Ministrul francez de externe acuză Rusia că încearcă să ocolească UE şi să discute direct cu SUA despre criza din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian FOTO EPA-EFE
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian FOTO EPA-EFE

Ministrul francez de externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a declarat vineri că Rusia încearcă să ocolească Uniunea Europeană în privinţa Ucrainei şi să poarte discuţii direct cu Statele Unite, relatează Reuters.

Discuţiile dintre diplomaţii americani şi ruşi vor începe luni la Geneva, după săptămâni de tensiuni legate de desfăşurarea de trupe ruseşti în apropierea graniţei Rusiei cu Ucraina, trimişii de fiecare parte încercând să împiedice o criză.

„(Preşedintele Rusiei) Vladimir Putin vrea să ocolească Uniunea Europeană... vrea să creeze fisuri în coeziunea UE, care devine tot mai puternică  ”, a declarat Jean-Yves Le Drian pentru BFM TV şi RMC Radio.

„Nu vă puteţi imagina securitatea UE fără europeni”, a spus el, în contextul în care Franţa tocmai a preluat preşedinţia rotativă de şase luni a UE.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, că intenţionează să aibă curând discuţii cu Putin, inclusiv cu privire la Ucraina - dar nu a oferit detalii şi nici nu a precizat când ar putea avea loc acestea.

Rusia, care a mutat aproape 100.000 de militari aproape de graniţa cu Ucraina, spune că nu se pregăteşte pentru o invazie, dar ar vrea ca Occidentul să-şi retragă din sprijinul său pentru guvernul Ucrainei, cerând garanţii că NATO îşi va opri expansiunea spre est.

„Putin şi-a propus să discute cu NATO pentru a reveni la zonele de influenţă din trecut... ceea ce ar însemna ca Rusia să restabilească spiritul Ialtei”, a spus Le Drian referindu-se la conferinţa dintre puterile aliate din cel de-al doilea război mondial din februarie 1945, care a dat Uniunii Sovietice controlul asupra vecinilor săi din estul Europei.

„Acesta nu este punctul nostru de vedere, dar trebuie să acceptăm să discutăm”.

În 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Marea Neagră aparţinând Ucrainei, atragând sancţiuni şi condamnări din partea Occidentului. Kievul îşi vrea teritoriul înapoi.

Le Drian a spus că orice altă incursiune militară în Ucraina a Rusiei ar aduce „consecinţe strategice grave”, o opţiune fiind o revizuire a gazoductului Nord Stream 2 de sub Marea Baltică.

El a spus că, în ciuda asigurărilor lui Putin că începe să retragă trupele din regiune, Parisul nu a văzut ca Rusia să facă asta.

Înalţi diplomaţi francezi şi germani s-au întâlnit cu omologii ruşi joi la Moscova în cadrul unor eforturi de a reînvia discuţiile de pace cu privire la estul Ucrainei.

Aliaţii din NATO se pun de acord asupra unei poziţii comune îniantea negocierilor SUA cu Rusia

Statele Unite şi aliaţii lor din NATO încearcă vineri să se înţeleagă asupra unei poziţii comune înaintea negocierilor americano-ruse de luni de la Geneva privind securitatea în Europa, la care europenii vor să fie asociaţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

O reuniune a miniştrilor de Externe din statele membre NATO a fost organizată prin videoconferinţă, în vederea unei suprapuneri a poziţiilor, înaintea unei lungi perioade diplomatice.

”Reuniunea răspunde unui dublu obiectiv: să rămânem uniţi şi să ne asigurăm că europenii sunt asociaţi discuţiilor privind securtatea în spaţiul european”, declară reprezentantul unei ţări europene la această reuniune.

”Întreaga situaţie geopolitică a regiunii impune ca Europa, Uniunea Europeană, să-şi prezinte viziunea asupra lucrurilor, să acţioneze şi să se aşeze la masă împreună cu părţile”, a insistat preşedintele francez Emmanuel Macron într-o reuniune, la Paris, cu membri ai Comisiei Europene (CE), prezidată de germana Ursula von der Leyen.

Negocieri americano-ruse încep luni, la Geneva, în vederea dezamorsării riscului unei intervenţii ruse în Ucraina.

După ele are loc miercuri, la Bruxelles, o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, iar joi o reuniune a Organizaţiei pentru Secruitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la care participă Ucraina şi Georgia.

Miniştrii europeni de Externe şi ai Apărării se reunesc joi şi vineri la Brest, în vestul Franţei, o reuniune la care urmează să participe seceratrul general al NATO Jens Stoltenberg.

”Nimeni nu ştie dacă (preşedintele rus) Vladimir Putin vrea să intervină în Ucraina. Rusia are enorm de pierdut într-un conflict”, consideră un diplomat european.

”Rusia vrea să-şi restabilească sfera de influenţă asupra ţărilor din apropierea sa. Ea caută să respingă NATO şi vrea să împiedice orice extindere în Ucrana şi Georgia şi char în Finlanda şi Suedia”, declară el.

”Însă, prin agresivitatea sa, ea provoacă ceea ce vrea să evite”, subliniază el.

Preşedintele finlandez Sauli Niinistö şipremierul suedez Magdalena Andersson s-au consultat vineri cu Jens Stoltenberg, pentru a se asocia negocierilor NATO cu privire la Ucraina şi la securitate în Europa.

Nicio discuţie nu este prevăzută cu privire la sancţiuni.

”NATO nu este incinta acestui lucru”, declară diplomatul citat.

Poziţiile în cadrul NATO sunt divergente.

Turcia evocă în mod deschs necesitatea unui parteneriat cu Rusia, iar Ungaria nu-şi ascunde poziţia proprusă.

Ţărle din Europa Centrală sunt ostile unor negocieri cu Moscova şi nu-şi ascund perplexitatea faţă de acţiunea Statelor Unite.

”Din când în când, avem impresia că nu ştim care este obiectivul” Statelor Unite, comentează un diplomat est-european.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite