Mama care a stat pe nedrept 20 de ani la închisoare pentru moartea celor patru copii ai săi a fost achitată

0
Publicat:

O mamă australiană, care a petrecut două decenii după gratii, după ce a fost găsită pe nedrept vinovată pentru uciderea celor patru copii ai săi, a fost achitată. Avocații săi cer reforme legale și despăgubiri „substanțiale”.

Kathleen Folbigg a stat 20 de ani în închisoare, fiind nevinovată FOTO CNN
Kathleen Folbigg a stat 20 de ani în închisoare, fiind nevinovată FOTO CNN

Kathleen Folbigg a fost grațiată și eliberată în luna iunie, la recomandarea judecătorului pensionar Tom Bathurst, care a reexaminat toate dovezile prezentate în procesul ei din 2003 și a găsit „îndoieli rezonabile” cu privire la vinovăția ei, scrie CNN.

Cu toate acestea, ștergerea cazierului ei a necesitat o hotărâre oficială din partea Curții de Apel. Joi, un complet de judecători a fost de acord că ea ar trebui să fie achitată de toate acuzațiile, concluzând una dintre cele mai importante erori judiciare ale țării.

În afara tribunalului, femeia, vizibil emoționată, a mulțumit susținătorilor săi, care au lucrat neobosit pentru a convinge Guvernul și sistemul juridic că noile dovezi științifice îi justifică nevinovăție.

„Timpul necesar pentru a vedea rezultatul de astăzi i-a costat mult pe mulți oameni. Am sperat și m-am rugat ca într-o zi să fiu în stare să stau aici cu numele șters”, a spus Folbigg, în timp ce stătea alături de avocații ei și cei mai apropiați prieteni.

Kathleen Folbigg a fost condamnată la închisoare în 2003 pentru trei capete de acuzare de crimă și unul de ucidere din culpă. Fiecare copil, cu vârste cuprinse între 19 zile și 19 luni, a murit subit, între anii 1989 și 1999.

Nu a fost prezentată nicio dovadă fizică pentru a atesta că ea i-a ucis, dar juriul era convins că șansele ca toți cei patru să moară din cauze naturale erau atât de puțin probabile încât trebuie să fi fost o crimă. Anumite pasaje din jurnalul ei au fost interpretate și ca recunoașteri de vinovăție.

În 2019, o anchetă privind condamnările sale a constatat că nu există „nicio îndoială rezonabilă” că ea a comis crimele. Dar o altă anchetă a început în 2022, după ce oamenii de știință au descoperit o genă mutantă necunoscută anterior la cele două fiice ale ei, care ar fi putut fi fatală.

Aceste dovezi au oferit explicația pentru decesul natural al copiilor, ceea ce a creat „îndoieli rezonabile”, suficiente pentru a convinge un judecător să-i recomande grațierea.

Motivul erorilor judiciare

Primul copil al lui Folbigg, Caleb, a murit în 1989, urmat de Patrick în 1991, Sarah în 1993 și, în cele din urmă, Laura, în 1999. Primele trei decese au fost atribuite, inițial, sindromului morții subite ale sugarului (SIDS), un termen folosit atunci când bebelușii sub 1 ani mor fără un motiv aparent.

La 18 luni, Laura a fost cea mai longevivă dintre copiii lui Folbigg, iar poliția a început să investigheze după ce un medic legist a marcat cauza morții ei ca fiind „nedeterminată”. Ea a fost acuzată și condamnată, iar titlurile ziarelor au declarat-o a fi „cel mai rău criminal în serie al Australiei”.

Timp de zeci de ani, Folbigg a rămas în închisoare, în ciuda achitărilor în cazuri similare din Regatul Unit, care s-au bazat, de asemenea, pe „legea lui Meadow”.

Joi, judecătorul șef, Andrew Bell, a declarat că judecătorii Curții de Apel au fost de acord cu concluziile lui Bathurst, conform cărora „un corp substanțial și extins de dovezi științifice noi”, depășește dovezile inițiale din procesul ei. Ei au descoperit, de asemenea, că jurnalele ei, atunci când sunt privite în contextul complet susținut de noi dovezi psihologice și psihiatrice ale experților, „nu erau recunoașteri sigure de vinovăție”.

În afara tribunalului, avocatul femeii, Rhanee Rego, a spus că el și echipa sa urmează să ceară despăgubiri „substanțiale”.

„Nu sunt pregătită să fac o cifră, dar va fi mai mare decât orice plată substanțială care a fost făcută înainte”, a spus Kathleen Folbigg.

Mai mult decât atât, ei pun presiune ca toate statele australiene să creeze un organism independent de revizuire, cum ar fi o comisie de revizuire a cazurilor penale, pentru a preveni viitoare erori judiciare.

„Este timpul ca Australia să-și revizuiască sistemul juridic pentru a se asigura că poate fi mai informată științific, în special având în vedere ritmul schimbării descoperirilor științifice și progreselor tehnologice”, a spus Anna-Maria Rabia, directorul executiv al Academiei Australiane de Științe

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite