„Alertă specială” în Japonia, din cauza unui taifun care ameninţă centrala Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puternicul taifun Man-yi traversa luni dimineaţa sudul Japoniei, cu ploi „fără precedent” în mai multe regiuni plasate „sub alertă specială”, iar centrala de la Fukushima se pregătea să înfrunte acest fenomen violent care a lăsat în urmă dispăruţi, răniţi şi pagube, în vest, relatează AFP.

Taifunul, al 18-lea din acest sezon în Asia, s-a abătut luni asupra insulei principale, Honshu, la nivelul prefecturii Aichi, în partea central-sudică, la ora locală 7.40 (1.40, ora României), a anunţat Agenţia de Meteorologie.

El era însoţit de rafale puternice de vânt, de până la 160 de kilometri pe oră, şi de ploi calificate în anumite locuri ca "teribile", pe un perimetru extins.

„Alerte sepciale" de nivel maxim au fost emise de către Agenţia de Meteorologie în mai multe regiuni, inclusiv în fosta capitală imperială Kyoto (vest), din cauza unui nivel de „precipitaţii care nu a mai fost întâlnit vreodată".

Luni dimineaţa, trei persoane erau date dispărute în vest, iar alte 29 au fost rănite, potrivit postului de televiziune NHK. Zeci de case au fost inundate sau avariate de alunecări de teren.

Apeluri la evacuare au fost lansate în total pentru peste o jumătate de milion de persoane, în mai multe regiuni din sud-vest, inclusiv în provinciile Kyoto şi Osaka.

Estul ţării aştepta, de asemenea, ploi, luni dimineaţa, Tokyo spre prânz, iar la începutul după-amiezii regiunea Fukushima, unde se află centrala avariată de un tsunami pe 11 martie 2011, foarte vulnerabilă din această cauză. Un nivel excepţional de precipitaţii sunt aşteptate şi acolo.

Exploatantul, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anunţat duminică faptul că a consolidat echipamente considerate cruciale, cum ar fi conducte de apă pentru răcirea reactoarelor sau pompe, iar patrulele de supraveghere au fost sporite.

Există temerea că o intensificare a ploilor ar putea creşte cantităţile de apă radioactivă, deja importante, care s-au infiltrat în subsolul complexului atomic aflat în pericol.

Muncitori au început deja să pompeze apa de ploaie care s-a acumulat duminică în jurul rezervoarelor pline cu lichid cu cesiu, tritiu şi stronţiu care, potrivit măsurătorilor efectuate în cadrul prelevări în diverse zone vizate, au fost deja contaminate, uneori în grade foarte ridicate.

Grupurile de transport aerian şi feroviar au anunţat o reducere a nivelului serviciunlui asigurat.

Cel puţin 300 de zboruri interne vor fi anulate luni, în special cu plecare de la Tokyo. Vor fi reduse şi legături asigurate de trenuri, dintre care o parte sunt linii de mare viteză. Luni este însă zi liberă, ceea ce ar urma să conducă la evitarea unor consecinţe grave la orele de vârf.

Anul acesta Japonia a fost relativ ocolită de taifunuri, dar ploi puternice au provocat numeroase pagube în august, în vest, în timp ce estul s-a confruntat cu un val de căldură uscată care s-a soldat cu 350 de morţi (persoane în vârstă) şi a cauzat îngrijorări cu privire la rezervele de apă, în special la Tokyo.

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Fukushima, fantoma ucigaşă

Gestionarea apei radioactive, care se scurge în ocean, este în acest moment una dintre problemele cele mai acute ale operatorulului centralei nucleare grav avariate în urma cutremurului devastator din Japonia, din martie 2011.

Japonia rămâne fără energie nucleară

Înainte de dezastrul de la Fukushima, Japonia era al treilea producător mondial de energie nucleară. Acum, ultimul reactor activ se va închide săptămâna viitoare.

Japonia ar putea vărsa apele contaminate de la Fukushima în ocean

Autorităţile nipone de reglementare a energiei nucleare au reiterat luni posibilitatea de a devărsa apa contaminată de la Fukushima în apele oceanice, după ce compania energetiă Tepco a recunoscut că, de la dezastrul din 2011, au avut loc constant scurgeri radioactive, care nu au fost stopate nici până în prezent.

Alertă sporită la centrala nucleară Fukushima: autorităţile au emis cea mai gravă avertizare de la catastrofa din 2011

Autoritatea japoneză privind reglementarea sectorului nuclear a evaluat amploarea scurgerilor de reziduuri radioactive de la centrala nucleară Fukushima şi a ridicat gradul de alertă la nivelul 3, echivalentul unui „incident grav”, potrivit sistemului internaţional de clasificare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite