Jihadul de primăvară: un nou val de atacuri islamiste se dezlănţuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozia unei maşini-capcană a avariat puternic clădirea Ambasadei Franţei din Tripoli
Explozia unei maşini-capcană a avariat puternic clădirea Ambasadei Franţei din Tripoli

Experţii cred că multiplicarea incidentelor teroriste reprezintă doar începutul unui nou val de atacuri islamiste în întreaga lume.

Atentatul din timpul maratonului de la Boston, de săptămâna trecută, în urma căruia au murit trei oameni şi au fost răniţi peste 200, a fost urmat de un atac cu maşină-capcană asupra Ambasadei Franţei din Tripoli, dar şi de o serie de arestări a unor suspecţi islamişti care plănuiau diverse acţiuni teroriste în Canada, Spania şi Marea Britanie.

Experţii în terorism susţin că este posibil ca prin intermediul diverselor site-uri şi forumuri jihadiste să se fi dat semnal celulelor islamiste „adormite“ să treacă la acţiune. Atacul ucigaş de la Boston ar fi trebuit să nu ia prin surprindere serviciile secrete din Statele Unite, deoarece vine după o serie de incidente relevante, deşi aparent dispersate în lume, susţin experţii în terorism. Mai mult, Serviciul de Informaţii al Canadei (CSIS) a dat publicităţii, în ianuarie, un raport alarmist în care atrăgea atenţia asupra „pericolului crescut al islamismului sunnit“. Specialiştii CSIS descriau locurile de propagare a acestei ideologii în Canada, forumurile jihadiste de pe internet şi facilităţile mult prea mari în materie de imigraţie pentru persoane dubioase.

Libia: Maşină-capcană la ambasada Franţei

Cel mai recent şi mai grav atac antioccidental, cu maşină-capcană, este cel de ieri asupra reprezentanţei diplomatice a Franţei în Libia, în urma căruia doi paznici francezi au fost răniţi, dintre care unul grav. Clădirea în care se află sediul Cancelariei a fost avariată puternic, iar o parte a unui zid al incintei s-a prăbuşit. Din cauza violenţei exploziei, două vile din faţa ambasadei au suferit pagube importante, iar ferestrele unui magazin situat la o distanţă de 200 de metri au fost sparte din cauza suflului. Deocamdată, nu se cunosc motivele sau autorii atentatului.

Canada: Atac terorist dejucat

În Canada, poliţia a dejucat un atac terorist asupra unui tren care pleca din Toronto cu destinaţia New York. Poliţia canadiană a arestat doi bărbaţi care ar avea legături în Al-Qaeda şi care aveau de gând să arunce în aer garnitura. Cu toate acestea, autorităţile canadiene spun că pasagerii trenului nu s-au aflat niciun moment în pericol, pentru că atentatorii erau sub supravegherea poliţiei de cel puţin un an.

Cei doi suspecţi, Chiheb Esseghaier şi Raed Jaser, au fost inculpaţi pentru „complot în vederea comiterii unui atentat terorist“ şi „complot sub conducerea unui grup terorist“. Suspecţii, care nu aveau cetăţenie canadiană şi a căror naţionalitate nu a fost dezvăluită, „erau susţinuţi de elemente Al-Qaeda care se află în Iran“, mai ales prin „sfaturi şi ordine“, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei canadiene, adăugând că „nu există informaţii care să indice că aceste atacuri erau susţinute de statul iranian“. La anchetă a participat şi FBI-ul. Raymond Boisvert, fostul număr doi al serviciilor de informaţii canadiene, a declarat pentru CBC că „suspecţii din Canada ar putea avea o legătură cu alte celule sau indivizi din Statele Unite“. Atentatul ar fi putut fi mai periculos ca cel care era plănuit în 2006 de grupul celor „18 din Toronto“, de asemenea dejucat, conform CBC. Membrii acestuia voiau să lovească o serie de instituţii canadiene, mai ales Bursa, sediul serviciilor de informaţii şi Parlamentul din Ottawa.

Presa canadiană a mai scris săptămâna trecută că un spectaculos atac realizat la 14 aprilie de un commando shebab la Mogadishu (cel puţin 34 de morţi) a fost condus de un fost student canadian, Mahad Ali Dhore. La începutul lui aprilie s-a aflat că un canadian a fost la rândul lui reţinut în Mauritania, unde a fost condamnat în 2012 pentru că a încercat să se alăture unei tabere Al-Qaeda în Maghrebul islamic (Aqmi), în Mali. Relativ neafectată de terorismul internaţional, Canada a apărut în ultimul timp ca un teren propice recrutării viitorilor islamişti extremişti.

Spania: Arestări în rândul islamiştilor

Poliţia spaniolă a arestat în Murcia şi Zaragoza e doi presupuşi membri ai unei celule radicale islamice care ar face parte din organizaţia teroristă Al-Qaida pentru Maghrebul Islamic.

Ministerul spaniol de Interne a transmis faptul că „profilul lor se aseamănă celor două persoane care au comis recent masacrul terorist“ de la maratonul din Boston. Arestarea celor doi – algerianul Nou Mediouni şi marocanul Hassan El Jaaouani – a fost făcută în cadrul unei colaborări internaţionale cu forţe poliţieneşti din Franţa şi Maroc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite