Ministerul chilian de Externe protestează în Brazilia pentru declarațiile lui Bolsonaro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Braziliei îl numește pe omologul său chilian, Gabriel Boric, ca „incendiator de metrou”.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Foto: EPA-EFE
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Foto: EPA-EFE

Ministerul de Externe chilian a protestat luni împotriva declarațiilor președintelui brazilian Jair Bolsonaro, care l-a numit pe omologul său chilian, Gabriel Boric, un „incendiator de metrou”.

"Ca guvern, considerăm astfel de declarații extrem de grave și este evident că aceasta este o minciună absolută. Regretăm că în contextul pre-electoral se încearcă să se rupă relațiile bilaterale prin răspândirea de informații false și știri false", a declarat luni ministrul chilian de externe, Antonia Urrejola. Fragmentul video cu respectiva declarație a fost postat pe pagina de Twitter a ministerului. În opinia Antoniei Urrejola, astfel de acuzații sunt jignitoare nu numai pentru Boric însuși, ci și pentru întreg poporul chilian.

Într-o declarație emisă de Ministerul chilian de Externe, cuvintele lui Bolsonaro au fost numite „inacceptabile și inconsecvente cu principiile respectului care ar trebui să ghideze relațiile dintre șefii de stat și relațiile fraterne ale celor două țări din America Latină”. Potrivit portalului Zhe-1, în legătură cu declarațiile lui Bolsonaro, Ministerul de Externe chilian l-a convocat pe ambasadorul Braziliei la Santiago.

Duminică seara, au avut loc dezbateri televizate între cei șase candidați la președinție din Brazilia, la care au participat, printre alții, Bolsonaro și fostul lider brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. 

Într-una dintre declarațiile sale, Bolsonaro și-a repetat încă o dată teza despre pericolul ca reprezentanții viziunilor politice de stânga să ajungă la putere în țările din America Latină, mișcare din care face parte și principalul său adversar în lupta pentru președinție, Lula da Silva. Conservatorul Bolsonaro a citat ca exemplu țările din regiune în care stânga și centrul-stânga sunt la putere. În special, el a subliniat ratele ridicate ale inflației din Argentina, a reamintit fluxurile de refugiați din Venezuela, a remarcat rapoarte recente de persecuție a preoților catolici din Nicaragua de către autorități.

Pe 16 august a început campania electorală în Brazilia. Următoarele alegeri generale, în care cetățenii republicii vor trebui să aleagă președintele, deputații și o treime din senatorii parlamentului federal, precum și guvernatorii și membrii adunărilor legislative de stat, sunt programate pentru 2 octombrie. Dacă niciunul dintre candidații la președinție nu câștigă mai mult de 50% din voturi, turul doi va avea loc pe 30 octombrie.

Potrivit rezultatelor ultimelor sondaje de opinie publică, Lula da Silva are șanse mai mari de câștig. În primul tur, 43% dintre respondenți sunt pregătiți să-l susțină. în timp ce doar 36% dintre respondenți intenționează să voteze pentru Bolsonaro.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite