Israelul nu va putea distruge Hamas fără să ocupe Gaza | ANALIZĂ The Economist

0
Publicat:

În cei 18 ani care au trecut de la retragerea trupelor din Fâșia Gaza, Israelul a invadat-o de două ori. Prima a fost Operațiunea Plumb turnat, care a implicat o invazie terestră de 15 zile în ianuarie 2009. A doua a fost Operațiunea Linie de Apărare din 2014, în timpul căreia Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au petrecut 19 zile în Sector.

După 18 ani de la retragerea trupelor din Fâșia Gaza, Israelul a invadat-o de două ori. FOTO EPA-EFE
După 18 ani de la retragerea trupelor din Fâșia Gaza, Israelul a invadat-o de două ori. FOTO EPA-EFE

„O a treia invazie terestră ca răspuns la uciderile în masă ale civililor israelieni de către Hamas, care controlează Gaza, este iminentă. Este probabil să fie mai pe scară largă, de lungă durată și mai violentă decât orice sa întâmplat înainte”, scrie The Economist.

Aviația, artileria și rachetele lansate de pe uscat și pe mare bombardează deja Fâșia Gaza. Acest lucru se întâmplă la scară mai mare și cu mai puțină reținere sau avertizare prealabilă decât în ​​campaniile anterioare. Oficialii israelieni spun că IDF nu mai folosește politica sa de „loc pe acoperișuri”, în care forțele aeriene au avertizat cu privire la atacuri aeriene trăgând mai întâi cu un proiectil inofensiv asupra unei clădiri țintă. Potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății din Gaza, cel puțin 900 de palestinieni au fost uciși până în prezent, mulți dintre ei civili.

Liderii politici israelieni studiază în prezent amploarea ofensivei terestre . Una dintre opțiuni este o invazie superficială, cum s-a întâmplat în 2014, când IDF a capturat teritoriul adiacent graniței. Acest lucru a fost făcut pentru a bloca tunelurile folosite pentru a introduce alimente, militanți și arme. Forțele israeliene s-au oprit la periferia marilor orașe pentru a evita luptele urbane.

Cealaltă opțiune este o incursiune mai profundă de a ocupa cea mai mare parte a Fâșiei Gaza, unde locuiesc peste 2 milioane de oameni, inclusiv intră în orașe, așa cum a fost cazul în 2009. Cu toate acestea, aceste abordări din trecut pot părea inadecvate pentru israelieni, având în vedere indignarea larg răspândită față de atrocitățile Hamas.

„Scara va fi mai mare decât înainte și mai strictă. Operațiunea nu va fi curată... Vom acționa foarte, foarte agresiv împotriva Hamas. Trebuie să schimbăm paradigma”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Richard Hecht.

Liderii israelieni au promis că vor „distruge Hamas” în loc să-l slăbească pur și simplu, așa cum a fost cazul în trecut.

„Era negocierilor cu acești sălbatici s-a încheiat. A sosit momentul să distrugem infrastructura teroristă a Hamas, să o ștergem complet de pe fața pământului, astfel încât astfel de orori să nu se mai repete”, a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Eran.

Vestea groaznicului masacru din Kibbutz Kfar-Aza a înrăutățit starea de spirit. Unii fac aluzie la pedeapsa colectivă.

„Hamas a devenit ISIS, iar locuitorii din Gaza sărbătoresc în loc să se înfioreze. Oamenii brutali sunt tratați în consecință”, a spus generalul israelian.

Daniel Bayman de la Universitatea Georgetown a remarcat că Hamas este profund înrădăcinat în Gaza. A pătruns într-un număr mare de organizații caritabile, școli și moschei.

„Separarea Hamas de Gaza este o sarcină aproape imposibilă”, spune el.

O reocupare a Gazei rămâne puțin probabilă. Israelul a abandonat-o în 2005 în parte pentru că era prea scump de întreținut. Baiman a remarcat că în Cisiordania, Israelul folosește Autoritatea Palestiniană - un rival al Hamas - ca un fel de forță auxiliară. În Gaza, aceasta nu este o opțiune. Folosirea trupelor israeliene ar duce la faptul că o mare parte a IDF ar fi blocată. În Cisiordania tulburată, trupele ar fi lipsite de personal.

Israelul intră în „ofensivă totală”, Gaza nu se va întoarce niciodată la ceea ce a fost

„Ultimul lucru pe care îl doresc politicienii israelieni este un flux constant de victime din Gaza, unde mor mai mulți israelieni în fiecare săptămână”, a spus Baiman.

O abordare alternativă ar putea fi o versiune extinsă a operațiunii Plumb turnat. Dar IDF nu este încă pregătită pentru asta. Armata israeliană a mobilizat 360.000 de rezerviști, adică aproape la fel de mulți ca în timpul războiului de la Yom Kippur din 1973. Cu toate acestea, mulți dintre ei nu sunt soldați căliți în luptă, ci balast pentru unități de recunoaștere, escadroane ale forțelor aeriene și unități de sprijin din spate. Este posibil ca IDF să desfășoare două divizii blindate și o divizie aeriană ușoară, fiecare constând din 5 brigăzi. Unele dintre aceste unități așteaptă ca tancurile și alte vehicule blindate să ajungă în poziții în jurul Gazei. Alții au suferit pierderi în ultimele zile de lupte cu Hamas.

Dacă liderii israelieni ordonă în cele din urmă o invazie la scară largă, una sau două brigăzi blindate cu tancuri ar putea avansa 6 kilometri vest până la coasta nordică a orașului central Deir al-Bala pentru a tăia Fâșia Gaza la jumătate. Alte două sau trei brigăzi sunt probabil concentrate în nord, inclusiv în jurul orașului Gaza, și încă una sau două unități lângă Khan Yunis sau Rafah în sud.

image

Tunelurile Hamas

Scopul lor este probabil distrugerea Hamas și a „Jihadului Islamic Palestinian”. Accentul va fi pus pe lideri și pe infrastructura care nu poate fi lovită din aer. Hamas a construit câteva sute de kilometri de tuneluri în Gaza. Determinarea intrărilor lor și aruncarea explozibililor va fi o prioritate. Cea mai mare provocare va fi războiul urban, despre care se știe că este o afacere murdară.

În 2014, Hamas a folosit unități de asalt mici, dar bine înarmate, echipate cu mitraliere, rachete ghidate antitanc și grenade, uneori deghizate în uniforme IDF, pentru a provoca victime chiar și celor mai bune formațiuni israeliene, conform unui studiu al grupului de reflecție RAND Corporation.

„Rezistența în fața forțelor terestre israeliene a fost abilă, adaptabilă și coordonată. Personalul era pregătit să se angajeze în luptă strânsă cu forțele israeliene și a desfășurat cu hotărâre misiuni de infiltrare și ambuscadă”, arată analiza RAND.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Modelul incursiunii din Jenin

Mult va depinde de cine - Israel sau Hamas - va trage concluzii mai eficiente din această rundă anterioară de ostilități. IDF se va baza pe experiența sa recentă în Cisiordania. În iulie, două brigăzi mici cu un total de 1.000 de oameni, fără tancuri sau vehicule de luptă ale infanteriei, au intrat în orașul Jenin timp de 48 de ore, au distrus zeci de clădiri folosite de Hamas și Jihadul Islamic și au ucis 12 palestinieni, despre care se crede că ar fi fost militanți Hamas. IDF a pierdut doar doi soldați. Sarcina armatei israeliene în Gaza va fi, de asemenea, ușurată de faptul că Hamas a pierdut peste 1.500 de luptători în timpul atacului de weekend, inclusiv probabil mulți dintre cei mai motivați.

Succesul Israelului la Jenin a fost obținut în principal printr-o planificare atentă, recunoaștere bună, mișcare rapidă și acoperire constantă cu drone. Acestea din urmă vor fi imposibil de replicat în Gaza, având în vedere că va fi nevoie de un număr foarte mare de UAV-uri pentru a acoperi o suprafață mare. Cu toate acestea, IDF poate decide să lucreze în etape, concentrându-se pe mai multe domenii simultan.

Dronele vor fi și mai importante în această campanie, deoarece un număr mare de camere și senzori de la sol din jurul Gazei au fost distruși în raidul Hamas. Publicația amintește, de asemenea, că pe 7 octombrie, militanții l-au ucis pe colonelul Roy Levy, care comanda unitatea de elită a IDF „Ghost”. Aceasta este o unitate secretă de informații concepută pentru a căuta obiective inamice ascunse.

Pe lângă întârzierile în adunarea forțelor, o invazie masivă se va confrunta cu câteva obstacole semnificative. Pierderile israeliene ar putea fi semnificative, ceea ce ar putea determina IDF să folosească mai multă putere de foc.

De asemenea, armata israeliană va trebui să-și păzească granița de nord în cazul în care Hezbollah se alătură luptei. Orașele din nordul Israelului au fost evacuate. În seara zilei de 10 octombrie, Israelul a răspuns și atacurilor din Siria cu foc de artilerie.

O complicație suplimentară va fi prezența a peste 100 de ostatici israelieni și străini deținuți în Gaza. Hamas amenință că va executa un ostatic de fiecare dată când Israelul lovește casele civililor „fără avertisment”. Ministrul de Finanțe de extremă-dreapta al Israelului, Betzalel Smotrich, a cerut IDF să „nu ia în considerare problema ostaticilor”. Publicația admite că armata israeliană va folosi forțele speciale pentru a căuta și salva ostaticii, dacă este posibil. Dar, cel mai probabil, Hamas i-a dispersat pe o zonă mare, iar unii pot fi ținuți în subteran.

În cele din urmă, liderii israelieni s-au trezit între apelurile maximaliste de a elimina Hamas și imposibilitatea reocupării Gazei. Liderii Hamas și un număr semnificativ de luptători vor ieși probabil din buncărele lor și vor recăpăta controlul asupra Fâșiei Gaza odată ce IDF va pleca. Chiar dacă Israelul reușește să învingă acest grup, nu este clar cui va încredința Israelul să gestioneze teritoriul, se spune în articol.

De-a lungul carierei sale îndelungate în politica israeliană, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost precaut în privința utilizării forței militare, în ciuda belicosității sale publice. Cu toate acestea, trauma din 7 octombrie – o zi pe care președintele israelian Isaac Herzog a numit-o cea mai sângeroasă pentru evrei de la Holocaust – poate avea un impact profund.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite