Ministru sirian: o intervenţie militară americană în Siria ar ajuta al-Qaeda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanii sunt acuzaţi că sprijină, instruiesc şi chiar înarmează grupări rebele afiliate al-Qaeda
Americanii sunt acuzaţi că sprijină, instruiesc şi chiar înarmează grupări rebele afiliate al-Qaeda

Orice ofensivă militară condusă de americani în Siria ar însemna sprijin pentru gruparea teroristă al-Qaeda şi afiliaţii acesteia, explică adjunctul ministrului de Externe de la Damasc. În plus, grupările de rebeli ajutate de americani sunt cele care au folosit arme chimice şi nu forţele controlate de preşedintele Bashar al-Assad, a continuat acesta.

Imediat după ce John Kerry, secretarul american de stat, a declarat că SUA au dovezi că peste 1.400 de persoane au murit în Damasc în urma unui atac cu gaz neurotoxic desfăşurat de forţele armate fidele preşedintelui Bashar al-Assad, adjuncului ministrului sirian al Externelor a acordat un interviu jurnaliştilor de la BBC, în care acuză SUA că sprijină grupările teroriste care luptă pentru răsturnarea regimului Assad. 

Faisal Mekdad a declarat pentru postul britanic că orice ofensivă militară în Siria ar însemna „sprijin pentru al-Qaeda şi afiliaţii acesteia” şi a reluat ideea promovată de Damasc conform căreia forţele rebele au fost cele care au coordonat atacul cu arme chimice de la 21 august. 

Oficialul de la Damasc a adăugat că „oriunde vor ataca SUA, terorismul va înflori”. 

Ofensiva militară vestică nu poate duce la o victorie fără mobilizarea de trupe terestre, spun analiştii, susţinând că acestea sunt esenţiale atât în lupta propriu-zisă, dar şi pentru stabilizarea zonei după încheierea conflictului. Este însă foarte puţin probabil ca Washingtonul să trimită astfel de soldaţi din cauza gradului ridicat de dezaprobare în rândul populaţiei. 

În Siria, lupta se va purta fără îndoială şi cu arma în mână, spun experţii. Dacă forţele controlate de Assad ar putea fi neutralizate prin atacuri aeriene şi navale, rebelii sirieni care luptă pentru îndepărtarea preşedintelui şi a familiei Assad de la putere reprezintă un risc important. Aceasta pentru că opoziţia siriană este acum extrem de fragmentată, iar în rândul rebelilor au apărut facţiuni jihadiste. 

Cea mai mare grupare din larga umbrelă a rebelilor siriene este, în prezent, afiliată al-Qaeda. Din acest motiv, SUA sunt criticate inclusiv pe plan intern, după ce Washingtonul a recunoscut că sprijină rebelii de mai multe luni. Practic, americanii, alături de saudiţi şi iordanieni, ar instrui soldaţi la o bază secretă din Iordania. În plus, informaţiile privind înarmarea clandestină a rebelilor a dat naştere unor acuzaţii că SUA înarmează în realitate al-Qaeda. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE De ce îşi ascunde Bashar al-Assad armata. Cât de puternic este în realitate preşedintele sirian

Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.

INFOGRAFIE Cum vrea Occidentul să-l doboare pe Assad

Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.

ONU: în Siria s-au folosit substanţe chimice

Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.

Siria, pe punctul de a isca un război internaţional

Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.

Adevărul Live: va intra Vestul în războiul din Siria?

Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu pentru a analiza situaţia Siriei, ţară măcinată de peste doi ani de un război civil. După un presupus atac cu arme chimice de săptămâna trecută, în care au murit până la 1.300 de oameni, Vestul pare hotărât să intervină militar, cu sau fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria

Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.

Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite