sau măsluirea imaginilor, ci alimentarea diviziunilor politice în vederea sădirii neîncrederii la votanţii ambelor tabere.
Dacă pentru Rusia este o activitate de rutină, China devine tot mai temerară pe platformele sociale vestice.
Li Bijian, consulul chinez la Karachi, a redistribuit un clip al CGTN, canalul chinez controlat de stat, în care doi studenţi chinezi sunt scoşi cu forţa dintr-o maşină de poliţişti în timpul unui protest recent din Atlanta, însoţit de mesajul „Folosirea excesivă a forţei de către poliţie #US”.