Liderul Hamas refuză să recunoască uciderea civililor din Israel
0Un înalt lider Hamas a refuzat să recunoască faptul că gruparea sa a ucis civili în Israel, susținând că au fost vizați doar recruții.
Moussa Abu Marzouk a declarat pentru BBC că „femeile, copiii și civilii au fost scutiți" de atacurile Hamas. Afirmațiile sale sunt în contrast puternic cu numeroasele dovezi care arată că bărbații Hamas împușcă adulți și copii neînarmați.
Dovezile includ înregistrări video de la camerele de supraveghere corporală ale Hamas și mărturii de primă mână oferite rețelelor internaționale de știri. Israelul afirmă că peste 1.400 de persoane au fost ucise de Hamas în atacurile din 7 octombrie, majoritatea fiind civili.
Marzouk, liderul politic adjunct al grupului, care face obiectul unei înghețări a activelor în Marea Britanie în conformitate cu reglementările antiteroriste, a fost intervievat sâmbătă în Golf. El este cel mai important membru Hamas care a vorbit cu BBC de la atrocitățile din 7 octombrie.
BBC l-a presat pe Marzouk cu privire la războiul din Gaza, în special cu privire la zecile de ostatici reținuți în interiorul teritoriului.
El a răspuns că aceștia nu au putut fi eliberați în timp ce Israelul bombarda Gaza. Ministerul Sănătății, condus de Hamas, afirmă că 10.000 de persoane au fost ucise de când Israelul a început operațiunile luna trecută.
„Îi vom elibera. Dar trebuie să oprim luptele", a spus el. Marzouk a călătorit recent la Moscova pentru a discuta despre cei opt cetățeni cu dublă cetățenie ruso-israeliană răpiți pe 7 octombrie de Hamas, o organizație teroristă interzisă în multe țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA.
El a declarat că membrii Hamas din Gaza „au căutat și au găsit două femei ostatice" din Rusia, dar nu au putut să le elibereze din cauza conflictului. În mod realist, aceștia ar putea elibera ostaticii, a spus el, doar dacă „israelienii ar înceta luptele, astfel încât să îi putem preda Crucii Roșii".
„Au fost uciși doar recruți și soldați”
Chestionat de BBC în legătură cu atacul din 7 octombrie, Marzouk a susținut că Mohamed el-Deif, liderul aripei militare a Brigăzii Qassam a Hamas, le-a ordonat oamenilor săi să cruțe civilii.
„El-Deif le-a spus în mod clar luptătorilor săi "nu omorâți o femeie, nu omorâți un copil și nu omorâți un bătrân"", a spus el. Soldații rezerviști au fost, a spus el, „vizați". El a susținut că au fost uciși doar „recruți [...] sau soldați".
Dar femeile, copiii și civilii erau „scutiți", a spus el. Cu toate acestea, a fost adunat un volum imens de dovezi care documentează gama de acte sângeroase comise de Hamas în Israel la 7 octombrie.
Jurnaliștii BBC au mers la locul atacurilor imediat după acestea și au văzut cadavrele civililor care au fost uciși.
Am verificat, de asemenea, înregistrările CCTV care au surprins împușcături efectuate de Hamas. Separat, imagini de la camerele de supraveghere corporală ale Hamas au fost arătate BBC și altor jurnaliști de către guvernul israelian.
Alte organizații internaționale de știri au adunat și verificat, de asemenea, dovezi despre ceea ce s-a întâmplat în acea zi.
BBC l-a interpelat pe Marzouk cu privire la acest aspect, dar liderul, a cărui manieră politicoasă și măsurată în timpul interviului a alunecat uneori în iritare, nu a răspuns direct la întrebare.
Când a fost întrebat dacă aripa politică a Hamas a știut de pregătirile pentru atac, liderul adjunct a spus că aripa armată „nu trebuie să se consulte cu conducerea politică. Nu este nevoie".
Criza ostaticilor
Aripa politică, cu sediul în Qatar, se prezintă adesea ca fiind departe de forțele militare din Gaza.
Guvernul britanic nu face nicio distincție - în 2021 a interzis aripa politică a Hamas ca organizație teroristă, afirmând că „abordarea de a face distincție între diferitele părți ale Hamas este artificială. Hamas este o organizație teroristă complexă, dar unică".
Marzouk este, de asemenea, inclus pe lista teroriștilor globali special desemnați de Departamentul Trezoreriei SUA și este vizat de acuzații ce privesc coordonarea și finanțarea activităților Hamas.
Interviul de sâmbătă a avut loc după ce Israelul a refuzat solicitările SUA privind o „pauză umanitară" în Gaza, pentru a permite accesul ajutoarelor și pentru a ajuta la eliberarea unora dintre cei 240 de ostatici luați de Hamas la 7 octombrie.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat vineri că toți ostaticii trebuie să fie eliberați înainte de a se ajunge la un acord asupra unui armistițiu temporar. Marzouk a afirmat că Hamas nu deține o listă cu toți cei pe care i-a numit „oaspeți" și nici nu știe unde se află mulți dintre ei, deoarece aceștia sunt deținuți de „diferite facțiuni".
Există mai multe grupări în interiorul Gaza, inclusiv Jihadul Islamic Palestinian, care colaborează îndeaproape cu Hamas, dar sunt aparent independente. El a spus că este nevoie de o încetare a focului pentru a compila informațiile - existau alte priorități în timp ce teritoriul se afla sub bombardament.
Marzouk va juca un rol cheie în modul în care se va desfășura conflictul cu Israelul și este posibil să joace un rol central în negocierile privind ostaticii.