Liderii studenţilor au acceptat oferta de dialog a şefului Executivului din Hong Kong

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Liderii studenţilor care protestează în aceste zile pe străzile din Hong Kong au anunţat de curând că au acceptat oferta de dialog a şefului Executivului. Chiar şi aşa însă, manifestanţii solicită în continuare demisia acestuia, scrie AFP.

Astfel, Federaţia Studenţilor din Hong Kong urmează să aibă o întâlnire publică alături de secretara şefă a administraţiei, Carrie Lam. Anterior, şeful Executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, i-a invitat la dialog pe demonstranţii pro-democraţie, într-o încercare de detensiona situaţia.

În urma cu o zi, studentii avertizau că în lipsa unor consultări sunt pregătiţi să ocupe mai multe clădiri administrative din Hong Kong.

De asemenea, activiştii pro-democraţie i-au cerut în mod expres şefului Executivului, Leun Chun-ying, să demisioneze. Reacţia acestuia a fost că nu va elibera funcţia pe care o deţine la presiunea străzii.

„Eu nu demisionez pentru că trebuie să continui să lucrez la reforma electorală”, a declarat şeful Executivului.

Cu doar o zi în urmă, ministrul chinez de Externe, Wang Yi a calificat drept „ilegale” manifestaţiile pro-democraţie ale studenţilor din Hong Kong.

„Guvernul din China şi-a anunţat ferm şi clar poziţia: problemele din Hong Kong sunt probleme interne ale Chinei. Toate statele trebuie să respecte suveranitatea Chinei. Nicio ţară şi nicio societate nu va tolera acţiunile ilegale care încalcă ordinea publică”, a declarat miercuri ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

De o săptămână, zeci de mii de chinezi blochează cartierul general al poliţiei, precum şi sediul Executivului, afectând totodată activitatea economică şi circulaţia persoanelor din fosta colonie britanică.

Poliţia şi autorităţile de la Hong Kong i-au avertizat pe protestatari că vor folosi gaze lacrimogene sş gloanţe de cauciuc dacă nu vor elibera de bună voie zonele ocupate.

În urmă cu o lună, Beijngul a anunţat că toţi candidaţii care vor dori să intre în cursa pentru conducerea Hong Kong-ului, programată pentru 2017, trebuie să fie aprobaţi mai întâi de către autorităţile chineze, lucru care a provocat nemulţumirea cetăţenilor din fosta colonie britanică.


Citeşte şi:

Demonstraţiile pro-democraţie din Hong Kong sunt „ilegale”, apreciază ministrul chinez de Externe

Pentru prima dată de la izbucnirea lor, manifestaţiile pro-democraţie din Hong Kong au fost catalogate drept „acţiuni ilegale” de către ministrul chinez de Externe, Wang Yi, relatează BBC. Cu toate acestea, mii de studenţi rămân pe străzi şi cer să-şi aleagă singuri propriii conducători.

Simbolurile revoluţiei din Hong Kong: un adolescent care a dat startul protestelor şi imnul rock al demonstranţilor

Joshua Wong are doar 17 ani, dar este cofondator al „Scholarism“, mişcare ce a dat startul protestelor din Hong Kong. Tânărul este implicat în campanii de acest fel încă de când avea 15 ani, însă nu-i place să fie considerat un model. Demonstranţii din Hong Kong sunt reprezentaţi de unele dintre cele mai puternice simboluri: adolescenţi implicaţi social şi melodii rock sau din musicaluri pe post de imnuri.

Lucruri care pot fi văzute doar la un protest din Hong Kong

Zeci de mii de tineri din Hong Kong demonstrează paşnic, aceştia încercând să evite declanşarea unei confruntări cu forţele de ordine şi să obţină ceea ce îşi doresc: alegeri libere pentru desemnarea şeful guvernului local.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite