Ce demonstrează atacul de la Burgas: Iranul este în „război deschis" cu Israelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Israelului a acuzat Iranul că ar fi într-un „război deschis" cu ţara sa, pentru că susţine gruparea libaneză Hezbollah, considerată vinovată pentru atentatul din staţiunea bulgară Burgas asupra unui grup de turişti israelieni.

Într-un interviu exclusiv acordat CNN, liderul israelian Shimon Peres a spus că Israelul va acţiona pentru a preveni alte viitoare atacuri.

Peres a adăugat că ţara sa este bine dotată la capitolul servicii secrete şi că poate dovedi legătura dintre atacul din Bulgaria şi gruparea Hezbollah, susţinută de guvernul iranian. El crede că se plănuiesc mai multe atacuri ca parte dintr-un „război deschis împotriva Israelului”.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Iranul şi mişcarea libaneză Hezbollah au fost responsabili pentru un număr de atentate şi atacuri reuşite împotriva unor ţinte israeliene din Thailanda, Georgia, India, Grecia, Cipru şi alte ţări.

Întrebat de reporterii CNN dacă atacul din Bulgaria şi alte atentate au fost o răzbunare pentru asasinarea omului de ştiinţă nucleară iranian, acuzaţie adusă de Iran Israelului, Peres a răspuns că ţara sa nu şi-a asumat niciodată responsabilitatea pentru ucideri. Dar a mai adăugat că Israel are dreptul de a preveni asasinatele împotriva propriilor cetăţeni.

„Nu ducem o campanie de teroare, nu facem aşa ceva. Dar avem dreptul de a ne apăra, toată lumea are acest drept”, spune preşedintele israelian. „Politica Israelului este una de prevenire, nu de răzbunare.

„Dacă deţii destule informaţii despre o anumită persoană care este ca o bombă cu ceas ce poate exploda în orice moment şi care pune în pericol viaţa civililor, normal că trebuie să îl împiedici să facă asta”, a declarat Peres. El a citat raporturi în care Statele Unite ale Americii au fost responsabile pentru uciderea a 3.000 de persoane în lupta lor împotriva terorismului.

În ceea ce priveşte vecinătatea cu Siria, Peres a declarat că Israelul va fi forţat să confişte armele chimice dacă se va ivi vreun risc. Preşedintele sirian Bashar al-Assad le-ar putea folosi împotriva Israelului sau acest arsenal ar putea cădea în mâinile teroriştilor.

Ministrul Apărării, Ehud Barak, a ordonat deja armatei să întocmească planuri de urgenţă pentru a ataca arsenalul de arme chimice deţinut de Siria, dacă va fi nevoie.

„Folosirea armelor chimice este interzisă pe plan internaţional şi ce poţi face atunci când cineva încalcă legea? Încerci să împiedici. Îl opreşti. Nu vom rămâne indiferenţi şi să-i lăsăm să face ce vor”, mai spune Peres.

Întrebat cât de departe ar merge Israelul pentru a prelua arsenalul Siriei, Peres a răspuns simplu: „Până când vor înceta să reprezinte un pericol”.

Conflictul din Siria a făcut ca, până acum, peste 80.000 de sirieni să fugă în ţările învecinate, în Iordania, în Liban, în Turcia şi în Irak. Până acum, niciun sirian nu şi-a găsit refugiu în Israel. Peres spune că vrea să păstreze controlul asupra graniţelor sale pe tot parcursul acestei crize.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă refugiaţii sirieni ar trece graniţa israeliană, dacă ar fi ajutaţi de autorităţile israeliene, preşedintele Peres a răspuns răspicat: „Nu”.

„Îi vom împiedica să intre. Nu pui direct mâna pe armă. Există şi alte mijloace de protejare împotriva emigranţilor. Dacă le-am permite accesul ar fi o tragedie dublă, şi pentru ei şi pentru noi. Ei ar fi fără adăpost şi noi am fi fără apărare”, răspunde Peres.

Niciun refugiat sirian nu a încercat să intre în Israel. „Dacă vor încerca să intre cu forţa, îi vom respinge cu forţa. Dacă vor încerca să intre normal, fără a folosi forţa, îi vom opri în acelaşi fel în care orice ţară ar trebui să-şi apere graniţele, prin mijloace civile” afirmă Peres.

Însă, potenţialii refugiaţi încearcă să scape de un măcel în ţara lor, nu să invadeze Israelul. Replica lui Peres la această afirmaţia a fost că, mai întâi, trebuie să solicite permisiunea de a intra în ţară dacă vor să scape din Siria. „Niciunul nu a făcut-o.”

Peres a acordat acest interviu la o zi după ce Israelul a comemorat 40 de ani de la Jocurile Olimpice din 1972, de la München (Germania), unde 11 atleţi israelieni şi antrenorii lor au fost ucişi.

Deşi nu a vrut să intre în detalii, Shimon Peres a spus că Israelul îşi ia măsuri de precauţie pentru ca atleţii evrei să nu fie o ţintă la Jocurile Olimpice, găzduite anul acesta de Marea Britanie. A susţinut, totuşi, că dacă serviciile secrete israeliene ar fi fost prezente acum 40 de ani în München, ar fi putut preveni atacul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite