Kim îi droghează pe chinezi
0China are o mare problemă cu metamfetamina provenită din Coreea de Nord. În pofida tuturor măsurilor luate, drogul psihostimulent produs de nord-coreeni inventivi cu complicitatea autorităţilor ajunge în nord-estul Chinei, de unde este transportat de reţelele locale de distribuţie către vestul şi sudul ţării.
Iniţial, regimul stalinist de la Phenian a încurajat producerea metamfetaminei pentru a face rost de valută. Operaţiunea a fost supravegheată de Biroul 39, o instituţie secretă care coordonează din umbră companiile de stat din Coreea de Nord. După 2005, Phenianul a început să dea semne că ar fi renunţat la producerea de metamfetamină, după o serie de scandaluri cu vecinul chinez şi din cauza sancţiunilor. Însă, pe fondul închiderii unor fabrici, specialişti rămaşi fără locuri şi cetăţeni cu spirit întreprinzător au preluat ideea şi şi-au pus pe picioare propriile afaceri bazate pe producţia de metamfetamina şi traficul de droguri interzise, spune Sheena Greitens, o cercetătoare din cadrul Universităţii Harvard care a urmărit traseul în lume al drogurilor provenite din Coreea de Nord.
În China, drogul este folosit pe larg, începând de muncitorii din fabrici până la oameni de afaceri. Doar în 2010, poliţia chineză a confiscat metamfetamină provenind din Coreea de Nord în valoare de 60 de milioane de dolari, însemnând probabil o mică parte din cantitatea livrată la nivel mondial.
În ciuda sistemului legal extrem de dur, autorităţile nord-coreene au fost mai degrabă tolerante faţă de fenomenul traficului de droguri. Având în vedere că analgezicele sunt aproape de negăsit, metamfetamina este folosită cel mai des pentru calmarea durerilor. De asemenea, metamfetamina scade apetitul, efect căutat de mulţi nord-coreeni din cauza lipsei de alimente. Potrivit unor nord-coreeni fugiţi în Coreea de Sud, până la 80% din locuitorii unor oraşe din Nord folosesc metamfetamina. Un studiu din 2013 al North Korea Review estima că 40% dintre nord-coreeni folosesc acest drog. Mai mult, marijuana este legală şi poate fi găsită în numeroase gospodării din Coreea de Nord.
Relaţiile dintre China şi Coreea de Nord s-au agravat la începutul acestui an, după anunţul Phenianului privind testarea unei bombe cu hidrogen.
Ministerul chinez de Externe a condamnat acest test şi orice test viitor, arătându-se deranjat de faptul că Phenianul nu anunţat Beijingul cu privire la intenţiile sale.
În general, relaţiile dintre Beijing şi Phenian au fost reci de când Kim Jong-un i-a succedat la putere tatălui său, Kim Jong Il, în decembrie 2011 şi şi-a început regimul cu epurarea câtorva oficiali de rang înalt ce aveau legături importante cu China. În acest context, Banca Chinei a încetat în 2013 tranzacţiile cu Banca de Comerţ Exterior a Coreei de Nord.