Zeci de mii de civili din Gaza au fugit în sudul Fâșiei. Premierul Netanyahu exclude orice încetare a focului până la eliberarea ostaticilor

0
Publicat:

Armata israeliană, care desfăşoară operaţiuni terestre împotriva acestei grupări, a transmis că aproximativ 50.000 de civili au fugit miercuri din nordul enclavei palestiniene către sud prin „culoarul de evacuare" pe care l-a securizat pentru a doua zi consecutiv.

Gaza este bombardată fără încetare de armata israeliană FOTO Profimedia
Gaza este bombardată fără încetare de armata israeliană FOTO Profimedia

Netanyahu a menţionat în declaraţia sa că doreşte „să înlăture orice zvonuri zadarnice".Nu va exista o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noştri", a indicat el, în timp ce circulă informaţii despre negocieri conduse de Qatar, ţară care, conform unei surse apropiate de Hamas, ar media eliberarea a 12 ostatici, dintre care 6 americani, în schimbul unui armistiţiu umanitar pentru trei zile.

Şi o sursă din Qatar, care s-a exprimat cu condiţia anonimatului, a vorbit despre o mediere „în coordonare cu SUA (...) pentru a obţine eliberarea a 10-15 ostatici în schimbul unei încetări a focului pentru două zile".

Conform sursei apropiate de Hamas, divergenţele în aceste negocieri secrete privesc în acest moment durata armistiţiului şi includerea într-un eventual acord a părţii de nord a Fâşiei Gaza, iar „Qatarul aşteaptă un răspuns al israelienilor" asupra acestor puncte.

Peste 240 de persoane au fost luate ostatice de Hamas în timpul incursiunii acesteia în sudul Israelului pe 7 octombrie. Gruparea islamistă a ucis acolo în acea zi peste 1.400 de persoane, majoritatea civili.

Războiul a continuat cu represaliile Israelului, care de atunci bombardează neîncetat Fâşia Gaza pentru a anihila mişcarea Hamas, ultimul bilanţ al victimelor din enclava palestiniană controlată de această mişcare indicând miercuri peste 10.000 de morţi, dintre care mai mult de 40% sunt copii.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite