Manevra lui Putin în Caucazul de Sud. Ce urmărește „țarul” prin abandonarea Armeniei în favorea Azerbaidjanului

0
Publicat:

Rusia își consolidează influența în Caucazul de Sud, abandonând Armenia în favoarea unui aliat mai puternic, Azerbaidjanul, potrivit Foreign Affairs. 

Vladimir Putin. FOTO Arhiva
Vladimir Putin. FOTO Arhiva


Acesta este rezultatul unei strategii ascunse a președintelui rus Vladimir Putin, care pare să se concentreze pe securitatea economică în regiune, mai degrabă decât pe menținerea controlului cu forța.

În ultimele decenii, Rusia a încercat să își păstreze influența în regiune prin manipularea conflictelor etnice locale și menținerea cât mai multor trupe în aceste teritorii. Cu toate acestea, războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale au schimbat calculele lui Putin. 

Prin retragerea trupelor ruse din Nagorno-Karabah, Kremlinul îi abandonează pe armeni și recunoaște că securitatea economică în Caucazul de Sud este mai importantă decât menținerea controlului cu forța.

Ascensiunea Azerbaidjanului, deriva Georgiei și căutarea Rusiei pentru o poartă către Iran și Orientul Mijlociu

Azerbaidjanul, o țară autoritară cu resurse semnificative de petrol și gaz, o armată puternică și legături economice profitabile atât cu Rusia, cât și cu Occidentul, a devenit o forță importantă în regiune. 

Pe data de 17 aprilie, o coloană de tancuri și camioane rusești a trecut printr-o serie de orașe din Azerbaidjan în timp ce părăseau Nagorno-Karabah, regiunea muntoasă din inima Caucazului de Sud pentru care Armenia și Azerbaidjan s-au luptat timp de mai bine de trei decenii. Din 2020, trupele rusești de menținere a păcii au fost prezente acolo. Acum, steagul Rusiei care se ridica deasupra bazei militare din regiune a fost dat jos.

La doar cinci zile după plecarea trupelor ruse, liderul azer Ilham Aliev a călătorit la Moscova, acolo unde a discutat consolidarea rutelor de transport nord-sud dintre cele două țări. Pentru Moscova, inițiativa face parte dintr-o cursă cu Occidentul pentru crearea de noi rute comerciale care să compenseze pentru pierderile economice provocate de războiul din Ucraina.

În același timp, celelalte două țări din regiune, Armenia și Georgia, trec printr-o perioadă de transformare, suferind propriile lor șocuri pe plan politic.

Georgia, în schimb, și-a schimbat politica din ultimele trei decenii în care a construit relații apropiate cu Europa și SUA și adoptă legi controversate pentru contracararea „influenței străine” asupra organizațiilor non-guvernamentale - inspirate din legislația rusă, care semnalează Moscovei faptul că are un partener de încredere la granița de sud. 

Putin încearcă să strângă lângă el cât mai mulți aliați și parteneri de afaceri, care să îi ofere rute comerciale care ocolesc sancțiunile impuse de SUA și UE. Rusia consideră că regiunea ar putea deveni poarta principală a unei noi axe terestre care leagă Moscova de Teheran.

Împreună cu aliatul lor apropiat, Turcia, Azerbaidjanul ar putea ajuta la crearea unui hub pentru gazul rusesc care să ajungă la piețele externe ocolind sancțiunile.

Prin noua manevră a Rusiei în  Caucazul de Sud Putin încearcă reconstruirea rutelor de transport terestru către Iran.

Cea mai atractivă rută este cea pe care Azerbaidjanul o numește Coridorul Zangezur - o rețea de transport auto și feroviar care ar trece prin sudul Armeniei și ar lega teritoriul principal al Azerbaidjanului de exclava Nahicevan, care are graniță cu Iran și Turcia.

Dacă ar deschide ruta de 43 de kilometri, Moscova ar avea o conexiune feroviară directă cu Teheranul, care a devenit un furnizor de arme important pentru forțele ruse care luptă în Ucraina.

Dacă acest plan va deveni realitate, ar reprezenta practic o ocupație ruso-azeră a graniței de sud a Armeniei - un scenariu de coșmar pentru Armenia și Occident.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite