Agenții iranieni și Hezbollah din Yemen îi sprijină pe rebelii houthi pentru a lansa atacuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenți din Iran și Hezbollah lucrează în interiorul Yemenului pentru a sprijini atacurile insurgenților houthi asupra transportului internațional, a declarat marți un oficial american.

Rebelii houthi spun că atacurile continuă până la un armistițiu în Gaza FOTO EPA-EFE
Rebelii houthi spun că atacurile continuă până la un armistițiu în Gaza FOTO EPA-EFE

Tim Lenderking, trimisul special al SUA pentru Yemen, a declarat unei subcomisii din Senat că Iranul „echipează și facilitează” atacurile houthi, care au declanșat lovituri de represalii americane și britanice asupra Yemenului.

„Rapoartele publice credibile sugerează că un număr semnificativ de agenți Hezbollah susțin atacurile houthi din interiorul Yemenului”, a spus Lenderking.

„Nu îmi pot închipui că poporul yemenit îi dorește pe acești iranieni în țara lor. Asta trebuie să înceteze”, a spus el.

Casa Albă a declarat în decembrie că Iranul a fost „profund implicat” în planificarea acestor atacuri asupra transportului comercial, despre care houthii spun că sunt acte de solidaritate cu palestinienii în războiul Israel-Hamas.

Lenderking, care se ocupă problema houthi de la începutul administrației președintelui american Joe Biden, luând parte la demersurile diplomatice menite să înghețe un război civil brutal admite că represaliile nu au succes să-i descurajeze pe rebeli.

„Faptul că ei continuă și că au spus public că nu se vor opri până când nu va exista un armistițiu în Gaza, este un indiciu că, din păcate, nu suntem încă în punctul în care intenționează să dea înapoi”, a spus Lenderking. .

Campania de bombardament a SUA asupra obiectivelor militare houthi a atras scepticismul unor senatori din Partidul Democrat.

Senatorul democrat Chris Murphy deConnecticut, care conduce subcomisia pentru Relații Externe a Senatului pentru Orientul Mijlociu, a fost de acord că Statele Unite au „obligația de a răspunde” la atacurile asupra transporturilor maritime, dar a adăugat: „Îmi fac griji în ceea ce privește eficacitatea lor”.

El a remarcat că atacurile SUA și Marii Britanii au vizat aceleași locuri ca și bombardamentele conduse de Arabia Saudită în perioada 2015-2022 împotriva rebelilor yemeniți

„Dacă 23.000 de lovituri aeriene ale saudiților nu au fost eficiente să schimbe ceva militar și să restabilească descurajarea, cum am putea fi siguri că campania noastră de atacuri aeriene va avea un rezultat diferit?” a întrebat Murphy.

Houthi, care controlează zonele cele mai populate din Yemen au raportat anterior moartea a 17 luptători în atacuri occidentale care au vizat instalațiile lor militare.

Atacurile Houthi au avut un efect semnificativ asupra traficului pe ruta aglomerată de transport maritim din Marea Roșie, forțând unele companii să facă o ocolire de două săptămâni în jurul Africii de Sud.

Săptămâna trecută, Egiptul a declarat că veniturile din comerțul prin Canalul Suez au scăzut cu până la 50% în acest an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite