Liderul opoziţiei din Mali, răpit înainte de alegeri. Bodyguardul său a fost ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soumaila Cisse FOTO EPA-EFE
Soumaila Cisse FOTO EPA-EFE

Liderul opoziţiei din Mali, Soumaïla Cissé, este de negăsit de miercuri, când a dispărut în timp ce făcea campanie pentru alegerile legislative de duminică. Partidul său vorbeşte despre o răpire. România are 120 de militari în această ţară din vestul Africii.

Soumaïla Cissé, preşedintele Uniunii pentru Republică şi Democraţie, a plecat miercuri în jurul orei locale 15.00 de la Saraféré către Koumaïra, două localităţi din circumscripţia electorală Niafunké, în centrul ţării. Numai că liderul opoziţiei din Mali şi cei 11 membri ai echipei sale de campanie nu au mai ajuns la destinaţie, situată la 20 de kilometri şi la circa o oră de mers de locul de plecare.

Partidul său vorbeşte despre o răpire comisă de către atacatori înarmaţi.

Joi dimineaţă, patru dintre persoanele răpite miercuri şi-au făcut apariţia la Bamako, două dintre ele fiind rănite. Persoanele respective au adus cu ele un cadavru, care aparţine bodyguardului şefului opoziţiei maliene.

„Ţinem să precizăm că nu cunoaştem identitatea atacatorilor, nu cunoaştem motivele răpirii lor, nu există discuţii în privinţa unor despăgubiri”, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului condus de Soumaila Cisse.

Puterea din Mali a confirmat joi răpirea opozantului. Totuşi, în ciuda acestui eveniment şi coronavirusului, şi-a menţinut decizia de organiza duminică alegerile legislative. Mali înregistrează 11 cazuri de contaminare cu noul coronavirului.

Soumaïla Cissé a fost principalul adversar al preşedintelui Ibrahim Boubacar Keïta la ultimul scrutin desfăşurat în Mali şi a condus Uniunea Economică şi Monetară Vest-Africană.

Niafunke este un tărâm al nimănui. „Este o zonă aflată total în afara controlului, nu există niciun post de securitate, nu există absolut nimic. Bărbaţii înarmaţi de acolo se reclamă majoritatea din Frontul de Eliberare Macina”, o organizaţie islamistă, explică un politician din Mali pentru „Le Point”.

Nordul Mali este afectat de opt ani încoace de atacuri din partea unor grupări jihadiste cu legături cu Al-Qaida. Acestea au fost în mare parte respinse în cadrul Operaţiunii Serval, lansată în ianuarie 2013, la iniţiativa Franţei, şi înlocuită în august 2014 cu Operaţiunea Barkhane.

Totuşim zone întregi nu se află încă sub controlul forţelor din Mali, franceze sau ONU (MINUSMA).

România a trimis 120 de militari în Mali, sub egida MINUSMA. Militarii români sunt dislocaţi la baza Camp Castor, din Gao, în apropiere de Niafunke.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite