Israelul anunță o decizie care crește masiv riscurile de conflict extins în Orientul Mijlociu. România are ceva de zis?

0
Publicat:

Anunțul premierului israelian că țara sa poate prelua guvernarea în Gaza „pentru o perioadă nedefinită” după ce se va încheia conflictul  poate reprezenta, formal, o nouă etapă de importanță capitală în construcția eșafodajului de tip conflictual în zonă și o ieșire din zona reglementărilor internaționale, fiind, de facto, echivalentă cu preluarea prin forță a unui teritoriu străin și instaurarea unei administrații proprii, evident susținută de forța armelor. Și posibil, aproape inevitabil, instalarea în zonă a unor colonii israeliene care să schimbe, nimeni nu știe pentru cât timp, structura demografică din zonă în condițiile în care operațiunile militare în curs au provocat deja exodul a aproape un milion de persoane, deplasare forțată de populație care se continuă și în acest moment sub presiunea apelurilor ultimative adresate de armata israeliană.

image

Se încheie astfel o etapă istorică pe care, din comoditate, marile puteri interesate din diverse motive de soarta Orientului Mijlociu au crezut-o ca definitiv rezolvată în momentul în care, în august 2005, forțele israeliene s retrăgeau din Gaza exact la 38 de ani după ce au cucerit-o de la Egipt , abandonând coloniile și lăsând enclava sub controlul total al Autorității Palestiniene. Doar un an mai târziu (25 iunie 2006), formațiunea Hamas obține majoritatea mandatelor în urma alegerilor legislative palestiniene. Din acel moment se declanșează o suită de confruntări cu forțele israeliene dar – și aici a fost uriașa greșeală a serviciilor d informații din Israel și a analiștilor politici și militari americani care au crezut în estimările date de ei – nu a fost deloc real ceea ce s-a prezentat drept conflictul ireductibil între forțele Hamas și cele fidele Autorității Palestiniene, în principal Al Fatah..Israelienii și coordonatorii americani s-au bazat pe acest conflict ca falie dramatică care avea să slăbească nu numai forțele palestiniene, dar avea să divizeze dramatic și sprijinul eventual din partea țărilor arabe și, prin extensie, al lumii musulmane.

Ce se petrece acum arată că, dimpotrivă, în momentul când a apărut o situație de reală gravitate, pozițiile lumii arabe și cele ale musulmanilor din toată lumea se coagulează într-o mișcare de opoziție violentă nu numai față de Israel, ci și față de interesele lumii occidentale, în special a americanilor.

Ce spune acum Beniamin Netanyahu este că „eu cred că Israelul, pentru o perioadă nedeterminată de timp,  va trebui să asigure responsabilitatea totală a securității deoarece am văzut ce se întâmplă când nu am făcut asta. Când nu avem responsabilitatea acestei securități, atunci ceea ce avem este o erupție a terorii celor din Hamas la o scară pe care nu ne-am fi închipuit-o”. Iar ministrul său al apărării, Yoav Gallant este și mai precis când afirmă că scopul este de a se stabili în Gaza „o nouă realitate de securitate pentru cetățenii din Israel”.

Este, practic, din păcate, un eșec major al SUA de a impune ceva Israelului sau măcar de a influența oarecum deciziile politice și militare ale guvernului de război de la Tel Aviv, nici măcar apelul Președintelui Biden nefiind luat în considerare deoarece Netanyahu rămâne ferm pe poziția de a nu oferi „pauzele pe motive umanitare” în desfășurarea atacurilor. Context în care capătă din ce în ce mai mult sens celelalte atacuri, susținute de Președintele Erdogan, devenit purtătorul principal al steagului revoltei lumii islamice. Și, fără încetare, vorbește despre crime de război în desfășurare are, cerând reacția comunității internaționale.

Știe exact ce face, atacând preventiv în așteptarea unui eveniment care este așteptat să se producă în curând: prezentarea unor prime concluzii ale Comisiei de anchetă a ONU care strânge dovezi privind crimele de război comise de toate părțile combatante în Israel și în Teritoriile Palestiniene Ocupate începând cu data de 7 octombrie 2023. Aveți aici https://www.facebook.com toate datele privind activitatea comisiei respective, deosebit de actuale acum deoarece, în funcție de decizia judecătorilor Curții, ar putea fi demarată o acțiune ulterioară. Asta era ideea până în acest moment, adică un proces similar cu cel declanșat, în ce privește foarte gravele încălcări aloe dreptului internațional în zonele preluate de Rusia în estul Ucrainei. Dar, în acest moment, anunțul premierul israelian vorbește despre reinstaurarea controlului de securitate în zona Gaza, făcând imposibilă orice acțiune ulterioară a Tribunalului Penal Internațional.

image

S-ar putea ca, într-adevăr, Antonio Guterres să aibă dreptate când spune că „acest coșmar din Gaza este mai mult decât o criză umanitară., Este o criză a umanității”, cu referire la rapoartele care spun că, acolo, acum, un copil moare la fiecare 10 minute. Dar am ajuns la etapa în care asta a ajuns să fie statistică a morții zilnice folosită pentru demonstrația de propagandă ostilă bună pentru a justifica și morții de mâine, într-o spirală a distrugerii fără sfârșit. Cu politicieni care nu mai știu ce să facă, ce să spună și ce să promită.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite