Irak: Administraţia americană susţine că între 4.000 şi 5.000 de membri ai minorităţii yazidi se află în zona munţilor Sinjar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi din minoritatea yazidi. FOTO: Reuters
Refugiaţi din minoritatea yazidi. FOTO: Reuters

Pentagonul a anunţat joi că estimează faptul că între 4.000 şi 5.000 de membri ai minorităţii yazidi se află în prezent în munţii Sinjar, în nordul Irakului, unde au căutat să se refugieze în faţa înaintării extremiştilor sunniţi ai Statului Islamic, relatează AFP.

20 de membri ai Beretelor Verzi  au fost trimişi miercuri la faţa locului, iar potrivit comunicării realizate de aceştia, populaţia minorităţi yazidi este undeva  între 4.000 şi 5.000 de persoane. În plus,  au precizat că "unii dintre aceştia, poate vreo 2.000, trăiesc acolo şi nu vor neapărat să plece“, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, contraamiralul John Kirby,

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat în cursul zilei de joi că bombardamentele selective ale aviaţiei militare americane au permis străpungerea asediului munţilor Sinjar şi a menţionat că în prezent nu se mai impune organizarea unei misiuni de salvare a refugiaţilor izolaţi în zonă.

Totodată, Germania a anunţat că va trimite vineri patru aparate de tip Transall cu ajutor umanitar, pentru a-i susţine pe combatanţii kurzi în lupta contra jihadiştilor Statului Islamic (SI), în Irak, potrivit agenţiei germane DPA, citată de Mediafax.

Nuri al-Maliki renunţă la putere

Prim-ministrul irakian în exerciţiu, Nuri al-Maliki, şi-a anunţat intenţia de a renunţa la putere şi de a-l susţine pe succesorul său, Haidar al-Abadi.

„Anunţ astăzi în faţa voastră (...) că-mi retrag candidatura în favoarea lui Haidar al-Abadi”, a declarat Maliki, într-o intervenţie televizată. În plus, purtătorul său de cuvânt, Ali Musaui, a adus precizări în care a susţinut că al-Maliki îşi va retrage plângerea împotriva preşedintelui irakian Fuad Masum.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite