Lansarea unei rachete nord-coreene a stârnit confuzie și frică în Japonia. Locuitorii, avertizați să se evacueze

0
Publicat:

Autoritățile locale din Hokkaido au emis și apoi au retras o alertă care avertiza că racheta ar putea cădea pe insulă.

Rachetă lansată de Coreea de Nord
Rachetă lansată de Coreea de Nord

O rachetă lansată joi dimineață de Coreea de Nord a provocat teamă și confuzie în Japonia, după ce un sistem de alertă administrat de guvern a avertizat locuitorii că proiectilul ar putea cădea pe insula Hokkaido din nordul Japoniei sau în apropierea acesteia, scrie theguardian.com.

Sistemul de difuzare de urgență - J-Alert - a spus milioanelor de oameni din Hokkaido să se pună imediat la adăpost după ce Nordul a testat ceea ce părea a fi o rachetă cu rază lungă de acțiune.

Sistemul a emis avertismentul de evacuare cu puțin înainte de ora locală 8.00, dar l-a ridicat la scurt timp după aceea, spunând că a prezis "eronat" că racheta va cădea în apropierea insulei.

Dar guvernul japonez a declarat ulterior că avertismentul de evacuare de urgență emis și retras ulterior a fost adecvat și nu a fost făcut din greșeală.

"Nu am corectat informațiile emise de J-Alert", a declarat secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, într-o conferință de presă.

Matsuno a declarat că racheta nord-coreeană a dispărut de pe radarul Japoniei imediat după ce a fost detectată, adăugând că, în urma unor analize ulterioare, s-a constatat că nu există nicio posibilitate ca aceasta să aterizeze pe teritoriul Japoniei, ceea ce a determinat autoritățile să ridice avertismentul de evacuare.

"Avertizarea J-Alert a fost emisă pentru a informa cetățenii cu privire la pericolul căderii unei rachete, pentru a acorda prioritate siguranței cetățenilor", a declarat Matsuno.

Au mai existat probleme cu J-Alert și înainte. În octombrie, a fost emis un avertisment de evacuare atunci când o rachetă a zburat deasupra Japoniei, dar acesta a venit atât de târziu încât majoritatea oamenilor nu au fost conștienți de el până când proiectilul a căzut în Pacific. O lună mai târziu, un avertisment a fost emis în mod eronat, spunând că o rachetă a survolat Japonia.

Joi, un student a declarat pentru postul public de televiziune NHK că alerta a provocat o alarmă momentană într-o gară din Hokkaido. "Pentru o secundă, în tren a fost panică, dar un lucrător din gară ne-a spus să ne calmăm, iar oamenii au făcut-o", a declarat bărbatul, al cărui nume nu a fost menționat de NHK.

Casa Albă a declarat că "condamnă ferm" testul cu rachete. "Ușa nu s-a închis în fața diplomației, dar Pyongyang trebuie să înceteze imediat acțiunile sale destabilizatoare și să aleagă în schimb angajamentul diplomatic", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-un comunicat.

Paza de coastă a Japoniei a declarat că proiectilul a căzut în mare la est de Coreea de Nord. Ministrul apărării, Yasukazu Hamada, a declarat reporterilor că racheta nu a căzut pe teritoriul Japoniei sau în zona economică exclusivă.

Anterior, locuitorilor din Hokkaido li s-a ordonat să "evacueze imediat" și să se adăpostească într-o clădire sau în subteran, avertizând că se așteaptă ca racheta să aterizeze în jurul orei 8.00.

Oficialii guvernului local din Hokkaido au declarat ulterior că nu există "nicio posibilitate" ca racheta să atingă insula.

Alarma falsă de joi nu va fi făcut prea mult pentru a calma nervii în Hokkaido, unde locuitorilor li s-a spus pentru prima dată să se pună la adăpost după o lansare de rachetă în 2017.

Televiziunea publică NHK a declarat că serviciile de trenuri de pe insulă au fost întrerupte pentru scurt timp joi dimineață, dar au fost reluate imediat ce avertismentul a fost retras.

Lansarea a avut loc la câteva zile după ce liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a cerut o întărire a descurajării de război a țării într-o "manieră mai practică și mai ofensivă" pentru a contracara "agresiunea" SUA.

Nordul și-a intensificat testele de armament și și-a înăsprit retorica în ultimele săptămâni, aparent ca răspuns la exercițiile militare comune la care participă forțele americane și sud-coreene și despre care regimul de la Pyongyang spune că sunt repetiții pentru o invazie a teritoriului său. Washingtonul și Seulul insistă asupra faptului că exercițiile sunt pur defensive.

"Provocările Pyongyangului continuă dincolo de protestul față de exercițiile de apărare dintre SUA și Coreea de Sud, deoarece Kim Jong-un nu a terminat încă de demonstrat capacitățile sale de lansare a încărcăturii nucleare", a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, adăugând că eșecul recent al Nordului de a menține comunicații zilnice cu Sudul prin intermediul unei linii telefonice transfrontaliere "crește riscul unei escaladări neintenționate".

Cu puțin timp înainte ca Japonia să emită alerta joi, Statul Major al armatei sud-coreene a declarat că Coreea de Nord a tras ceea ce părea a fi o rachetă balistică la ora 7:23 dimineața din apropierea Pyongyangului.

Armata sud-coreeană a declarat că se află în stare de alertă maximă și își menține poziția de pregătire în strânsă coordonare cu SUA.

Lansarea rachetei de joi a avut loc pe fondul deteriorării relațiilor dintre cele două Corei.

În această săptămână, Coreea de Sud a acuzat Nordul de "iresponsabilitate" după ce Pyongyang a întrerupt contactul telefonic direct cu Seulul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite