România va lua parte la misiunea UE din Marea Roșie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România și-a anunțat disponibilitatea de a participa la misiunea Uniunii Europene în Marea Roșie în timpul întâlnirii de la Roma între premierii Giorgia Meloni şi Marcel Ciolacu, ocazie cu care s-a semnat declarația privind parteneriatul strategic consolidat dintre cele două țări.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Italia, Germania, Franța, Belgia si-au anunțat participarea în timp ce România și-a manifestat intenția de a lua parte la misiune, a declarat ministrul de Externe italian, Antonio Tajani.

Conform ambasadorului Italiei la Bucureşti, Alfredo Maria Durante Mangoni, partea română şi-a manifestat disponibilitatea de a participa, dar modul concret în care se va realiza acestă intenție se va stabili prin discuții la nivel European, la Bruxelles.

Misiunea, numită  Aspides (scut în limba greacă) are ca scop asigurarea securității și liberații de navigație în Marea Roșie, un coridor extrem de important aflat sub amenințarea atacurilor rebelilor Houthi.

Comandamentul va fi localizat în Larissa, Grecia, iar conducerea operațională a forței navale va fi asigurată de un amiral italian,  Stefano Costantino. Autoritățile de la Bruxelles se așteaptă ca forța navală să devină operațională în câteva săptămâni.

„Europa va asigura libertatea de navigare în Marea Roșie, în coordonare cu partenerii noștri internaționali”, a postat președinta Comisiei Europene, Ursula  Von der Leyen, pe rețeaua X (fosta Twitter).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite