Mesajul rebelilor sirieni pentru Rusia: Ar trebui să-și reconsidere prezența în țară

0
Publicat:

Purtătorul de cuvânt al departamentului politic al noului guvern de tranziție al Siriei a cerut Rusiei să-și reconsidere prezența militară în țară acum că este aliatul lor, președintele Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere, relatează Euronews.

Monument cu sirieni dispăruți în Damasc FOTO EPA-EFE
Monument cu sirieni dispăruți în Damasc FOTO EPA-EFE

Un convoi de vehicule militare rusești a fost văzut călătorind din orașul de coastă Latakia și îndreptându-se spre sud, spre orașul Tartus.

Rusia are două baze militare în Siria: Baza Aeriană Khmeimim, în vecintătatea orașului-port Latakia, respectiv baza navală Tartus pe coasta Mării Mediteranei. Ele sunt considerate printre cele mai importante avanposturi militare ale Kremlinului.

Situl din Tartus este în special vital, oferind Rusiei unicul acces direct la Marea Mediterană și o bază pentru a desfășura exerciții navale, a staționa nave de război și de a găzdui submarine nucleare.

Analiștii și serviciile occidentale de informații apreciază că Kremlinul este angajat într-o retragere pe scară largă din Siria, însă nu există o confirmare din partea Moscovei.

Obeida Arnaout, purtătorul de cuvânt al noului guvern de tranziție al Siriei, numit de gruparea rebelă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), responsabil pentru căderea lui Assad, spune că mișcarea recentă a Rusiei în Siria a fost una destul de ambiguă.

El subliniază că decizia de a scoate navele marinei din porturi și a muta flotele de vehicule militare din baze nu este un semnal cert dacă Kremlinul se retrage într-adevăr sau dacă acțiunile sunt parte din mișcările lor regulate.

„Cred că Rusia ar trebui să-și reconsidere prezența pe teritoriul sirian, precum și interesele sale”, a spus el.

„Interesele lor erau legate de regimul criminal Assad. Ei ar putea să-și reconsidere [poziția] și să ia inițiativa de a lua legătura cu noua administrație pentru a arăta că nu au nicio animozitate față de poporul sirian și că epoca regimului Assad s-a încheiat în sfârșit”, a adăugat Arnaout.

Planurile noii guvernări din Siria

Arnaout spune că noul guvern poartă acum discuții la cel mai înalt nivel cu țări din întreaga lume. El a subliniat pentru presa arabă că Siria a intrat într-o nouă fază, una ce se axează pe remediere, după decenii de diviziune internă și a aproape 14 ani de lupte brutale.

Noua politică a Siriei este una de deschidere, o abordare care urmărește să clădească relații bune cu vecinii și lumea în general.

Sâmbătă, SUA au confirmat public pentru prima dată participarea la discuțiile cu HTS,  iar Marea Britanie a confirmat acțiuni similare.

Totodată luni, UE a anunțat că face primul pas către contactul cu gruparea rebelă, cel mai puternic indiciu de până acum cu privire la dorința blocului de a începe normalizarea relațiilor sale cu HTS.

„Am însărcinat un diplomat european de top din Siria să meargă la Damasc pentru a stabili contacte cu noul guvern și oamenii de acolo”, a spus Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, luni dimineață, înainte de a pleca la o reuniune a miniștrilor de afaceri externe din UE, la Bruxelles. Viitorul Siriei este unul dintre principalele subiecte de pe ordinea de zi.

Arnaout spune că etichetarea HTS drept organizație teroristă „nu este corectă și nu este exactă”, subliniind că noile operațiuni ale grupului sunt centrate pe unitate și justiție și făcând apel la UE, SUA, Marea Britanie și alte țări să reconsidere clasificarea.

Întrebat dacă blocul ar trebui să revizuiască desemnarea teroristă pentru a facilita diplomația, Înaltul Reprezentant al UE a spus: „Pentru noi, nu sunt doar cuvinte, vrem să vedem faptele mergând în direcția bună. Deci nu numai ceea ce spun, ci, totodată, ceea ce fac ei”, a spus Kallas.

„Cred că săptămânile și lunile următoare vor arăta dacă merge în direcția corectă”, a adăugat ea.

Preocupări cu privire la abordarea „reformată” a HTS

De la răsturnarea regimului lui Assad, HTS s-a poziționat ca forță principală în noua eră politică, numind un prim-ministru interimar pentru a administra un guvern de tranziție până în martie 2025. Grupul a promis, de asemenea, că va transforma țara sfâșiată de război dintr-o țară controlată de stat într-o economie de piaţă pentru a atrage investitori.

Totuși, HTS rămâne marcată de acuzații de încălcare a drepturilor omului, inclusiv presupuse execuții pentru blasfemie și adulter, efectuate conform unei interpretări stricte și, în unele cazuri, extreme a legii islamice. Acest context a suscitat îndoieli cu privire la capacitatea forței rebele de a garanta pluralismul și toleranța după căderea lui Assad.

Siria este o țară cu populație diversă, fiind locuită de musulmani sunniți, care reprezintă peste 70 % din populație, alături de musulmani șiiți, alawiți, creștini și minorități etnice precum druzi, irakieni, armeni, asirieni, kurzi și palestinieni.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite