Israelul are deja un plan bine stabilit ca să atace Iranul „înainte de alegerile din SUA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelian Benjamin Netanyahu FOTO: Reuters
Premierul israelian Benjamin Netanyahu FOTO: Reuters

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu este „determinat să atace Iranul înainte de alegerile din SUA” şi susţine că „timpul pentru a acţiona se apropie tot mai mult“.

În momentul de faţă, Israelul este mai aproape ca oricând de un atac menit să contracareze acţiunea nucleară a Iranului“, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, în cadrul unui interviu acordat Canalului 10 de televiziune al Israelului.

Anunţul şefului Executivului a fost urmat de poziţia comună a lui Netanyahu şi a ministrului apărării, Ehud Barak, potrivit căreia preşedintele american Barack Obama „nu va avea de ales decât să renunţe să mai lupte împotriva hotărârii de atac a Israelului“ care va avea loc înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Potrivit „Foreign Policy”, un preşedinte abia ales (Mitt Romney) sau chiar reales (Barack Obama) rareori se angajează într-un conflict armat în primul an de la instalarea în scaunul de şef al statului, motiv pentru care atacul asupra Iranului este cu atât mai imperativ pentru mai-marii israelieni.

Reporterul militar de la Canalul 10, Alon Ben-David, căruia i s-a permis, anul acesta, accesul în sediul Forţelor Aeriene ale Israelului, în timpul unui antrenament defensiv împotriva unui posibil atac iranian, se îndoieşte că Obama l-ar putea convinge pe Netanyahu să amâne ofensiva împotriva ţării care dezvoltă armament nuclear.

Opoziţia vs. majoritatea „aproape garantată” a lui Netanyahu

Însă, în ciuda determinării şefului Executivului de la Tel Aviv, există şi o opoziţie faţă de un posibil atac împotriva centrelor de cercetare şi dezvolare nucleară ale Iranului. În rândurile opozanţilor se numără şi preşedintele Shimon Peres, şeful Armatei, generali cu funcţii înalte în aparatele de stat, serviciile de contrainformaţii, liderul politic al opoziţiei Shaul Mofaz şi „bineînţeles, americanii”, scrie publicaţia „The Times of Israel”.

Însă puterea de decizie asupra efectuarii atacului asupra Iranului o deţine Guvernul de la Tel Aviv, iar în această instituţie premierul se bucură de o majoritate „aproape garantată”. Mai mult de atât, Netanyahu a început deja să exercite activităţi de lobby pe lângă alţi membri ai guvernământului, precum liderul coaliţiei ultra-ortodoxe Shad, rabinul Ovadia Yosef. Consilierul pe probleme de securitate naţională, Yaakov Amidror, a fost delegat să-l convingă pe Yosef de necesitatea unei ofensive împotriva Iranului.

Opunere mai mult verbală a Statelor Unite

Semne de întrebare planează şi asupra reticenţei Statelor Unite ale Americii de a susţine un atac anti-iranian. Deşi oficialii de la Casa Albă au militat pentru soluţii diplomatice şi sancţiuni economice ca modalitate de suprimare a activităţilor de dezvoltare nucleară ale guvernului de la Teheran, Washingtonul, sub administraţia Obama, a investit ani la rând miliarde de dolari în sistemele de apărare ale Israelului, atrage atenţia „Foreign Policy”.

Presa israeliană, care anunţă de bună vreme un război israelo-iranian, scrie despre opunerea americanilor faţă de posibila ofensivă asupra Iranului. Discuţiile privind un conflict armat între Tel Aviv şi Teheran s-au înmulţit imediat după atacul asupra turiştilor israelieni, din staţiunea bulgară Burgas. Incidentul a fost pus pe seama grupării libaneze şiite Hezbollah, care s-ar fi supus ordinelor date de Iran.

Cu toate acestea, „nu există nicio urmă de îndoială că planurile de război direcţionate împotriva Teheranului au început la Pentagon încă din 2003, sunt organizate la cel mai înalt nivel la Washington, în consultaţie şi coordonare cu Tel Aviv. Chiar dacă Israelul participă la dirijarea războiului, nu joacă un rol central în stabilirea agendei politice”, atrage atenţia Al-Jazeera.

<strong>Planurile de atac</strong>

Deşi o astfel de acţiune ar impune păstrarea cu sfinţenie a secretului de stat privind planul de atac, jurnalistul BBC News Richard Silverstein a reuşit să obţină informaţii despre modul în care guvernul de la Tev Aviv intenţionează să distrugă centrele de dezvoltare de armament nuclear din Iran.

Jurnalistul BBC News susţine că documentul care dezvăluie planurile a fost transmis de un oficial al armatei israeliene care se opune atacului asupra Iranului.

Potrivit lui Silverstein, asaltul Israelului se va deschide cu o lovitură coordonată, care va presupune şi un atac informatic fără precedent ce va paraliza întregul regim iranian şi abilitatea de a şti ce se întamplă la graniţe.

Internetul, telefoanele, radioul, televiziunea, comunicaţiile prin satelit şi cablurile de fibră optică care alimentează sau provin de la instalaţiile centrale, inclusiv reţeaua bazelor subterane cu proiectile de la Khorramabad şi Isfahan vor rămâne fără conexiune.

Reţeaua electrică de-a lungul Iranului va fi paralizată şi staţiile cu transformatoare vor suferi distrugeri masive de la muniţiile pe bază de fibră de carbon, care sunt mai fine decât firul de păr uman, cauzând scurt-circuite a căror reparaţie necesită îndepărtarea lor completă.

Sute de proiectile navale vor zdrobi sistemele de control şi de comandă, facilităţile de cercetare şi de dezvoltare, dar şi reşedinţa personalului senior din aparatele de dezvoltare nucleară şi a rachetelor. 

Satelitul „Blue and White“, al cărui sistem permite evaluarea daunelor provocate diferitelor ţinte, va trece peste Iran. Astfel datele vor fi transferate direct avioanelor de luptă israeliene, care vor lua drumul Iranului. Aceste aeronave sunt echipate cu un sistem electronic de război necunoscut publicului, ce le va asigura invizibilitatea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite